45 x een oplossing voor het maandag en dinsdag ‘uit eten’ probleem

Waar kun je tegenwoordig nog terecht voor een fijn diner op maandag en dinsdag avond? De Buik zet de leukste voor je op een rijtje!

31 Okt 2025 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

45 x een oplossing voor het maandag en dinsdag ‘uit eten’ probleem

De horeca worstelt met personeel en dat zie je terug in de restaurants. Er is minder bediening en er zijn minder chefs waardoor soms de kaart, het aantal couverts of de openstelling is aangepast. Los dat het al veel minder makkelijk was om te lunchen staan ook de, voor de horeca, minder lucratieve avonden als maandag en dinsdag onder druk. 

Waar kun je nog terecht voor een fijn diner op die avonden? De Buik kwam tot eigen verrassing toch nog tot een behoorlijk rijtje. Gesplitst naar zowel maandag & dinsdag of alleen de maandag dan wel de dinsdag geopend.

Het verhaal uit 2022 is in 2023 van een update voorzien.

Maandag en dinsdag open

Rijsel


De all-time favoriet van vele Amsterdammers kiest er juist voor om in de weekenden te sluiten en zo extra aantrekkelijk voor personeel te zijn. En ook voor ons lekkerbekken. Reserveren aan te raden en als dat niet lukt, gewoon na 20.30 uur even binnenlopen. → ook dinsdag open 

Zoldering


Wijnbar met lekkere gerechten inmiddels met een Michelinster, maar nog steeds laagdrempelig en dezelfde prijzen. Laat je niet afschrikken door ‘vol’ bij reserveren de mannen houden altijd wat plekken open voor passanten.→ ook maandag open

​Oocker


Bij Oocker voel je je meteen thuis, en dat is fijn zo aan het begin van de week. Het is een restobar waar eten en wijn net zo belangrijk zijn. De wijn is zorgvuldig uitgekozen en de gerechten zijn restaurantwaardig.

​Calisto

Trattoria-style dineren kan hier tijdens de eerste dagen van de week. Van de mannen achter Café Binnenvisser, dus reserveren hoeft niet. Hier kun je creatieve Italiaanse gerechten delen. Chef Stefano is een liefhebber voor orgaanvlees, dus echt voor de spannende maandag/dinsdag-eter.

​Pesca


Zin in een visje, dan is de dagelijkse markt bij Pesca een fijne plek. Kies zelf de vis van de dag en bereiding en geniet.

​Bar Centraal


Meerdere kleine, eenvoudige, maar toch bijzonder lekkere gerechtjes. En daarbij een fijne (natuur)wijn. Bij Bar Centraal balanceren ze het allemaal goed met elkaar.

​Café Restaurant Amsterdam


In deze ruime zaak zit je altijd goed: met een grote groep of kleine gemeenschap. Even niet al te gek doen op de maandag en dinsdag gaat hier feilloos. Op de kaart staan bekende klassiekers met als tip van De Buik, de steak tartare.

​De Klepel


De oudste wijnbar van Amsterdam serveert naast fantastische Franse wijnen ook een creatief menu. Binnenlopen kan, maar reserveren ook op ma & di gewenst.

Restaurant Domenica


Domenica betekent zondag in het Italiaans, maar is gewoon open op maandag en dinsdag. De fijne zaak in de Jordaan biedt een van de beste pasta's van Amsterdam, een uitstekende selectie champagne en Italiaanse primi en secondi op zeer hoog niveau, dat alles in een ontspannen setting.

Oriole Garden Bistro

Een betaalbaar seizoensmenu met een Mediterrane insteek. In de zomer zit je heerlijk in de beschutte tuin, maar ook met de winterdagen dineer je hier in een groene omgeving maar dan binnen.

​Café Binnenvisser

Het ‘bruin café' interieur geeft je een gevoel van thuiskomen en is dan ook alle dagen van de week geopend zonder reserveren. Hier wordt op een creatieve manier gekookt met groenten in de hoofdrol. En niet te vergeten: de natuurwijnen.

​Gitane


Bij Gitane hoef je je geen zorgen te maken: de gerechten zijn perfect op smaak, met textuur en zijn creatief met een touch Midden-Oosten door chef Angelo met achtergrond bij Ottolenghi en Ron Blaauw. Met zowel mensen uit de buurt als tout Amsterdam, is dit een fijne locatie om te eten.

​Nela Restaurant

Nela zit in Valley, een van de meest bijzondere gebouwen aan de Zuidas. Internationale chefs Hari Shetty en Ori Geller, die we nog kennen van The Duchess en Izakaya, koken op open vuur en alles in pure vorm van de ingrediënten tot zelfs de ingetogen sjieke aankleding van het restaurant.

