De komst van dit nieuwe restaurant gonsde al even rond in de stad, vanavond zijn we, nog geen vier weken na opening, te gast bij het nieuwe Café Café. Jarenlang was hier op Amstel 1 de Amstelhoeck gevestigd, maar die maakte plaats voor Café Café, en het restaurant is onherkenbaar getransformeerd.
We laten ons verrassen

Bij binnenkomst worden we hartelijk verwelkomd en kijken we nieuwsgierig om ons heen. Wat een metamorfose! De ruimte straalt warmte en gezelligheid uit. We worden begeleid naar onze tafel en we nemen plaats in de dinerruimte met kleurrijke wanden en een zee aan witte kaarsen.
De bediening, gehuld in hippe leren gilets, is druk met de reeds goed gevulde zaak. Stuk voor stuk zijn ze vrolijk en behulpzaam, al oogt het soms nog een beetje onwennig.
Café café heeft verschillende sfeervolle ruimtes; een uitnodigende bar, een mini café, dinerzaal en een van de grootste terrassen in het centrum van Amsterdam. We zijn benieuwd wat de avond ons gaat brengen; de menukaart stond nog niet online, dus we laten ons verrassen!
Het aperitief

We starten de avond met een goed glas Cava van het huis Torre Del Gall, mooi rijk, fruitig, zacht en romig. Lekker naast de ziltige ‘Café Café-oester’, geserveerd met Thaise vinaigrette en lavasolie.
Ondertussen zien we hoe achter de bar, à la minute een dag selectie charcuterie voor ons wordt afgesneden. We combineren deze heerlijke hammen met de frisse labneh met za’atar. De labneh is een kleurrijk geheel door de verschillende soorten radijsjes. Wat een goede start!
De brigade

Aan het roer van de keuken staat Chef Evy Marteijn. De chef met Zeeuwse roots werkte eerder in de keukens van Pesca en Roux. Enkele weken na opening zijn we onder de indruk van de kwaliteit van de keuken. De smaken zijn doordacht en verrassend. Evy vertelt dat ze met haar keuken graag comfortfood wilt bieden, maar wel met smaken die indruk achterlaten.
Alles bereid vanuit de Franse basis en met smaken die ze gedurende de jaren heeft leren kennen. Zo creëert ze pure, herkenbare gerechten met een funky touch. Daar kunnen wij ons helemaal in vinden.
Onze enthousiaste gastheer van vanavond, sommelier Cesar, schenkt ons een glas Petit Chablis van Louis Moreau in. Overigens ook noemenswaardig: de prachtige dunne wijnglazen van Spiegelau, die de wijnbeleving naar een hoger niveau tillen. De Chablis houdt zich mooi met de gerechten die volgen.
De groentegerechten en sauzen maken indruk

We kiezen voor de bietjes in zoutkorst met hazelnootcrème, geitenkaas en Bellini-champagne dressing. Dit groentegerecht maakt indruk, zachte, zoete en friszure smaken komen prachtig samen! Daarbij eten we ook de hamachi-tonijn, met groene radijs, tijgermelk en pimentón. Goed van smaak en mooi van kleur, de gerechten zijn een lust voor het oog. Door de heerlijke sauzen bij de gerechten is het eigenlijk zonde om hier geen lepel bij te serveren.
Het is tijd voor het hoofdgerecht. We kiezen voor de kabeljauw à la plancha, de open ravioli en als bijgerecht de gebakken spruitjes. De kabeljauw, perfect gegaard, komt met sake beurre blanc, XO en bereidingen van aardpeer en prei. De open ravioli met bbq-pompoen, salie en stracchino is mooi zalvend en romig, absoluut een favoriet.
Als bijgerecht eten we de spruitjes van de bbq, gecombineerd met flower sprouts, wilde bloemkool, pecannoot en beurre noisette. Dit is zo ontzettend smaakvol dat de benaming van bijgerecht eigenlijk een belediging is.
Een toetjeskar

We gaan richting het dessert en vragen de bediening om advies en wat blijkt: er is een toetjeskar! Zo hoef je niets te missen en kan je uit allerlei zoetigheden en patisserie kiezen. De wagen wordt naar onze tafel gereden en de desserts worden toegelicht. Het is lastig kiezen tussen alle taartjes, macarons en chocolade truffels. Maar één ding is zeker: deze dessertwagen is de kers op de taart!
We genoten vanavond en zijn onder de indruk van de keuken. Of je nu op zoek bent naar een zonnig terras, een sfeervolle bar of een avond uitgebreid tafelen, Café Café heeft het allemaal!