Restaurant Senses prikkelt alle zintuigen: ja, ook het zesde...

Restaurant Senses, onder leiding van chef Lars Bertelsen, staat bekend om onconventionele gerechten die al je zintuigen prikkelen.

3 Jun 2019 Vivian Paarlberg

blogger Een fervent verhalenvertelster die leeft om te eten. Haalt graag het onderste uit de kan, of wijnglas. Niets moet, behalve kaas.

Restaurant Senses prikkelt alle zintuigen: ja, ook het zesde...

Verstopt tussen de toeristische spots op de Vijzelstraat, om de hoek van Rembrandtplein zit Restaurant Senses. Een restaurant onder leiding van chef Lars Bertelsen, waar naar eigen zeggen ‘al je zintuigen worden geprikkeld door onconventionele gerechten’. Ons zesde zintuig vertelt ons dat wij daar maar eens moeten gaan eten.

Na een warme ontvangst installeren we ons aan tafel en laten we onze zintuigen even het werk doen. Sfeer proeven, maar dan met de ogen. Restaurant Senses is een kleine, vierkante ruimte met best wat tafeltjes. Ondanks dat oogt het warm en heb je niet het gevoel bij je buren op schoot te zitten.

We merken als snel dat we vrijwel de enige Nederlands sprekende gasten zijn. Misschien valt dat te verklaren door de Top 10 notering op TripAdvisor. Een website waar toch voornamelijk toeristen op afkomen. Zonde? Misschien. Alhoewel het ook wel lekker is eens geen bekende koppen tegen te komen. 



Jeugdsentiment



Na onze sfeerinspectie kiezen we, op aanraden van onze gastvrouw, voor de full experience. Dat betekent een 7-gangenmenu met wijnarrangement. We gaan voor halve glazen, dat wel. Het is tenslotte woensdag en we willen de zintuigen prikkelen, niet verdoven.

Het aperitief is een mousserende wijn uit Groenlo. Jawel, van eigen bodem dus. Daarbij krijgen we drie amuses tegelijk op tafel. Een eitje met gado gado, een gevulde oester en een mini ‘broodje filet americain’. Die laatste is een Insta hit en hebben wij al vaak online voorbij zien komen. De filet americain is eigenlijk tomaat en het broodje is een soort schuim. Vaak is het met dit soort food art gerechtjes dat het oog meer geprikkeld wordt dan de smaak. Dit keer ook, maar leuk is het zeker. Zolang er in ieder geval één zintuig geprikkeld wordt, zijn wij tevreden.

De oesterschelp is gevuld met bolletjes ijs gemaakt van oester. Herinneringen komen het meest omhoog door geur en smaak en de kleine bolletjes ijs doen ons dan ook denken aan een ijsje uit onze jeugd. Zouden ze dat expres doen?



Senses prikkelt het zesde zintuig


Naast de vijf zintuigen die de meeste van ons bezitten, wordt ook het zesde zintuig geprikkeld. Ons intuïtieve vermogen wordt stiekem op de proef gesteld door de gastvrouw. Zo schenkt zij de wijnen in, nog voordat het gerecht arriveert. Ze vertelt iets over de wijn en vervolgens dat dit erg goed past bij een specifiek ingrediënt in het volgende gerecht. Zoals de Gewurshtraminenr uit Zuid Afrika die past bij de pittigheid en vis. Wat voor een gerecht we kunnen verwachten, houdt ze voor zichzelf. Het blijkt een ceviche van dorade met jalapeño, gepofte quinoa en vadouvan, maar dat voelden wij al aan natuurlijk.



Onconventioneel



De rest van de avond worden we verwend met heerlijk wijnen en inderdaad onconventionele gerechten. Zo is er gerookte paling met Granny Smith en forelkuit, met kaas gevulde prei in tempura met een saus van geroosterde paddestoelen, tartaar van langoustine met verschillende bereidingen van wortel, lam met polenta en zwezerik met bloemkoolcrème en een gel van koffie.


Over onconventionele gerechten gesproken, als dessert krijgen we gefermenteerde biet met tijm en aardpeer met pure chocolade. We sluiten af met een gerechtje met kaffir en aardbei en een aardbeidessertwijn. Na al deze gerechten en wijnen draaien onze zintuigen overuren en we hopen dat ons zesde zintuig ons naar huis zal leiden.



That makes sense



Met een restaurant dat Senses heet kun je niet anders verwachten dan dat je zintuigen geprikkeld worden. Het ene zintuig wat meer dan het ander, maar smaak, geur en zicht komen in elk gerecht aan bod. 

Nog even over dat zesde zintuig… Wij voorspellen dat ook jij hier binnenkort een voet over de drempel zet.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van food flamingo tot party pigeon: bij de Kanarie Club is iedereen welkom

Een vogelvrij concept voor vroege vogels, flexwerk flamingo’s, nachtuilen en party pigeons, waarbij je moeiteloos vanachter je laptop de nacht in rolt.

De smaken van Georgië, nu in de Jordaan

De Buik at bij Amra, het nieuwe charmante restaurantje in de Jordaan, waar je Georgische dumplings eet volgens traditie, wijnen ontdekt en gastvrijheid voelt.

Er is er een jarig en dat is Brasserie van Baerle

Brasserie van Baerle viert haar 45-jarig jubileum, dus spreken we met eigenaresse Floor van Ede over de brasserie.