Maandag en dinsdag open
Rijsel

De all-time favoriet van vele Amsterdammers kiest er juist voor om in de weekenden te sluiten en zo extra aantrekkelijk voor personeel te zijn. En ook voor ons lekkerbekken. Reserveren aan te raden en als dat niet lukt, gewoon na 20.30 uur even binnenlopen. → ook dinsdag open
Zoldering

Wijnbar met lekkere gerechten inmiddels met een Michelinster, maar nog steeds laagdrempelig en dezelfde prijzen. Laat je niet afschrikken door ‘vol’ bij reserveren de mannen houden altijd wat plekken open voor passanten.→ ook maandag open
Oocker

Bij Oocker voel je je meteen thuis, en dat is fijn zo aan het begin van de week. Het is een restobar waar eten en wijn net zo belangrijk zijn. De wijn is zorgvuldig uitgekozen en de gerechten zijn restaurantwaardig.
Calisto
Trattoria-style dineren kan hier tijdens de eerste dagen van de week. Van de mannen achter Café Binnenvisser, dus reserveren hoeft niet. Hier kun je creatieve Italiaanse gerechten delen. Chef Stefano is een liefhebber voor orgaanvlees, dus echt voor de spannende maandag/dinsdag-eter.
Pesca

Zin in een visje, dan is de dagelijkse markt bij Pesca een fijne plek. Kies zelf de vis van de dag en bereiding en geniet.
Bar Centraal

Meerdere kleine, eenvoudige, maar toch bijzonder lekkere gerechtjes. En daarbij een fijne (natuur)wijn. Bij Bar Centraal balanceren ze het allemaal goed met elkaar.
Café Restaurant Amsterdam

In deze ruime zaak zit je altijd goed: met een grote groep of kleine gemeenschap. Even niet al te gek doen op de maandag en dinsdag gaat hier feilloos. Op de kaart staan bekende klassiekers met als tip van De Buik, de steak tartare.
De Klepel

De oudste wijnbar van Amsterdam serveert naast fantastische Franse wijnen ook een creatief menu. Binnenlopen kan, maar reserveren ook op ma & di gewenst.
Restaurant Domenica

Domenica betekent zondag in het Italiaans, maar is gewoon open op maandag en dinsdag. De fijne zaak in de Jordaan biedt een van de beste pasta's van Amsterdam, een uitstekende selectie champagne en Italiaanse primi en secondi op zeer hoog niveau, dat alles in een ontspannen setting.
Oriole Garden Bistro
Een betaalbaar seizoensmenu met een Mediterrane insteek. In de zomer zit je heerlijk in de beschutte tuin, maar ook met de winterdagen dineer je hier in een groene omgeving maar dan binnen.
Café Binnenvisser
Het ‘bruin café' interieur geeft je een gevoel van thuiskomen en is dan ook alle dagen van de week geopend zonder reserveren. Hier wordt op een creatieve manier gekookt met groenten in de hoofdrol. En niet te vergeten: de natuurwijnen.
Gitane

Bij Gitane hoef je je geen zorgen te maken: de gerechten zijn perfect op smaak, met textuur en zijn creatief met een touch Midden-Oosten door chef Angelo met achtergrond bij Ottolenghi en Ron Blaauw. Met zowel mensen uit de buurt als tout Amsterdam, is dit een fijne locatie om te eten.
Nela Restaurant
Nela zit in Valley, een van de meest bijzondere gebouwen aan de Zuidas. Internationale chefs Hari Shetty en Ori Geller, die we nog kennen van The Duchess en Izakaya, koken op open vuur en alles in pure vorm van de ingrediënten tot zelfs de ingetogen sjieke aankleding van het restaurant.
Brasserie van Baerle

Franse klassiekers met eigentijdse touch dat is de stijl die Floor van Ede met Brasserie van Baerle biedt. De Bras is een tijdloze plek om even fijn te lunchen of te dineren. Met name de wijn-spijs is hier top. Het adres als je de wijnweek goed wilt beginnen.
Café Jansen
Even zin in een Amsterdams restaurant, zonder drukte en toeristen, dan zit je bij Café Jansen in het Bajeskwartier helemaal goed. Het menu heeft invloeden van de Franse, Britse en Mediterraanse keuken en betreft comfort food tot aan creatieve gerechten.
Bijdorpplantsoen 10
Café Garçon
Geen poespas, maar lekker Frans-bourgondisch eten. Met iconische gerechten zoals escargots of steak tartaar en een goed glas wijn, zit je hier helemaal goed.
Johannes Verhulststraat 105
Buurtcafé de Tros
Tros is een buurtcafé in Oost waar je gewoon gezellig kunt aanschuiven. De keuken heeft voor ieder wat wils - een hoofdgerecht met vis van de dag, entrecote of snacks om te delen.
Linnaeusstraat 63H
Café Restaurant Metro

