Bij Warna Baru eet je Indonesische klassiekers, maar dan in een moderne setting met veel kleur, een fijn terras en een – voor Indonesische restaurants – ongewoon moderne drankenkaart.
‘Nieuwe kleuren’ dat is de letterlijke vertaling van Warna Baru en dat gaat ook zeker voor het interieur op. Weg met het ‘rotan’ gevoel. Hier heerst de vrolijkheid van de Indonesische keuken met groen-gele bloemen banken met kunstmos bekleedde wanden en groenblauwe stoeltjes. En dat ‘nieuwe’ gevoel gaat ook op voor de presentatie van de gerechten.
Klassieke smaken

Dit is niet een moderne tak van de Indonesische keuken. Nee; dit zijn eerder de klassieke smaken van de archipel in een nieuw jasje. De gerechten worden geserveerd als moderne tapas, met een verzorgde opmaak op smaakvolle borden.
We lieten de keuze voor onze gerechten over aan de chef. Eerst kwamen er twee heerlijke bordjes op tafel, een met drie soorten kroepoek van klassiek garnaal, emping en een cassave variant, geflankeerd door drie sausjes; een rode sambal, een te gekke groene sambal en de eigen, en daar lusten we wel 3 schaaltjes van, pindasaus.
Rendang

Vervolgens kwamen in snel tempo een bordje daging rendang: gestoofd rundvlees in een licht spicy kokosmelk. Er is voor de vega’s ook een variant van jackfruit. Gado gado; de klassieke Indonesische salade met kouseband, aardappel, ei en de geweldige pindasaus van het huis.
Aan het beperken van de carbs wordt door de bediening gedacht. Advies: een bordje rijst of nasi is meer dan genoeg. We testen ook nog even tempeh mandoah, gefrituurde tempeh en een gerecht van de specials; niet een makreel (ikan) pepesan, maar een variant met kabeljauw en een milde pepesan. Heel fijn.
De avond werd besloten met, hoe kan het ook anders, pisang goring, gefrituurde banaan in een krokant jasje.
Natuurwijn en speciaalbier
Een ander opvallend en modern element bij Warna Baru is de drankenkaart. Natuurlijk de usual suspect Bintang staat ook hier op de bierkaart, maar leuker is de Indonesian Pale Ale van de tap (Lowlander) of een flesje Oedipus Polyamore.
Ook de cocktailkaart is in stijl; van een Sedikit Pedis van tequila en chilli likeur tot een Berpesta Sour van arac en spekkoek likeur. De kleine wijnkaart omvat zeven spannende natuurwijnen. Probeer hier zeker even de Pecorino Sparkling en zelfs de softdrinks zijn het aanraden waard, met een Tropical Tumeric Soda en eigen gemaakte limonades en ijsthee.
Lesje Indonesische keuken

Een van de doelstellingen van de eigenaren, die overigens ook Nooch - Amoi en Purnama in het bezit hebben, is meer kennis overdragen van de klassieke Indonesische keuken. Daar schort het een beetje aan bij de jongeren, vinden ze. Dat doen ze online met leuke weetjes op socials en regelmatig een quiz. Maar de beste manier is een bezoekje aan Warna Baru en laat dan de enthousiaste (Hollandse) mannen je alles vertellen over de gerechten en achtergronden. Dat doen ze graag en met verve.
Is er dan niets te zeuren bij Warna? Als het dan toch even moet; de akoestiek zou een stuk beter kunnen en de gerechten op warme bordjes serveren. Anders koelen de gerechten, die vaak allemaal tegelijk op tafel komen, wel heel snel af.