​Brasserie van Baerle


Franse klassiekers met eigentijdse touch dat is de stijl die Floor van Ede met Brasserie van Baerle biedt. De Bras is een tijdloze plek om even fijn te lunchen of te dineren. Met name de wijn-spijs is hier top. Het adres als je de wijnweek goed wilt beginnen.

​Café Jansen

Even zin in een Amsterdams restaurant, zonder drukte en toeristen, dan zit je bij Café Jansen in het Bajeskwartier helemaal goed. Het menu heeft invloeden van de Franse, Britse en Mediterraanse keuken en betreft comfort food tot aan creatieve gerechten.

Bijdorpplantsoen 10

​Café Garçon

Geen poespas, maar lekker Frans-bourgondisch eten. Met iconische gerechten zoals escargots of steak tartaar en een goed glas wijn, zit je hier helemaal goed.

Johannes Verhulststraat 105

​Buurtcafé de Tros

Tros is een buurtcafé in Oost waar je gewoon gezellig kunt aanschuiven. De keuken heeft voor ieder wat wils - een hoofdgerecht met vis van de dag, entrecote of snacks om te delen.

Linnaeusstraat 63H

Café Restaurant Metro


Chef Rients de Jong, die we nog kennen van Restaurant As, kookt hier met de seizoenen mee. Xander Waller, bekend van Entrepot, zorgt voor bijpassende (natuur)wijn. Wil je zo in het begin van de week letten op je budget kies hier dan het zeer betaalbare menu van de dag.

​The Siren

Denise Valk Photography

Met een beetje hysterisch interieur maar net met een Japanse opfrissing van de keuken is The Siren een heel leuk adres om de week een beetje kleurrijk te starten.

​Barracuda

De vismannen in Noord zijn een favoriet van De Buik en gelukkig ook op maandag en dinsdag open voor ongegeneerd lekker vis eten.

​Massalia Restobar

Griekenland meets Frankrijk is de tweede zaak van chef Angelo Kremmydas. Nu in Oost met een geweldig interieur en misschien wel het mooiste terras van het stadsdeel.

​Euro Pizza

Meer dan Pizza alleen, maar die moet je ook zeker niet overslaan. Hier heb je altijd een hele fijne avond met top eten en zit je aan de inmiddels belangrijkste foodstraat van Noord.

​Leonardo's Ravioli Bar

De chef van Toscanini heeft iets met ravioli. Hier eet je zijn klassiekers en elke maand een special samen gemaakt met een andere Amsterdamse chef.


Ook open op maandag en dinsdag zijn NENI, Baut (Zuid&Wibaut), Kikkie, Café de Prins,Vessel,Wilde Zwijnen, The Lobby (Fizeau&Nesplein), La Vallade, en Volare.

Alleen maandag open

Kien

Een leuk licht buurtrestaurant op een hoek waar lekker gekookt wordt. Met ook nog eens een fijn terras en leuke cocktailkaart met barbites. 

Café Parlotte

Informeel en gezellig buurtcafé met het gevoel van een Franse wijnbistro. Uitgebreide wijnkaart met gerechten of oesters en charcuterie.

​Daalder


Bij Chef Dennis Huwaë kun je, ook op maandag, genieten van culinaire hoogstandjes. Neem hier een vijf- of zevengangen menu, of kies voor het complete Daalder menu als je de hele avond wilt laten ontzorgen.

​Entrepot


Foto: Chantal Arnts fotografie & video
Arvid Schmidt en zijn team stellen een spannend en fijn menu samen met groenten, vis en wild. De nadruk ligt hier op groenten en de meeste bereidingen zijn boven open vuur. Niet vergeten; de wijn staat hier ook nadrukkelijk in de hoofdrol.

​Vita Lente

Net open, en naar voorbeeld van een Spaanse gastrobar is dit een prima plek voor een maandag aan de bar hangen met wat lekkere bites, of om een gerechtje van de grill te nemen met een glaasje van Simon’s bijzondere wijnkeuze.

Alleen dinsdag open

Sinck


Niet alleen met een wijnbar beneden maar ook met een wijnrestaurant boven voor lekkere gerechten. Niet te ingewikkeld, bijna comfortfood met een goed glas wijn erbij. Meer heb je niet nodig op een maandag.

Graham’s Kitchen

Graham, een echte Scouser en fan van Liverpool, heeft een achtergrond bij Brouwerskolkje en Le Restaurant en kookt een wisselend menu in het stille deel van de Pijp.

