De echte Italiëliefhebber heeft geen goede aan deze zomer gehad… Daarvoor heeft de Buik de perfecte oplossing ontdekt. Al een aantal jaar zit il Pecorino op het Van der Pekplein in Amsterdam-Noord. Deze zaak brengt de echte Italiaanse eetgewoonten naar onze stad. Tijd om eens met hen te gaan babbelen.
Italianen praten temperamentvol met elkaar in de keuken en de pizza op je bord kan niet Napolitaanser. Wat il Pecorino bijzonder maakt, is de echte authentieke Italiaanse sfeer die in de zaak hangt. Niet alleen wat betreft de sfeer, maar ook aan het eten doen ze geen concessies. Zo serveren ze niet alleen de bekende Italiaanse gerechten die we kennen van vakantie, maar staan er ook uitsluitend Italiaanse dranken op de kaart. Geen ‘gewone’ Sprite of Fanta, maar één van de twaalf verschillende smaken S. Pellegrino. Of natuurlijk een wijntje of biertje; uiteraard ook uit Italië.
Italiëfans

Il Pecorino begon in 2011 als delicatessezaak in de Van der Pekstraat. Ondernemer Mick Sonnefeld was een grote fan van Italië. Zijn schoonzus Tanya Spreitzer woonde in Italië en elke vakantie nam hij inspiratie en verse authentieke producten mee voor zijn winkel. Pecora is het Italiaanse woord voor schaap, Pecorino betekent dan ook schapenkaas. En een logische naam voor een winkeltje met Italiaanse specialiteiten. Het winkeltje smaakte naar meer en Mick begon een klein restaurantje aan het Van der Pekplein, waar nu de zaak, weliswaar in grotere versie, nog steeds zit. Il Pecorino is namelijk ook een woordspeling van de Van der PEK-buurt.
Amsterdam-Noord

Goede vriend Andreas Psyllas en schoonzus Tanya hielpen hem met het opzetten van de zaak. De Griekse Andreas heeft veel ervaring in de horeca, met name met Italiaanse zaken. Tanya woonde vijfentwintig jaar in Italië en was daar horecamanager van grote restaurants. Mick had een netwerk in Amsterdam. “Hij heeft een vooruitziende blik en voorzag dat Amsterdam-Noord upcoming was”, vertelt Tanya.
Streetfood van Napels

De inspiratie voor il Pecorino komt uit de reizen naar Italië. “Ik ben groot fan van Napolitaanse pizza’s”, zegt Andreas. In Napels eten ze deze vooral dubbelgevouwen op straat met mooi geblakerde korst en smeuïg hart. Zo maakt il Pecorino ze ook graag; anders dan de gast wellicht in andere delen van Italië of Nederland gewend is. “We begonnen als pizzeria, maar 25% van de zaak en menukaart is momenteel ook restaurant. Dat willen we in de komende jaren meer gelijk gaan treken”, vertelt Andreas. "Mick besloot toe te zijn aan een nieuw avontuur", vult Tanya aan. "Omdat Andreas en ik erg op één lijn zitten en we de zaak graag naar een hoger niveau willen tillen, was het een logische stap dat ik het nu samen met Andreas doe."
Zomer vs. winter

Die trips naar Italië hielpen de zaak nog authentieker te maken. Waar veel Nederlanders alleen in de zomer naar dit land op vakantie gaan, ervaarden Tanya en Andreas ook de andere seizoenen. En het eten, blijkt dan, verandert met die seizoenen mee. “Zo zit achter ieder gerecht een verhaal”, vertelt Andreas. “Ossobuco is een echt Italiaans wintergerecht, en het is dus niet logisch om het in de zomer te serveren. We vertellen dat verhaal, serveren het op het juiste moment in het jaar en bereiden het dan zo origineel mogelijk. En juist dat vinden de gasten zo leuk aan il Pecorino.”
Tanya vult hem aan: “We vinden het ook leuk om aan gasten te vertellen waarom we bepaalde dingen doen zoals we dat doen. Italianen zijn fan van Parmezaanse kaas, dat is geen verrassing. Maar niet in combinatie met pastagerechten met vis! Als de gast erom vraagt leggen we dat graag uit; in Italië doen ze het ook niet, want het werkt niet met de smaak. Zo houden wij onze Italiaanse gerechten Italiaans.”
Italiaanse gronden

Ook voor de wijnen reist het stel veel naar Italië. Andreas: “De wijnen selecteren we op dezelfde wijze als onze gerechten. We praten veel met restauranteigenaren en sommeliers in Italië om de juiste combinaties te vinden. Deze nemen we dan mee naar onze eigen zaak.” Op de menukaart staan combinaties aangegeven. “Het gaat niet altijd alleen om de smaak van de wijn zelf, maar ook om hoe je die combineert”, vindt Tanya.
Bij il Pecorino wordt Italiaans gepraat in de keuken en door de bediening. “Italianen zijn veel chaotischer en laten zich wat meer horen”, weet Tanya. “Daardoor lijkt het of de gast zich op Italian Ground bevindt.” Nu de horeca gesloten is naar aanleiding van de coronamaatregelen, kun je nog steeds van de gerechten van het Italiaanse restaurant genieten. Dagelijks zijn ze van 17:00 tot 21:00 geopend voor afhaal en bezorging in Amsterdam-Noord.