In het grote oude badhuis op de hoek van de Albert Cuypmarkt is sinds anderhalf jaar Escobar gevestigd. Het is inmiddels een begrip in het nachtleven van Amsterdam, waar op je op vrijdagavond op tijd moet zijn om een plekje aan de bar te bemachtigen. We zijn al regelmatig aangeschoven op het terras voor een kop koffie of een smakelijke kannetje sangria, maar dat deze fijne tent ook nog eens een goede Spaanse keuken heeft, hadden we alleen nog maar van horen zeggen.

Als je binnenkomt in deze ruim opgezette zaak, word je meteen vrolijk van de okergele, roze en groene muren. Je waant je in een cerveceria in Madrid of Sevilla. De ruimte bestaat uit drie delen, waardoor het ruim en tegelijkertijd heel knus aanvoelt. We hebben niet gereserveerd, wat wel aan te raden is op een zaterdagavond. Omdat er een reservering niet is komen opdagen hebben we mazzel en kunnen we meteen aanschuiven aan een van de lange tafels.
Bier en keuzes

We bestellen speciaalbiertjes van Brouwerij ’t IJ, een IJwit en een IPA. Als we een blik op de kaart werpen krijgen we spontaan keuzestress. Het idee bij Escobar is dat je verschillende gerechtjes bestelt en die met elkaar deelt. De kleine bordjes die al op tafel staan, verraden dit een beetje. De gastheer, die zich voorstelt als Roderick, ziet de keuzestress op onze gezichten en stelt ons gerust. We geven door wat we niet willen eten en voor de rest laten we ons verrassen.
Allereerst komen er pimientos de padrón, calamares en manchego op tafel. Lekker hapjes om mee te starten. De pimientos zijn gebakken en daarna bedekt met een flinke snuf zeezout, wat een aangename bite geeft. De manchego wordt geserveerd met een zoete kweepeercompote. Een klassieke, maar uitstekende combinatie.
Vlees, vis en vega

De tweede ronde bestaat uit taco’s. Een absolute aanrader. Onze minitaco’s zijn gevuld met krokant gebakken varkensvlees en ananas. Na de taco’s wordt de tafel vol gezet met verschillende soorten ceviche. Ceviche is een typisch Zuid-Amerikaans gerecht waarbij rauwe vis in zuur ‘gegaard’ wordt. Wij krijgen de traditionele ceviche met limoen, rode ui en mais en de Japanse variant met zeewier en bananenchips. De traditionele ceviche heeft unaniem onze voorkeur. Ook aan onze vegetarische tafelgenoot wordt gedacht en bij elke ronde staat er dan ook een vis- en vleesvrij gerecht op tafel, zoals gebakken aubergine met tomaat en gegrilde worteltjes met manchego.
Blijf nog even hangen
Op vrijdag en zaterdagavond wordt het restaurant na 23:00 uur omgebouwd tot bar en worden de tafels aan de kant geschoven. Houd er dus rekening mee dat als je in het weekend komt dineren. Naarmate de avond vordert wordt het steeds drukker en de muziek gaat een aantal tandjes harder. Voor ons een goeie reden om nog wat biertjes te bestellen en de avond langzaam te laten overgaan in de nacht.
Fotografie: Delphine Chevalier