Ok, je moet er even Google maps voor raadplegen en een wolk stuifzand voor trotseren maar je wordt beloond: Café Jansen, onderdeel van een hotel met dezelfde naam, is een oase van stijl en rust in het nieuwe Bajeskwartier.
Ok, je moet er even Google maps voor raadplegen en een wolk stuifzand voor trotseren maar je wordt beloond: Café Jansen, onderdeel van een hotel met dezelfde naam, is een oase van stijl en rust in het nieuwe Bajeskwartier.
Hotel Jansen meldt op de deur ‘not for tourists’ te zijn. Als Amsterdammers voelen we ons dus direct welkom ;) Die Amsterdamse directe bijna botte ‘binnenkomer’ duidt waar het hotel zich in onderscheidt: de kamers en ook faciliteiten in het hotel zijn afgestemd op expats en studenten die van een maand tot 6 maanden verblijven. Maar goed, wij komen vooral voor een avondje gezellig uit.
Genietend van de late lentezon trappen we de avond af met een mooi glas champagne op het terras. Over een dik half jaar zit je daar aan een prachtige groenstrook, nu moet je het nog even doen met een berg zand. Maar goed, met een setje strandstoelen en wat talent voor bullshit bingo zou je het ook een stadsstrand kunnen noemen (dan moet je de zee er wel even bij denken).
Voor het diner verkassen we naar binnen. Geen straf want Bouwatelier Fiction Factory tekende voor het zo veel mogelijk duurzame design: muren van hergebruikt beton uit de Bijlmerbajes, wasbakken van geperste houtsnippers en moderne muurkunst ‘geknipt’ uit de tafelkleedjes uit oud Amsterdamse cafés.
Maar we kwamen om hier te eten… We besluiten niet uit de menukaart te kiezen, maar geven ons over aan wat chef Vaughn en maître Jelmer van der Bos voor ons in petto hebben.
We beginnen met twee vegetarische voorgerechten. Verschillende kleuren worteltjes, precies goed gegaard, liggen op een zacht matras van gerookte ricotta met daaromheen een siroop van biet. Wat gehakte macademia noten en gepofte rijst maken het gerecht qua textuur af. Het tweede gerechtje zet oer-Hollandse bloemkool in de spotlight. In de oven geroosterd en ook weer prima qua garing. De gele en rode romesco (een saus van paprika, amandelen en wat knoflook) geroosterde pijnboompitten en een soort granola van pistache en wat knoflook over de bloemkool brengen het gerechtje goed op smaak.Als ‘hoofd’ een gerecht van zeewolf met een flan van knolselderij, wat zeekraal, kappertjes en garnering van bietenblad. Het andere ‘hoofd’ is een kip roulade met vulling van kippengehakt en paddenstoelen komt met julienne van andijvie en geroosterde courgette. Heerlijk zacht, en elk hapje halen we even door de kippenjus.
Een mousse van 66% pure Braziliaanse chocolade met daaronder verstopt wat gehakte pistachenootjes, een flinke toef witte chocolade ganache, een paar stukken honey comb voor de crunch en wat toefjes frambozensaus die een heerlijk zuurtje toevoegen.
Café Jansen verdient nog geen Michelin ster maar is zeker wel een omweg fietsen waard voor de Amsterdammer op zoek naar een nu nog culinair geheimpje.
We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over de holistische cuisine.
Wij spreken met chef Floris van Straalen en bartender Nick Vrielink over de old fashioned.
De Buik ging langs bij het recent geopende Ryo, voor een culinaire reis langs de verschillende Aziatische keukens.
Geniet van de volgende voordelen: