Bij Trattoria Graziella voelt elke maaltijd als een Italiaans familiediner

Beleef de smaken van Italië bij Trattoria Graziella in Amsterdam: huisgemaakte pasta, Italiaanse gastvrijheid en seizoensgebonden specialiteiten.

7 Mei 2025 Philippine Koburg

blogger Philippine is een gekke, enthousiaste en optimistische meid uit Amsterdam. Ze houdt van reizen en is intens gek op eten in alle soorten en maten.

Bij Trattoria Graziella voelt elke maaltijd als een Italiaans familiediner

De Buik had een bijna compleet Italiaanse ervaring bij Trattoria Graziella, het Italiaanse restaurant van De L’Europe Hotel in de Nieuwe Doelenstraat in hartje Amsterdam.

Italiaans gezellig

Als Trattoria Graziella niet midden in Amsterdam had gelegen, had het zo in Rome kunnen zitten. Zodra je binnenkomt, word je enthousiast begroet door het Italiaanse personeel. Het restaurant heeft verschillende gezellige hoekjes: je kunt kiezen voor een tafeltje bij het raam, uitzicht op het bruisende centrum van Amsterdam, of lekker knus aan een van de ronde tafeltjes zitten. 

De moderne tafellampjes worden afgewisseld met hanglampen, die zo uit de keuken van een Italiaanse oma kunnen komen. En dan is er nog de grote bar in het midden, waar je niet alleen kunt zitten, maar ook kunt zien hoe de chef achter de vleessnijmachine de voorgerechten voor je neus bereid – Italiaanse gastvrijheid in actie.

Italiaans, maar wel met een moderne draai

De drankkaart is zorgvuldig samengesteld door de mixoloog en bartender van Chapter, de speakeasy in hotel L’Europe, legt Italiaanse restaurant manager Clarissa uit. ‘Nothing too fancy’, gewoon de simpele en goede Italiaanse varianten van de cocktails. 

En – hoe kan het ook anders – begint onze avond met een glas Aperol Spritz en een lichte, fruitige prosecco uit Noord-Italië. De wijnkaart is erg divers: je vindt er grote Italiaanse wijnhuizen, maar ook kleine, bijzondere wijngaarden die je niet snel ergens anders tegenkomt. Het personeel geeft graag uitleg over de verschillende wijnen en wat het beste past bij de authentieke Italiaanse gerechten op de kaart. 

De menukaart bij Graziella is een mooie mix van traditioneel Italiaans, met hier en daar een moderne twist. De pasta wordt vers gemaakt, en dat proef je. De kaart is niet groot, maar bevat voor ieder wat wils: vlees, vis en vegetarische opties.

Prosciutto San Daniele, die smelt op je tong

De voorgerechten zijn absoluut het proberen waard. De tartalette met ricotta, zalm gemarineerd in rode biet en perzik is een verrassende combinatie die meteen indruk maakt. De prosciutto San Daniele die om zelfgemaakte soepstengels zit, smelt bijna op je tong – het komt uit het noorden van Italië, waar de wind uit de bergen en de zeelucht waarin het vlees gedroogd is, het vlees deze unieke smaak geeft.

Terwijl we al aardig vol begonnen te raken, omdat de focaccia te lekker was om te laten liggen, begonnen we aan onze hoofdgerechten. We kregen de kans om het nieuwe menu te proeven. ‘Elk seizoen wisselen wij de kaart, omdat we graag werken met nieuwe, seizoensgebonden gerechten’, legt Clarissa uit. Je kan dus elke keer terugkomen voor een nieuwe ervaring. Wij mochten vast twee gerechten proeven van de kaart die binnenkort gelanceerd zal worden.

Ragout van konijn, zonder tomatensaus

Allereerst verse pappardelle met een saus van konijn. De konijn is 24 uur gegaard, wat het vlees enorm mals, doch stevig maakt. De ragout heeft geen tomatensaus, wat je normaal misschien zou verwachten, maar de smaak van het konijn in combinatie met wortel, ui, olijven en uiteraard pecorino kaas is een genot.

Ook mochten we als eerste de nieuwe ravioli proeven: ravioli gevuld met zacht lamsvlees in een saus van salie en boter, afgetopt met amandelschaafsel. Een paar simpele smaken bij elkaar gebracht, maar enorm vol van smaak – de perfecte balans tussen klassiek en vernieuwend door het amandelschaafsel.

Tiramisu met verse koffie in een glas

Na al dat lekkers kun je je afsluiten met een van de toetjes. Het peer-pistache toetje was prima, maar wat mij echt bijblijft, is de tiramisu in een glas. Ze schenken er verse koffie over, en geloof me, daar wil je nog wat ruimte voor overhouden na de hoofdgerechten. Dit is de echte Italiaanse ervaring: simpel, maar oh zo goed.

Een groot Italiaans familiediner

Trattoria Graziella heeft precies wat je zoekt als je van Italiaans eten houdt. Het is misschien niet het meest trendy restaurant van Amsterdam, maar de sfeer is warm, de gerechten zijn volgens traditioneel Italiaans recept met een moderne twist

Boven alles deelt het personeel haar passie voor goed eten en mooie wijnen graag; je wordt echt in de watten gelegd. Bij Trattoria Graziella vind je niet alleen de authentieke smaak van Italië, maar ook de warmte die je doet denken dat je bij een Italiaanse familie binnenstapt – zeker het proberen waard in hartje Amsterdam!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Alle schatten uit de kelder bij Vermeers Wijnkamer

Restaurant Vermeer is al jaren een van de topzaken van Amsterdam. Net om de hoek van het restaurant opende vorige week het gloednieuwe Vermeers Wijnkamer.

De smaken van Georgië, nu in de Jordaan

De Buik at bij Amra, het nieuwe charmante restaurantje in de Jordaan, waar je Georgische dumplings eet volgens traditie, wijnen ontdekt en gastvrijheid voelt.

Toet

Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we Restaurant Toet.