De Veganees is verhuisd van west naar oost en daarom voor ons een reden om op deze nieuwe locatie aan de Wibautstraat nog eens de vegetarische smaken uit Zuidoost-Azië te proeven.
De Veganees is verhuisd van west naar oost en daarom voor ons een reden om op deze nieuwe locatie aan de Wibautstraat nog eens de vegetarische smaken uit Zuidoost-Azië te proeven.
De Veganees, de naam zegt het al, serveert 100% vegan Asian Streetfood. Klassiekers van Thailand, India, China, Vietnam, Korea en Japan vormen een bonte verzameling aan gerechten op de kaart. Er zijn kleine gerechtjes om de tafel mee te vullen, maar voor wie liever niet wilt delen zijn er ook grotere porties te bestellen.
De Veganees is geïnspireerd op ‘Asian streetfood’ restaurants in Berlijn waar jaren geleden al volop werd gekookt op basis van groenten, tempeh en tofu. De eigenaren van de Veganees zagen een kans om een dergelijk restaurant in Amsterdam te openen en zo geschiedde. Na een aantal jaar op de Overtoom is het nu tijd voor een verhuizing naar de Wibautstraat. Met de UVA en de Hogeschool van Amsterdam in de buurt hopen ze met hun redelijke prijzen juist een toegankelijke plek te worden voor studenten.
Als we binnenkomen worden we vriendelijk ontvangen door de Engels sprekende bediening. Het regent pijpenstelen buiten, maar binnen is het warm en gezellig druk. De open keuken en de bar bevinden zich aan de linkerkant van het restaurant, die je vanuit het hele restaurant kunt zien. Wij nemen plaats aan een tafeltje bij het raam waar we goed overzicht hebben over het restaurant, maar toch ook privé zitten.
Dan de kaart. Je kunt bij de Veganees van de kaart bestellen of kiezen voor het menu. In vier rondes krijg je dan de favorieten van de chef te proeven. Hoewel verleidelijk, lijkt dat ons iets te veel en kiezen we een aantal gerechten van de kaart.
We starten met de eerste ronde. Dit stelt niet teleur: buns, tempeh sate, wontons en gefrituurde bloemkool op Koreaanse wijze met sesam en lente-ui. Een flinke uitstalling op het kleine tafeltje, het past er allemaal net op. De gerechten zijn verrassend, vol smaak en herkenbaar. Rode peper, gember, lente-ui, zoet-zure komkommer, het komt allemaal voorbij. De buns zijn onze favoriet. Gestoomd zacht broodje, de ene gevuld met aubergine en de andere met knapperige tempeh. We wanen ons even op vakantie.
Ondanks de vele cocktails op de kaart, kiezen we op deze doordeweekse dag voor een huisgemaakte limonade. De Magic Lemonade met passievrucht ziet er niet alleen tropisch uit, maar is ook heerlijk fris. Verfrissend dat de Veganees kiest om de limonade te serveren met bruiswater. Dat maakt het nét wat specialer.
De bloemkool is een serieus grote portie die we nog even op tafel laten staan. Tijd voor de tweede ronde. We bestellen de Nameko Fry en de Peking Pancakes erbij. Die laatste is een absolute aanrader. Flinterdunne gestoomde pannenkoekjes die je kunt vullen met ‘oyster mushrooms’ gesmoord in hoisin saus. Qua structuur en smaak proeft het bijna alsof je Peking eend eet. Zelfs een liefhebber van eend zou hiervan smullen.
Dat vinden we zo leuk aan de Veganees. Dit restaurant is er niet alleen voor veganisten en vegetariërs, maar juist ook voor mensen die op een laagdrempelige manier kennis willen maken met vegan eten. De smaakvolle gerechten bewijzen dat je geen vlees of vis hoeft toe te voegen om lekker te eten. Daar juichen we alleen maar toe.
Met een uitgebreide kaart, meer dan 60 gerechten, laat de Spaanse wijn- & eetbar Peps zien dat ze niet snel van plan zijn om weer te vertrekken.
5 plekken om nog heerlijk ouderwets te biljarten, en een lekker hapje te eten.
In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.
Geniet van de volgende voordelen: