Eten op een bijzondere plek: De Maaltuin neemt je mee naar de Hollandsche Manege

Eten op unieke plekken! Beleef cultuur, historie en een 5-gangendiner met De Maaltuin. Ontdek iconische locaties, zoals de Hollandsche Manege.

5 Dec 2024 Philippine Koburg

blogger Philippine is een gekke, enthousiaste en optimistische meid uit Amsterdam. Ze houdt van reizen en is intens gek op eten in alle soorten en maten.

Eten op een bijzondere plek: De Maaltuin neemt je mee naar de Hollandsche Manege

Een herfstachtige vrijdagavond in het centrum van Amsterdam, een perfect moment om lekker uit eten te gaan en de week eens goed door te nemen onder het genot van een goed glas wijn. Dat is precies wat wij gaan doen, maar dan met een hele bijzondere draai. Wij zijn uitgenodigd voor een event van de Maaltuin, in het hartje van Amsterdam. Dit keer vond het plaats op een plek die velen kennen, maar waar je niet zo snel zou denken aan een diner: de Hollandsche Manege aan de Overtoom. Misschien ben je er wel eens langs gefietst en dacht je: is dit een nieuw chique restaurant? Of worden hier echt paarden gehouden? Het antwoord is ja, het is een manege – en wat voor een! Wij hadden het geluk om een avond lang te genieten van cultuur, geschiedenis, en natuurlijk eten op deze bijzondere locatie.

Een culinaire pop-up op een verrassende locatie

Bij de Maaltuin worden bijzondere locaties door heel Nederland gezocht en hun slogan is dan ook: het reizende restaurants op unieke locaties. En uniek was het zeker! Na aankomst werden de imposante deuren voor ons geopend, en stapten we letterlijk de paardenbak binnen. Hier werden we verwelkomd door live vioolmuziek – Mozart, zoals ons werd verteld, passend bij het historische verhaal dat de componist ooit zelf in deze manege zou hebben opgetreden. 

De avond begon met een kleine rondleiding waarin we meer hoorden over de geschiedenis van de manege (gebouwd in 1882!) en ook de paarden in de stallen mochten begroeten. Dit alles zorgde voor een magische sfeer en gaf meteen een heel andere start aan ons diner.

Na een kleine rondleiding langs de verschillende, luisterfragmenten over de geschiedenis van de manage en uiteraard, ons persoonlijke hoogtepunt, het zien en mogen voeren van de paarden. Vervolgens kregen we een amuse in de sfeervolle foyer, die alvast nieuwsgierig maakte naar wat nog zou volgen: een verrassende combinatie van een appel-wortelsapje met een champignon-kaashapje.

Dineren in het midden van de rijke geschiedenis

Al snel gingen we aan tafel, verdeeld over verschillende ruimtes met witte tafelkleden en houten stoelen, omringd door foto’s en voorwerpen die ons meer leert over de geschiedenis van de manage. Het menu bestond uit vijf gangen, met de optie voor bijpassende wijn of alcoholvrije mocktails, zorgvuldig samengesteld om het verhaal van de locatie kracht bij te zetten. 

De hostess van de avond legt uit: ‘De 5 gangen bij alle verschillende locaties zijn afgestemd op de culturele locatie, de leidraad van vanavond is dan ook wortel en appel, de favoriete snacks van de paarden’

Een hartige soep van lavas en karwijzaad

Het voorgerecht zette meteen de toon: een gerecht met winterpeen, Amsterdams zuur en mierikswortel – een combinatie die niet alleen fris was, maar ook goed aansloot bij het thema van de avond met twee soorten wortels. Vervolgens kregen we een lavassoep met karwijzaad en brioche. De soep was zacht en licht hartig.

Een kijkje terug in de tijd met een bijzondere paardenshow

Na de tweede gang mochten wij ons weer verplaatsen richting de bak waar we een carrousel show mochten aanschouwen. Dit was een show met ruiters en amazones in traditionele kleding. Mede- eigenaar Aaltje vertelt : ‘Wij zijn de enige manage in de wereld waar het traditionele vrouwenzadel, met beide benen aan dezelfde kant, nog bereden wordt’. Een ware ervaring die een vleugje extra magie toevoegde aan de avond.

Hert, wortelpuree en een onverwachte koffiesaus

Na de show keerden we terug aan tafel voor de laatste drie gangen. Het derde gerecht bestond uit een stukje zalm met, hoe kan het ook anders, een winterpeen. De zalm was smakelijk en goed bereid, maar bleef vrij eenvoudig. 

Daarna kregen we een pureegerecht van hert, gecombineerd met een witte wortelpuree en een krachtige koffiesaus. Hoewel de koffiesaus op zich spannend was, was deze helaas net iets te zout, wat jammer genoeg de smaak van het hert overschaduwde.

Afsluitend kregen we een heerlijk dessert: een van chocolade gemaakt “bloempotje” gevuld met een romige custardpudding van appel, dat niet alleen leuk oogde, maar ook een juiste zoete afsluiter van de avond was.

Veel meer dan een diner: De Maaltuin-ervaring

Kortom, de vijf gangen met hun bijpassende dranken waren lekker en toegankelijk, hoewel we stiekem hadden gehoopt op net iets uitdagendere smaken en onverwachte combinaties. Maar het is de sfeer en de bijzondere setting die de avond onvergetelijk maakten. De Maaltuin weet precies hoe ze geschiedenis, cultuur, en culinaire beleving samen moeten brengen tot een betoverende avond

De gerechten zelf waren goed, maar het zijn de passie, het oog voor detail en de unieke locatie die ervoor zorgen dat ik hier nog een keer voor terug zou komen. En wie weet, misschien is het volgende keer wel een andere bijzondere plek die nieuwe verhalen én smaken met zich meebrengt!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.