Bij Tozi draait het om sharing is caring

Verstopt in Amsterdam Zuid maar te herkennen aan de oranje Fiat 500 voor de deur, staat tafelen bij Tozi in het teken van delen.

15 Jun 2023 Quirine ter Poorten

blogger Quirine heeft een abonnement op de horeca en als tafelen een topsport zou zijn, dan speelt ze mee op het hoogste niveau.

Restaurant toevoegen aan favorieten

TOZI

Koninginneweg 34-36, Amsterdam Maaltijd: BorrelenDiner Stadsdeel: Amsterdam Zuid Keuken: Italiaans Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

Bij Tozi draait het om sharing is caring

Liefde gaat door de maag en dat is dan ook wat de nieuwe chef-kok Giacomo Tasca voor ogen heeft. Mensen en eten met elkaar in verbinding brengen. Dat doet hij door een gevarieerde selectie van niet al te kleine Venetiaanse gerechten - zogenoemde cicchetti - op de menukaart te zetten. Verstopt in Amsterdam Zuid maar te herkennen aan de oranje Fiat 500 voor de deur, staat tafelen bij Tozi in het teken van delen.

The best of


Instant keuzestress bij het aangereikt krijgen van de kaart. Want… hoe ga je met je tafelpartner(s) tot een compromis komen bij het zien van al deze heerlijke gerechten? Hier zijn ze op voorbereid en daarom is er ook een menu ‘The best of…’, dat is maar goed ook. Zoals de naam al doet vermoeden is het een greep uit de beste ‘cicchetti’ die op het menu staan, tien gerechtjes in totaal. Rauw, gefrituurd, pasta’s en soepen, gegrild of gebakken; het aanbod is niet mals. Precies van alles wat, zoals je het wil hebben tijdens een avondje uit met vrienden of familie. Zonder keuzestress.

Truffels

We starten direct met vijf cicchetti als voorgerecht, daar is de tafel niet helemaal op ingericht, maar dit doet geen afbreuk aan de smaak. De bresaola is zacht van structuur en fris door de citroen, en ook de huisgemaakte gefrituurde courgette-frietjes en focaccia zijn smaakvol en gelukkig niet vet. Knapperig en in balans. De verrassing van deze gang zit hem in de salade van witlof met oesterzwammen, die er met kwarteleitjes en zwarte truffel uitspringt. 

De Grote Pasta Show


Een beetje culinair entertainment is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de horeca. Tozi heeft dit al jaren en natuurlijk staat het gerecht nog steeds op de kaart. ‘Tonnarelli cacio e pepe’, met als supplement truffel (doen natuurlijk), is de ultieme favoriet. Om de haverklap komen de geuren van verwarmde Pecorino je tegemoet. Wie is dit keer spekkoper? Dat ze gemiddeld twee weken doen met zo’n stuk kaas is dus niet zo gek. De verse pasta wordt warm geserveerd in het wiel en aan jouw tafel klaar bereid. Fotogeniek vermaak waar met enige precisie twee torentjes al dente pasta met stijl geserveerd worden. 

Casual eten


Italiaanse gezelligheid is het uitgangspunt bij Tozi. Dit zie je terug in de grote open keuken. Vanuit verschillende hoeken van het restaurant zie je het personeel gepassioneerd bezig achter pitten en met borden. Daarnaast verleidt de grote lange eettafel tot het aanschuiven met een groep vrienden of om een praatje te maken met de gasten naast je. De zaak trekt dan ook een breed publiek aan. Families met kinderen, stelletjes van jong en oud, en vriendinnengroepen die de Instagramwaardige pasta maar al te goed weten te vangen. Door de avondzon die naar binnen schijnt is het licht in de zaak, wat een aangename sfeer met zich meebrengt. Wel jammer dat de vriendelijke, internationale bediening soms slecht te verstaan is door de matige akoestiek. 

Om je vingers bij af te likken

Misschien niet het eerste wat je zou denken bij een restaurant als Tozi, je mág hier met je handen eten. Chef Tasca bereidt gerechten waar je je vingers bij wil aflikken en na de lamskoteletjes à la scottadito wil je dat absoluut. Naarmate we ons meer richting het einde van de avond begeven, worden de porties kleiner maar dit vinden wij niet zo erg. Gezien de hoeveelheid gerechten en de kwaliteit ervan, krijg je hier wel waar voor je geld. Wat iets lastiger met je handen eten is, maar zeker niet wil overslaan, is de polenta met wilde paddenstoelen en gorgonzola. Zelfs als niet-blauwe kaasliefhebber, was dit een leuk gerechtje. 

Eigenlijk liever niet delen

De avond wordt afgesloten met een traditionele scroppino (altijd goed) en een semi-traditionele pistach-misu, een variant op. Prima van smaak, al geldt hier eigenlijk het credo: ‘never change a winning team’ en kan je het beter gewoon bij de klassieke variant houden. Onze eindconclusie? Tozi serveert heerlijke, nieuwe gerechten die je eigenlijk niet wil delen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bonboon, verfijnde vegan fine dining met een ‘thee’ accent

Bij Bonboon in Amsterdam draait alles om creatief plantaardig koken: vegan fine dining met unieke smaakcombinaties en verfijnde pairings.

16 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!

Niet alleen het uitzicht is geweldig bij REM

REM-eiland in de Houthavens: rooftop bar, adembenemend uitzicht en creatieve gerechten in een unieke, historische setting in Amsterdam.