Elian Muller, die we nog kennen van Vinkeles en Fosbury & Sons op de gracht, heeft zijn eigen restaurant FYR. gestart in het oude pand van Trattoria Breda aan de Czaar Peterstraat. De Buik mocht aanschuiven op de friends & family-avond en ontdekte dat de vier elementen waarnaar FYR is genoemd terugkomen in het menu, maar dat met name het element vuur zorgt voor de magie in het restaurant en een extra smaakdimensie bij de gerechten.
Snel doorpakken

Voor Elian was het tijd om voor zichzelf te beginnen. In eerste instantie zocht hij een pop-up locatie. Toen hij via vrienden in contact kwam met de eigenaren van Breda, kwam de Trattoria in beeld als locatie. Helaas niet geschikt voor popup, want ze waren voornemens de zaak van de hand te doen.
Elian was inmiddels wel een beetje verliefd geworden op het pand met de enorme houtoven. Gelukkig kreeg hij, heel knap, in heel korte tijd via een eigen netwerk de financiering rond. Zo werd FYR. geboren. Zweeds voor de vier elementen: water, aarde, lucht en vuur.
Lekkere sfeer

Aan de inrichting is niet zoveel gedaan. Het was immers een kleine twee jaar geleden helemaal nieuw opgeleverd. Op de een of andere manier past het interieur heel goed bij het nieuwe FYR. Het voelt nog steeds een beetje nieuw, maar tegelijk heel comfortabel en vertrouwd. Bij binnenkomst lacht het vuur en de warmte van de enorme houtoven je al toe. We werden heel hartelijk ontvangen door de gastvrouw die ons de tafel bij de keuken gaf. Heerlijke plek, met zicht op zowel de actie in de keuken als bij de houtoven.
Alle elementen op het menu

Elian voert bij FYR. de Nederlandse moderne keuken in de casual fine-dining vorm. Waarbij hij bij alle gerechten even aantipt welk element erbij betrokken is. Als eerste komt er water en brood service. Waarbij het brood door Casper Pereboom (ex The Lobby - Nesplein), nu de keukenchef van dienst bij FYR, is gemaakt. Die zijn hobby voor het broodbakken heeft geperfectioneerd. En dat proef je.
Het eerste glas bubbels wordt ingeschonken, een mousserende chenin blanc uit Vouvray (Loire -Fr) met nauwelijks restsuikers. Daarna komen in een lekker tempo de gerechten voorbij. Bij FYR. kies je à-la-carte of het 5/6 gangen menu. In ons geval kregen we het 5-gangen menu geserveerd.
Water tot vuur

Mootje rode poon gerecht
Het eerste gerecht is een koud gerecht (water) van kabeljauw met bloemkool, appel, koolrabi en een dressing van aalbes en peterselie die het gerecht een extra boost geeft (zie hoofdfoto). Daarna volgt een mootje rode poon met in eendenvet gegaarde mosselen op een mousse van Agia aardappel met een sjalottenjus met spek. Echt een geweldig gerechtje, mooie smaken die zowel contrasteren als elkaar aanvullen.
Een klein bordje met “Hollandse’ risotto volgt. De parelgort (aarde) is perfect gekookt een in zijn simpelheid met morieljes, kaas en wat postelein een heerlijk comfort gerecht. Met het hoofdgerecht van patrijs met peterseliewortel en palmkool (lucht) is niks mis, maar we zijn niet zo van de hoofdgerechten.
Het dessert komt heel spannend uit de houtoven. Zowel de aardpeer als de appel (vuur) en het moutkoekje zijn gegaard in de oven. Misschien wel het meest verrassende gerecht van de avond waarbij Elian toont met hele simpele ingrediënten een geweldig gerecht te kunnen maken. Chapeau!
Europese wijnen

De wijnkaart is nog in ontwikkeling. Die is Noord-Europees met wijnen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk op de kaart. We hopen dat er snel meer variëteit komt, het is nu nogal wit en daarbinnen riesling gedomineerd. Maar dat gaat vast helemaal goed komen.
Een blijvertje

Parelgort gerecht
Na een avondje FYR kunnen we niet anders dan concluderen dat het pand het restaurant als een goed pak past. De eerste avond, altijd lastig in een nieuwe zaak met routing en een keuken die je niet kent, verliep al supergoed. Misschien zijn die 4-elementen een beetje gezocht, maar over het koken en de opbouw van het menu hebben we helemaal niets aan te merken. Wij van de Buik hebben er alle vertrouwen in dat FYR een blijvertje is aan de Czaar Peterstraat en kunnen niet wachten om straks het volgende menu op het terras te proeven.