De Gastronout is er voor de Dapperbuurt

De Buik schuift aan in de Dapperstraat, waar de naam van Bar Bistro Bravour is veranderd naar De Gastronout. Met dezelfde sfeer en kwaliteit, maar een nieuw menu.

28 Mrt 2024 Stephanie Verstraten

blogger Een liefhebber van reizen en hierdoor uiteraard ook van de verschillende smaken die alle keukens ter wereld te bieden hebben. Met heel veel plezier deelt zij de ervaringen die zij opdoet tijdens haar culinaire uitstapjes.

De Gastronout is er voor de Dapperbuurt

Bij de Gastronout is de naam wel veranderd maar de kwaliteit en gezelligheid van het restaurant aan de Dappermarkt gelukkig gebleven. En wordt het meer en meer een buurtrestaurant voor comfortfood maar ook voor een Aziatische twist.

​Een nieuwe naam, dezelfde kwaliteit


Het is een druilerige donderdagavond wanneer wij arriveren in de Dapperstraat bij het charmante restaurant dat vorig jaar zomer vanwege merkrechten noodgedwongen een naamsverandering onderging van Bar Bistro Bravour naar de Gastronout

Gastronomie gecombineerd met de naam van de chef en eigenaar, Nout de Lange. Veel beter kan het niet. Bij aankomst is in ieder geval snel duidelijk; de gezellige en gastvrije uitstraling is gebleven. Wél is er een nieuw menu, met nog steeds comfortfood maar ook veel Aziatische invloeden, en de Buik schuift graag aan om dat uit te proberen.

​Toegankelijk doch verrassend


De gemoedelijke sfeer die een bistro met zich meebrengt, is bij binnenkomst gelukkig ook nog aanwezig. De mooie open bar en knusse tafeltjes bekleden nog steeds de ruimte en het is zelfs mogelijk een kleine blik in de keuken te werpen waar Chef Nout en zijn team druk in de weer zijn.

Nout heeft een verrassingsmenu voor ons in petto om een aantal highlights van de kaart te proberen. We laten ons graag verrassen en starten de avond met een glaasje bubbels en een oester, om vervolgens het eerste gerechtje te mogen proeven; een Japanse carpaccio van Black Angus rund met citrus ponzu, bosui, furikake en gepofte rijst. Een waanzinnige combinatie, waarbij de Japanse touch bijzonder veel smaak geeft aan de normaal gesproken vrij standaard carpaccio. 

Nout: ‘’We zorgen graag voor goede gerechten op niveau waarbij we de Asian cuisine verwerken in de Franse bistrostijl. Toegankelijke gerechten en gelijk een luxueuze uitstraling.’’

​Een feestje voor het smaakpalet


We krijgen een heerlijke Grauer Burgunder van Wolf Birkweiler geserveerd en delen nog een greep uit de voorgerechten, waaronder een prachtig opgemaakt gerechtje met roodbaars én een mooi stukje makreel. Beide bieden weer een unieke smaakcombinatie vanwege de Aziatische twist en voornamelijk de roodbaars valt bij ons goed in de smaak. Het is een fris gerechtje, simpel en toch uniek. 

We sluiten de voorgerechten af met een stukje buikspek waarbij er zelfs ook wat Mexicaanse invloeden zijn overgewaaid. Zo wordt deze geserveerd met een stukje mais, crème fraîche en jalapeño. De smaken zijn weer goed. Het buikspek is mooi gegaard en smaakt, ondanks dat we al behoorlijk vol zitten, naar meer.

​Huiskamerrestaurant plus plus


Zoals een echte bistro beaamt staat er een poussin, klein kipje, op het menu en dat proberen uiteraard ook. Je krijgt er een bosje van lavendel, rozemarijn en thijm bij om het kippetje samen met de knoflookboter mee in te smeren. 

Geserveerd met goede friet, een mooie pinot noir erbij en smullen maar. Dat geeft ook gelijk aan wat de mogelijkheden zijn bij de Gastronout, zoek je gerechten die heel toegankelijk zijn, dan is bijvoorbeeld de poussin een goede optie. Maar mocht je op zoek zijn naar een iets spannendere smaakcombinatie, dan biedt de kaart met veel gerechten met Aziatische invloeden dat zeker ook. 

Tegen het einde schuift Nout bij ons aan tafel. Het is vrij snel duidelijk waar de ongedwongen sfeer in het restaurant vandaan komt; Nout straalt dit zelf uit. Hij bezit ontzettend veel passie voor het koken, maar vindt het tegelijk ook belangrijk dat het laagdrempelig blijft. “Eigenlijk zijn we een restaurant voor de buurt. Zeg maar een huiskamerrestaurant plus plus. Dat is wat we graag willen zijn.’’

​Een blijvertje in de Dapperstraat

Het restaurant heeft een reis afgelegd de afgelopen jaren, van visrestaurant naar bistro Bravour en nu de Gastronout, maar wat ons betreft is de laatste een blijvertje. Men kan hier terecht voor een borrel en het diner en in de zomer is er ook een heerlijk terras aanwezig om zo buiten te kunnen genieten van de culinaire kwaliteiten van het menu, die uiteraard naast de omschreven vis- en vleesgerechten ook vegetarische opties biedt. 

De avond loopt ten einde en vanwege het ruim nuttigen van de gerechten moeten wij het dessert helaas aan ons voorbij gaan. Maar gezien de gezellige ambiance, de goede menukaart en de fijne bediening gaan we zeker nog eens terugkomen om dan zeker die chocolade tartelette of crème brûlée uit te proberen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Jollof Club organiseert een tijdelijk feestje voor je zintuigen bij Lotti’s

Proef West-Afrikaanse smaken bij de Jollof Club in Lotti’s, Hoxton Hotel Amsterdam – verfijnde jollof en meer, tot half september beschikbaar.

7 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!

Speakeasy? Ventuno gaat voor luid

Ventuno skybar in Amsterdam: luxe cocktails, spectaculair uitzicht en theatrale presentaties op de 21e verdieping van Ruby Emma Hotel.