De Jordaan is een keuken rijker: Amra. Een klein, charmant restaurantje in de Anjeliersdwarsstraat, schuin tegenover café Nol. Hier proef je de smaken van Georgië, van recepten die van moeder op dochter zijn doorgegeven. Officieel opent Amra pas ergens in september, maar wij mochten alvast even proeven. En dat is goed nieuws, want dit wil je niet missen.
Buurtsfeer en schilderachtig interieur

Het is nog lekker weer en wij schuiven aan op het piepkleine terras: vier tafeltjes, meer niet. Intiem, en je voelt je meteen onderdeel van de buurt. Wandelaars slenteren voorbij, stamgasten drinken hun biertje verderop. Binnen is het al net zo sfeervol: donkerblauwe kozijnen, roze muren (geïnspireerd door Georgische wijn), een grote bar en slechts acht tafeltjes. De keuken bevindt zich in de kelder, waardoor alle ruimte boven voor gasten is.
De kaart is overzichtelijk en dat juichen we toe. We starten met brood en opgeklopte boter met Svanetiaans zout: simpel, luchtig en heerlijk. Daarbij ingelegde groenten en twee soorten Pkhali: aubergine en spinazie, beide met walnoot, lente-ui en koriander. Een frisse crudo van zeebaars volgt, bijna als ceviche, begeleid door twee verrassend frisse wijnen. De Labara Tsolikouri Qvevri en de Sanavardo Napareuli gemaakt van twee autochtone Georgische druiven. Een veelbelovende start. Omdat het woensdag is, kiezen we voor halve glazen, zodat we meer kunnen proeven en de volgende dag fris zijn.
Khinkali: Georgië op z'n best

Het hoogtepunt? De Khinkali. Deze Georgische dumpling eet je op rituele wijze: pak het tuutje, draai om, hap aan de zijkant en zuig eerst de bouillon eruit. Daarna dippen in yoghurtsaus. Amra serveert drie varianten: rund & varken, lam, en vegetarisch met aardappel en paddenstoel.
Verder proeven we Kip Shkmeruli en Lobiani, een brood gevuld met bonen. Stevig comfortfood dat je bijblijft. Hierbij drinken we een krachtige Georgische wijn (iets te zwaar naar onze smaak), maar de Albanese wijn die we daarna krijgen, maakt alles goed: verrassend lekker en meteen een favoriet.
De zoete finale

Voor dessert heb je de keuze uit twee gerechten: chocolade crèmeux of een sorbet van rode wijn. Wij gaan voor de chocola met gepocheerde peer, gember en gepofte boekweit. Die laatste zorgt voor een knapperige bite bij de romige crèmeux, verrassend en heel geslaagd. De daarbij geschonken Tokay uit Hongarije van Paangold is zalig.
Eten met een verhaal

Amra is een plek waar verhalen worden verteld met eten. De eigenaresse is van huis uit schilderes, en net als op doek geeft ze in de keuken haar eigen twist aan traditie. Haar team is internationaal, maar allemaal delen ze dezelfde liefde voor de Georgische keuken en wijn.
Zoals ze zelf zegt: “Amra vertegenwoordigt niet alleen de zon, het is een herinnering aan warmte.” En precies dat voel je bij elke hap.
Ons advies: bestel niet te veel – de porties zijn royaal. En neem de tijd om je te laten verrassen door een keuken die je misschien nog niet kent. Wij gingen nieuwsgierig naar binnen en kwamen warm en voldaan weer naar buiten.