On va manger: 14x bistro, auberge, cafe en restaurant

Bij deze veertien restaurants geniet je als een god in Frankrijk, maar dan in Amsterdam.

23 Feb 2019 Judith van den Berg

blogger Judith is journalistiek student aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en daarnaast gek van alles wat met eten en drinken te maken heeft.

On va manger: 14x bistro, auberge, cafe en restaurant

Retourtje Schiphol-Parijs op de planning? Helemaal niet nodig. In onze hoofdstad waan je je helemaal in Frankrijk. Pate, wijn, brie, steak tartare, crème brûlée en tournedos in overvloed. Klinkt dat niet als een feest? Bij deze veertien restaurants geniet je als een god in Frankrijk. Wij zeggen alvast bon appetit!

Arles


Arles is vernoemd naar de geboorteplaats van de chef-kok, Numa Muller. Hij haalde met Arles de kookstijl neo-bistro naar Amsterdam. Deze keuken maakt in Parijs furore en staat voor herkenbare gerechten in een nieuw jasje met nieuwe smaken. Numa heeft de Provence verlaten en is samen met twee chefs uit Zuid-Frankrijk in onze hoofdstad terecht gekomen. De in de Pijp gelegen bistro mét Bib Gourmand, serveert gerechten met ingrediënten die de markt te bieden heeft. 

Gover Flinckstraat 251

Cafe Caron


In hartje Amsterdam zit familierestaurant Cafe Caron. Chefkok Alain Caron runt samen met zijn zoons het laagdrempelige en sfeervolle restaurant, waar gewerkt wordt met mooie seizoen producten. Cafe Caron houdt het graag simpel, er is een kleine – maar zeker – fijne kaart. Op die kaart vind je onder andere zwaardvis tartaar, heilbot carpaccio, bavet, tarte tartin en nog veel meer lekkers. 

Frans Halsstraat 28H

Auberge Jean & Marie


Auberge Jean & Marie is vernoemd naar de eigenaren Jan en Marije. Het restaurant is zoals de naam het al zegt als een herberg, je bent er meer dan welkom voor lunch, diner en borrel. Je komt hier helemaal in Franse sferen: alle, klassieke, gerechten staan in het Frans op het menu. Zo kun ook nog eens je Frans bijspijkeren. 

Albert Cuypstraat 58-60

Bodon


Aan de Apollolaan geniet je van traditionele en ambachtelijke gerechten in het extravagante restaurant van Bodon. Het interieur kent namelijk veel goud, kleuren en prints. Je vindt er zelfs heuse gouden palmbonen die dienen als lampen. Bij ‘la grande basserie’ – zoals ze Bodon zelf noemen - worden veel gerechten recht voor je neus, aan je tafel klaargemaakt. 

Apollolaan 2

Bistrot Neuf


Met een Bib Gourmand en uitgebreide wijnkaart zit je bij Bistrot Neuf helemaal goed. Neuf is naar eigen zeggen de enige bistrot Amsterdam waarbij je elk gerecht meer dan 75 wijnen per glas kunt bestellen. In Frankrijk eten ze elke dag warm tussen de middag, zo kun je ook bij de bistrot kiezen voor deze typische Franse lunch. 

Haarlemmerstraat 9

Bouchon du Centre


In het schattige restaurantje Bouchon du Centre stap je een andere wereld in. Met rood wit geblokte tafelkleedjes, lijstjes in allerlei soorten en maten en felgekleurde muren waan je je in het oude Frankrijk. De Lyonse keuken staat in het restaurant centraal. In een Bouchon wordt de Franse burgerkeuken in ere gehouden dus geen ingewikkelde gerechten, maar simpele, traditionele kost.