Hemonystraat 38 (de Pijp)

Cornerstore

Japanse luisterbar en een groente georiënteerd menu van Aziatisch-Europese fusion en een mooie (natuurlijke) wijnkaart van de mannen van Café Binnenvisser. Er zijn wat banken buiten voor de deur om vooraf even van een snack en glas wijn te genieten. 

Papaverweg 111

Mont Blanc


Hier even geen kaasfondue, die eet je bij hun meer simpele Bistrot des Alpes aan de Prinsengracht (ook dinsdag open), maar de ‘Franse Alpen’ keuken maar nu van een culinair hoog niveau.

​Restaurante Dona

Deel hier Petiscos - kleine gerechtjes - of kies voor een viergangen menu in Portugese sferen. Chef Diego deelt bij Restaurante Dona zijn liefde voor de kookkunsten van zijn oma.

Nicolaas Beetsstraat 47H

​Café Beurre


Wees nou eens eerlijk, wat is niet lekker met boter? Bij Café Beurre is het een culinair boterfeestje waar je nauwelijks vlees of vis mist met een kaart ontwikkeld door Cuisine Carine. Wat dubbel zo fijn is, dat je hier gewoon zonder reservering terecht kunt op de dinsdag, ook gewoon voor een glas wijn en een snack.

​Fa. Pekelhaaring


Zin in Italiaans - maar trattoria style - kom dan naar Fa. Pekelharing waar je de Italiaanse keuken kan ervaren in een fijne relaxte sfeer. Denk hierbij aan een mooie tagliatelle, gnocchi of ravioli, geserveerd met bijzondere vullingen.

Nazka

Stijlvol en gastronomisch genieten kan bij Nazka. De creatieve keuken van Peru wordt gecombineerd met de Spaanse, Japanse, Chinese en Afrikaanse tradities, wat zorgt voor bijzonder fijne smaken.

​Bottleshop Amsterdam

Breek de week in de wijnbar van de Bottleshop Amsterdam. Sinds kort ook met lekkere happen aan de bar met ingrediënten zoals eend en truffel.

Wibautstraat 130

​Alba Amsterdam


Alba biedt op dinsdag hun uitgebreide (natuur)wijnkaart met wat bites maar ook een betaalbaar menu of a-la-carte keuze.

​Restaurant De Kas


Bij het iconische restaurant De Kas kun je er wel vanuit gaan dat je goed eten voor je neus geserveerd krijgt. De groente komt direct uit hun kas en is in bezit van een ‘normale’ en groene Michelinster.

​Moche

Chef Christian Motte, ex-chef van Nazka, brengt de moderne Peruaanse keuken naar Oost met ceviches in de hoofdrol. Dus als je dinsdag zin hebt in even wat anders dan je gewend bent, is dit de place to be.

​Hotel de Goudfazant


Wil je niet al te veel uitgeven, dan eet je bij De Goudfazant no-nonsense goed eten voor een schappelijke prijs. Eet hier klassiekers, met natuurlijk een goed glas (natuur)wijn.

​Nikotin

Een fijn adres om de week te starten. Nikotin zorgt voor een pittig begin van de week zeker met de KFC en vergeet ook niet een kommetje ‘gouden rijst’ erbij te scoren. Lees hier over ons bezoek aan Nikotin.

​Blik

Wat hebben Tijn Verstappen en Jacob Jan Boerma toch een mooi werk afgeleverd met Blik. Alhoewel het terras in de tuin de allermooiste van Amsterdam is, is hier binnen zitten ook geen straf. Ben je 'tafeltjesmens’, dan blijf je beneden, maar wij van De Buik gaan hier altijd voor de bar boven.

Franzen

Jesse Franzen, de jonge chef met een indrukwekkend cv, brengt net wat Zuid nodig heeft. Rijke gerechten, mooi gerijpt vlees en een fijne wijnkaart.

​FYR

Misschien wel het beste prijs/waarde-adres van 2025. Maar FYR is nog steeds een geheimpje. Hier eet je mooi opgemaakte en zeer smakelijke gerechten, zowel in menu als a-la-carte stijl met een kleine Nordic touch. Lees hier ons verhaal.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Onze Kerstlijst 2025 voor de vroege vogels

Voor de vroege vogels hebben we wel alvast een lijstje met restaurants die met Kerst zijn geopend, voor als je op zoek bent naar een leuk restaurant.

Een feestelijke kerst bij Renvy

Voor een feestelijke kerst ben je bij Renvy aan het juiste adres: een smaakvol vijfgangenmenu, perfecte wijnpairings en een warme kerstsfeer.

De vijf laatste openingen in Amsterdam van 2025

Nu zo naar de jaarwisseling is het aantal openingen relatief beperkt. Dit zijn de vijf openingen waar wij nog op letten de laatste maand van het jaar.