Het is er roze en het ruikt er naar sesam en knoflook. Tussen alle hectiek aan de Van Woustraat huist sinds kort Kim Chi Wow; een Koreaanse tent waar je in een korte zit een bibimbap kunt wegwerken. En bergen kimchi. Voor ieder mens van wie de maaltijd – met gepaste trots - altijd ietsje scherper mag; zoek niet verder.
Blonde Hollanders Kim Chi Wow

Je kunt het je afvragen; hoe halen drie blonde Hollanders het in hun hoofd een Koreaanse tent te openen? Het antwoord – niet spannend, maar wel begrijpelijk - is dat eigenaren Marije van Seventer (39), Erik Coppens (38) en Elisa Engelshoven (31) verliefd zijn geworden op de keuken. Hun trip naar Korea staat al voor deze zomer in de agenda genoteerd. Marije: “We gingen vaak samen eten bij restaurant Yokiyo aan de Zeedijk, dat helaas niet meer bestaat. We vroegen Jaymz Pool, de chef destijds, om te helpen met onze kaart. Dat wilde hij.”
Reuring

In het restaurant is veel reuring. Twee dames aan het raam schuiven hun bibimbaps gretig naar binnen en een paar Thuisbezorgd jongens zitten duidelijk op hete kolen. We passeren de Koreaanse gezichtsmaskertjes, potjes kimchi en sauzen in fles en ploffen neer op krukken.
Kimchikoelkast

Fermenteren is een foodtrend momenteel en bij Kim Chi Wow showen ze die niet. Hun kimchi – gefermenteerde groente dus - wordt gemaakt in de Houthavens en heeft daar zowaar een koelkast of drie ingenomen. “Door de sterke geur kan kimchi beter met alleen kimchi in een koelkast zitten. In Korea is het voor veel gezinnen heel gebruikelijk om één gewone koelkast en één kimchikoelkast te hebben”, vertelt Marije.
Bestelangst

Paniek kickt enigszins in bij het lezen van de menukaart, want welk mens weet hoe je bulgogi (Koreaans ‘vuurvlees’) of gochujangsaus zelfverzekerd je strot uit krijgt? Het lieve meisje achter de counter doet ook een poging, maar faalt evenmin. “Er werkt een Koreaans meisje bij ons, zij probeert me de uitspraak te leren. Zelfs ‘kimchi’ is moeilijker dan je denkt.”
We slaan ons erdoorheen en bestellen. Moeilijk doen is niet nodig, want het draait in feite allemaal om de bibimbap. En de kimchi dan. Letterlijk vertaald is bibimbap ‘gemixte rijst’, met daarbij groenten, vlees en een spiegeleitje.
We mogen kleine versies proberen en gaan voor die met buikspek, de classic met bulgogi van rund – hun bestseller - en eentje met garnalen. Vegetarische opties zijn ook mogelijk en witte rijst kan worden verruild voor bruine- of bloemkoolrijst.
De Owen Wilson-bibimbap maakt ons nieuwsgierig. “De acteur zegt werkelijk in iedere film ‘wow’, dus ja, hij moest ertussen”, aldus het meisje achter de counter. De bibimbaps smaken net zo lekker als dat ze kleurrijk zijn, met vlees dat wordt ingelijfd door knalroze, ingelegde rettich, zeewier, knapperige taugé, gember-wortelsalade, kimchi en rijst. Dat we moeten eten van uitgevouwen doosjes is ze vergeven. Het past bij Kim Chi Wow. Het is simpelweg niet de tent voor een lange zit en dat is ook weleens fijn, op een saaie dinsdagavond.
Niet voor slapjanussen
We bestellen nog een hoopje kimchi, want het bevalt. “We hebben onze kimchi laten proeven door de eigenaresse van restaurant Khan in Buitenveldert. Hij is zoeter dan haar familierecept, maar ze was tevreden. Het is het recept dat Jaymz ooit voor Yokiyo ontwikkeld heeft.” Het zoetje detecteren we heus, maar dat de tong brandt valt niet te negeren. En zo hoort het ook. Een biertje om af te blussen is welkom, alleen is die helaas niet in huis. Een vergunningsgevalletje, niets aan te doen.
Een lang verhaal kort; met de geboorte van Kim Chi Wow kunnen kimchi- en bibimbapliefhebbers hun hart ophalen. En dan opent in augustus ook nog een tweede vestiging aan de Jan van Galenstraat. Genoeg tijd om je uitspraak van gochujang te oefenen dus.