Falckstraat 3

Le Hollandais


Huisgemaakte worsten, pied de cochon en oesters vind je bij Le Hollandais aan de Amsteldijk. In het restaurant vindt je veel kunstwerken, bijvoorbeeld van de Amsterdamse beeldhouwer Harald Vlugt. Deze geven Le Hollandais een bijzonder uiterlijk. In 1996 opende Raab van Canstein de deuren van het restaurant. Hij kookte jarenlang in het zuidwesten van Frankrijk, een streek die bekend staat om zijn Boerse keuken. De invloeden hiervan zijn duidelijk merkbaar in zijn manier van koken. 

Amsteldijk 41

Bistro Berlage


In de beurs van Berlage, een iconisch pand in hartje Amsterdam, is Bistro Berlage gevestigd. Op de kaart staan klassiekers met de eigen signatuur van de Bistro. Alle ingrediënten zijn dagvers. Veel producten komen van lokale bodem, denk aan het brood, de kaas en het vlees. 

Beursplein 1

Rijsel


Rijsel is vernoemd naar de gelijknamige Noord-Franse stad Rijsel, in het Frans Lille genoemd. Het restaurant is ontstaan vanuit een passie voor het land van de wijn en de kaas. Er wordt in het restaurant betaalbaar eten geserveerd met weinig opsmuk. Geïnspireerd op de Franse keuken, met een knipoog naar Vlaanderen. 

Marcusstraat 52B

The French Connection


In de kelder van het monumentale Odeon gebouw is The French Connection gevestigd. De keuken van het restaurant probeert de gerechten zo eigentijds mogelijk te maken en probeert zoveel mogelijk evenwicht te zoeken. Elke maand verandert het restaurant zijn menu. Champagne liefhebbers opgelet: op de wijnkaart staan maarliefst twaalf verschillende soorten champagne. 

Singel 460

Apostrof


De klassieke Franse keuken met Mediterrane invloeden vind je nabij het Haarlemmerplein bij Apostrof. De gerechten zijn eenvoudig en zonder opsmuk, want dat vinden ze belangrijk bij restaurant Apostrof. Frankrijk zou Frankrijk niet zijn zonder wijn, je vindt bij Apostrof dus ook een uitgebreide wijnkaart.

Planciusstraat 49 

Bistrot des Alpes


Een blokhut, skilift en koperen pannetjes aan de muur: bij Bistrot des Alpes waan je je in de Franse Alpen. In het restaurant wordt typische gerechten geserveerd uit de Savoie, een Frans departement middenin de Alpen. Eigenaren Dieuwertje en Thibault verruilden hun restaurant in Annecy in voor de Bistrot in de hoofdstad. Reden? In Annency kookt iedereen Savoyaans en hier is het nog redelijk onbekend.

Utrechtsedwarsstraat 141

Le Garage


Het in het Museumkwartier gelegen restaurant Le garage is ooit opgezet door Joop Braakhekke. Le Garage is dus ook een echte klassieker in Amsterdam. Steak tartare wordt hier aan tafel voor je klaargemaakt, er is een wijnlijst waar je u tegen zegt en het interieur mag er ook wezen met zijn grote lampen en rode zitjes. 

Ruysdealstraat 54-56

Bleu


Bleu is het broertje van restaurant Black & Blue. Je kunt bij Bleu aanschuiven voor hoe ze het zelf noemen, ‘golden oldies uit de Franse cuisine’. Hierbij moet je denken aan foie gras, tournedos, visstoof en – wat je op weinig plekken in Amsterdam vindt - profiteroles. Alles op eigentijdse manier bereid. Je vindt daarom in het restaurant aan de Prinsenstraat ook geen klassiek interieur, maar een stoere mix met hout en staal elementen. 

Prinsenstraat 10 HS

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Het cliché voorbij: 44 x echt goed eten in Amsterdam-Noord

De Noord-Zuid-lijn rijdt om de zes minuten, we houden van het pontje: tijd voor een lijst met de plekken waar wij graag komen in Noord, voor alle Amsterdammers.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

Dreamteam geeft met Blik de modern visie op finedining

Bij Blik aan de Reguliersdwarsstraat ontdek je de nieuwe stijl van fine dining van Tijn Verstappen en Jacob Jan Boerma.