Op slechts vijf minuutjes lopen van de pont halte op de NDSM-werf, maar dan de andere kant op, vinden we Fred’s Kitchen. Een fijne en vertrouwde plek voor een casual hapje en drankje in een ontspannen sfeer. Van sushi tot saté, de uitgebreide (hapjes)kaart biedt voor ieder wat wils.
Geen Freddy’s Bar, maar Fred’s Kitchen

We kunnen het natuurlijk weer niet laten: “Ha, ben jij Fred?” We stellen de vraag aan de bijzonder vriendelijke ober, die zojuist onze jassen heeft opgehangen en ons voor is gegaan naar een tafeltje voor twee bij het raam. Nee, dat kan helaas niet, legt hij ons uit, want Fred blijkt de overleden vader van mede-eigenaar en chefkok Lindsey Schrekker. De zaak is een eerbetoon aan hem, aan Freddy. Om verwarring te voorkomen met die andere bekende zaak, Freddy’s Bar in het De l’Europe, werd gekozen voor de naam Fred’s Kitchen. We zitten nog geen vijf minuten of we hebben de hele ontstaansgeschiedenis van het restaurant al meegekregen, inclusief wie er wanneer allemaal hebben gewerkt. Vanachter de bar wordt het verhaal enthousiast aangevuld. Wat blijkt, het personeel vormt een grote vriendengroep die op verschillende plekken samen hebben gewerkt en ook nog eens samen voetballen. Die goede sfeer onderling werkt aanstekelijk. We voelen ons direct thuis. Tijd om de kaart erbij te pakken.
Mocktails met een tropische twist
We beginnen met een drankje van de mocktailkaart. We proeven de fizzy colada, een drankje op basis van kokos, limoen en roasted pineapple soda; en de passion nojito op basis van munt, tonic en passievrucht. Altijd leuk als er aan de non-alcoholische opties net zo veel aandacht wordt besteed als aan de ‘normale’ drankenkaart. En in dit geval zijn zowel de mocktails als de cocktails met alcohol ook nog schappelijk geprijsd. De drankjes worden geserveerd in grote glazen met rietje en zijn versierd met een schijf gedroogde ananas en een halve verse passievrucht. Bijzonder feestelijk en ook nog eens lekker.
De lekkerste sushi rolls van Noord

Op het menu staan verschillende sushi opties (rolls en nigiri’s) en daarnaast shared dining gerechten, de meeste met een Aziatische touch. Erbij kunnen nog losse ‘bites’ worden besteld als frieten, sojaboontjes, gyoza’s, dimsum en kroepoek. Wij gaan voor een roll met daarin ebi tempura (gefrituurde garnaal) en avocado en die belegd is met zalm en visseneitjes (8 stuks sushi) en we proeven de ‘nigiri’ met avocado en die met tartaar van spicy tuna. Vooral die laatste is erg lekker, hoewel we twijfelen of ze dit gefrituurde rijstballetje (denk aan arancini) met daar bovenop de avocado/pittige tonijn in Japan zouden herkennen als nigiri. Laten we het maar op een vrije Jap-Italo fusion interpretatie van de chef houden. Daarbij, als iets lekker is, en het is lekker dan zijn wij ook de moeilijksten niet.
Spekkoek om bij te watertanden
Na de sushi komt er een een hoge onderzetter op tafel. Zo eentje die ook voor plateaus met fruits de mer worden gebruikt. Erop komt een grote schaal met allerlei kleine gerechten van de kaart: saté van kippendij, zeebaarsfilet met bosui en onze twee favorieten: pekingeend die je zelf met bosui en komkommer in pannenkoekjes kunt rollen en een soort eenhaps-bites van zacht gegaard zoetig buikspek met daarop een gebakken coquille en een flinter rauwe rode peper. Hoewel we eigenlijk geen plaats meer hebben voor een toetje, kunnen we het niet laten om toch wat hapjes te proeven. Voor de spekkoek, die uitzonderlijk goed is, komen we zeker nog eens terug. En wie bedacht heeft om cheesecake net als crème brûlée met een laagje suiker te bestrooien en dat te flamberen, waardoor je dus een heerlijk karamelkorstje op die cheesecake krijgt, verdient een aanmoedigingsprijs. Wie weet was het Freddy ooit zelf wel!