In het oude pand van Mokka, aan het Gedempt Hamerkanaal, net voorbij de ‘Euro’ boulevard in Noord laat chef Tim van der Molen (ex Coulisse*) zien dat zijn culinaire hart eigenlijk bij Aziatisch streetfood ligt.
De Buik sprak met de topchef over zijn nieuwe restobar in Amsterdam-Noord en ging proeven van de fijne (snack)gerechten.
De potentie van Amsterdam-Noord

Tim was eigenlijk nog niet toe aan een volgend restaurant, maar toen zijn vrienden van Nachbar vroegen om eens mee te kijken naar een voor hen nieuwe locatie ging hij om. "Ik zag gelijk de potentie van de zaak, in het verlengde van het trio Europizza, Europa en Beneluxbar, zaken van andere goede vrienden van mij."
Klaar met finedining

Tim was wel een beetje klaar met finedining. Hij heeft het gevoel dat het niet helemaal meer van nu is. "Zelf ga ik ook nog maar heel zelden naar zo’n restaurant. Alleen als het echt heel bijzonder is."
Bij Nikotin heeft hij een dynamische stijl van koken, waarbij de à-la-carte menu veel gaat wisselen.
Japanse en Koreaanse invloeden bij Nikotin

De eerste kaart van Tim heeft veel Koreaanse en Japanse invloeden. We kozen vooraf een nashi-peer met wilde rucola salade met amandel. Die laatste waren van topkwaliteit net zoals de licht scherpe en nog grove rucola met een lekker scherpe dressing. Top gerecht.
De tempura van shiso en langoustine was niks mis mee. Lastig delen, dus daarvan altijd ff twee bestellen.
De oesters waren geweldig. Ons advies is: ga voor de miso variant. En vergeet juist niet bij warm weer de koude soba-noedels in een chili amandel saus te bestellen. Heerlijk verfrissend.
KFC en Katsu

Voor de warme gerechten moesten we natuurlijk voor de Korean Fried Chicken (KFC) gaan. Twee stukken knapperige en spicy gefrituurde kip. Daarbij namen we ook de aubergine katsu. Samen met de nashi peer de gerechten van de avond. Krokant, net spicy genoeg, met een lekker warme, bijna lopende, vulling van aubergine.
Waarbij we nog snel even een portie van de zelfgemaakte kimchi bestelden. Beetje tegenvallend vonden we de gouden rijst, dat gerecht miste gewoon smaak.
Drankenkaart met hoofdrol voor thee

Ze zijn net open. Dus aan de drankenkaart wordt nog gewerkt. Hier drink je zowel natuur als traditionele wijnen. Maar zijn de cocktail- en theekaart meer dan de moeite waard.
Wij kozen de hungshu ijsthee. Een Taiwanese koude Oolong met een rijk scala van smaken. Daar kan haast geen wijn tegenop.
Hele dag in de zon

Nikotin ligt in het verlengde van de ‘Euro’-boulevard en heeft net zoals deze zaken de hele middag en avond zon. Met mooi weer is het heerlijk op het terras. Het is geen restaurant om de hele avond te gaan tafelen. Het kan wel, neem dan de keuze van de chef (staat een beetje weggestopt onder op de kaart als make-it-a-menu), dan vult Tim de tafel met wat verschillende gerechten.
Nee, geen menu voor ons, Nikotin is een zaak om lekker even ongegeneerd culinair te gaan snacken. Eigenlijk meer een geweldige resto(snack)bar.