Chef Rients de Jong, die we nog kennen van Restaurant As, kookt hier met de seizoenen mee. Xander Waller, bekend van Entrepot, zorgt voor bijpassende (natuur)wijn. Wil je zo in het begin van de week letten op je budget kies hier dan het zeer betaalbare menu van de dag.
Breda
Het paradepaardje van de groep, Restaurant Breda aan de Singel is open voor een avondvullend chefsmenu. Kleiner kan ook; bij Klein Breda in de Utrechtsestraat ga je voor een menu vanaf drie gangen. Maris Piper de stijlvolle brasserie van de groep doet ook beide dagen mee waar je zowel een voordelig dagmenu als a-la-carte gerechten kunt eten. Bij de laatste aanwinst; Trattoria Breda & Enoteca kun je beide dagen terecht voor een pizza met een mooi glas wijn of eigen gemaakte pasta’s.
Ook open op maandag en dinsdag zijn NENI, Baut (Zuid&Wibaut), Kikkie, Café de Prins,Vessel,Wilde Zwijnen, The Lobby (Fizeau&Nesplein), La Vallade, en Volare.
Alleen maandag open
Kien
Een leuk licht buurtrestaurant op een hoek waar lekker gekookt wordt. Met ook nog eens een fijn terras en leuke cocktailkaart met barbites.
Café Parlotte
Informeel en gezellig buurtcafé met het gevoel van een Franse wijnbistro. Uitgebreide wijnkaart met gerechten of oesters en charcuterie.
Daalder

Bij Chef Dennis Huwaë kun je, ook op maandag, genieten van culinaire hoogstandjes. Neem hier een vijf- of zevengangen menu, of kies voor het complete Daalder menu als je de hele avond wilt laten ontzorgen.
Yerba
Even geen zin in vlees of vis, ga dan naar Yerba. Dit is een van de eerste en beste vegan restaurants met flexitarische opties. Chefkok Walter Marskamp kookt erg creatief en kan het bovendien heel mooi op het bord leggen waardoor je er haast een kunstexpositie bij krijgt.
Entrepot

Foto: Chantal Arnts fotografie & video
Arvid Schmidt en zijn team stellen een spannend en fijn menu samen met groenten, vis en wild. De nadruk ligt hier op groenten en de meeste bereidingen zijn boven open vuur. Niet vergeten; de wijn staat hier ook nadrukkelijk in de hoofdrol.
Alleen dinsdag open
Sinck

Niet alleen met een wijnbar beneden maar ook met een wijnrestaurant boven voor lekkere gerechten. Niet te ingewikkeld, bijna comfortfood met een goed glas wijn erbij. Meer heb je niet nodig op een maandag.
Graham’s Kitchen
Graham, een echte Scouser en fan van Liverpool, heeft een achtergrond bij Brouwerskolkje en Le Restaurant en kookt een wisselend menu in het stille deel van de Pijp.
Hemonystraat 38 (de Pijp)
Cornerstore
Japanse luisterbar en een groente georiënteerd menu van Aziatisch-Europese fusion en een mooie (natuurlijke) wijnkaart van de mannen van Café Binnenvisser. Er zijn wat banken buiten voor de deur om vooraf even van een snack en glas wijn te genieten.
Papaverweg 111
Mont Blanc

Hier even geen kaasfondue, die eet je bij hun meer simpele Bistrot des Alpes aan de Prinsengracht (ook dinsdag open), maar de ‘Franse Alpen’ keuken maar nu van een culinair hoog niveau.
Bambino

Foto: Chantal Arnts Fotografie & Film
Kleine bordjes met simpele, creatieve gerechten in de BAK-stijl (het andere restaurant van de eigenaren) met een meer mediterrane touch. Alleen al de grote natuurlijke wijnkaart is een reden om Bambino te bezoeken. Nu nog eens een keer die kleine ‘k’ glaasjes vervangen door echte wijnglazen en we worden bij de Buik helemaal blij.
Restaurante Dona
Deel hier Petiscos - kleine gerechtjes - of kies voor een viergangen menu in Portugese sferen. Chef Diego deelt bij Restaurante Dona zijn liefde voor de kookkunsten van zijn oma.
Nicolaas Beetsstraat 47H
Café Beurre

Wees nou eens eerlijk, wat is niet lekker met boter? Bij Café Beurre is het een culinair boterfeestje waar je nauwelijks vlees of vis mist met een kaart ontwikkeld door Cuisine Carine. Wat dubbel zo fijn is, dat je hier gewoon zonder reservering terecht kunt op de dinsdag, ook gewoon voor een glas wijn en een snack.
Fa. Pekelhaaring

Zin in Italiaans - maar trattoria style - kom dan naar Fa. Pekelharing waar je de Italiaanse keuken kan ervaren in een fijne relaxte sfeer. Denk hierbij aan een mooie tagliatelle, gnocchi of ravioli, geserveerd met bijzondere vullingen.
Nazka
Stijlvol en gastronomisch genieten kan bij Nazka. De creatieve keuken van Peru wordt gecombineerd met de Spaanse, Japanse, Chinese en Afrikaanse tradities, wat zorgt voor bijzonder fijne smaken.
Bottleshop Amsterdam
Breek de week in de wijnbar van de Bottleshop Amsterdam. Sinds kort ook met lekkere happen aan de bar met ingrediënten zoals eend en truffel.
Wibautstraat 130
Alba Amsterdam

Alba biedt op dinsdag hun uitgebreide (natuur)wijnkaart met wat bites maar ook een betaalbaar menu of a-la-carte keuze.
Restaurant De Kas

Bij het iconische restaurant De Kas kun je er wel vanuit gaan dat je goed eten voor je neus geserveerd krijgt. De groente komt direct uit hun kas en is in bezit van een ‘normale’ en groene Michelinster.
Moche
Chef Christian Motte, ex-chef van Nazka, brengt de moderne Peruaanse keuken naar Oost met ceviches in de hoofdrol. Dus als je dinsdag zin hebt in even wat anders dan je gewend bent, is dit de place to be.
Hotel de Goudfazant

Wil je niet al te veel uitgeven, dan eet je bij De Goudfazant no-nonsense goed eten voor een schappelijke prijs. Eet hier klassiekers, met natuurlijk een goed glas (natuur)wijn.