Pizza. Wie houdt er niet van? De bruisende stad Amsterdam kent al vele mooie pizza zaken, maar we krijgen er tegelijkertijd ook geen genoeg van. Vooral als het écht goed is en de Italiaanse passie voor lekker eten aanwezig is. Op een rustige zomeravond gingen wij langs bij Rosso, de nieuwe pizzatent gelegen op de Zuidas, voor een heerlijke dinertje en misschien wel een van de beste negroni van de stad. Zeg eens eerlijk, wie wil dat nou niet na een dagje hard werken op kantoor?
Strak én gezellig

Gelegen op een rustig stukje van de Zuidas, meer aan de achterkant van de hectiek van de business, ligt Rosso Pizza Bar. Het terras ligt tussen gebouwen in en biedt daarom een verkoelende plek op een hete zomerdag. Binnen is het strak doch knus en vanuit alle hoeken van de zaak is de open keuken te zien waarin druk gewerkt wordt en waar de grote en prachtige pizza-oven de ster is.
Negroni van de amfora

We starten de avond met een negroni en als snel blijkt dat wij hiermee een goede keus gemaakt hebben. Eigenaar Giovanni komt ons hier meer over vertellen: ‘’We laten de negroni zo’n 48 uur in de amfora rijpen waardoor het een meer intense smaak krijgt. Smaak is alles. Zo importeren we ook vrijwel alle ingrediënten en wijnen zelf vanuit Italië, vaak afkomstig van kleine producenten die op een goede manier te werk gaan en die waar voor hun geld krijgen. Ik was hiervoor zelf een voedselleverancier en weet dus de waarde van dat importeren op de juiste manier gebeurt. Mijn ervaring daarvan kan ik nu goed inzetten.’’
Als appetizers proberen we drie verschillende fritattina di pasta. Een Napolitaanse specialiteit waarbij pasta in een soort paneer wordt gefrituurd, terwijl vaak kaas en/of groente wordt toegevoegd.
Daarnaast nemen we de gevlochten buffalo mozzarella met oven geroosterde cherrytomaten. Beide zijn goed van smaak en hoewel we enigszins sceptisch waren over de fritattina di pasta, werden we aangenaam verrast over de smaak en leuke textuur.
Passie voor pizza

Rosso Pizza bar heeft haar deuren pas recent geopend. Giovanni vertelt: ‘’We zijn er ook echt voor de gehele buurt, iedereen is welkom en we zijn bijna de hele dag open; van 12 uur tot 22:30 uur. Je kan bij ons een espresso’tje komen drinken, rustig dineren of binnen wippen voor een apero, het kan allemaal. We merken ook dat we in deze korte tijd dat we open zijn, al veel terugkerende gasten hebben, dat is leuk om te zien.’’
Een van die redenen zal vast ook de pizza zijn, dus die willen we ook uiteraard proberen. Zoals het echte Italianen betaamt, nemen ze hier het maken van hun pizza serieus. Voor het deeg van de pizza worden er drie verschillende soorten bloem uit Italië gebruikt, waaronder Einkorn, het oudste graan dat er is en dat hoog in voedingswaarden is.
Er is een ruime keuze aan soorten pizza’s, voor ieder wat wils dus. Wij gaan voor de pizza Cetarese, met gele tomaat, olijven en ansjovis en voor de pizza Fire, met mozzarella fior di latte en nduja. Dit is inderdaad wel een reden om voor terug te komen. Een lekkere, smaakvolle pizza, met goede ingrediënten met een gerijpte negroni. Dat is waar je voor naar Rosso pizza bar komt én terugkeert.
Luchtige tiramisu

We sluiten uit pure nieuwsgierigheid af met een soort dessert proeverij; we proberen zowel de typisch Romeinse Maritozzo, een brioche met room, als de Caprese chocolade taart én ook nog de huisgemaakte tiramisu. De laatstgenoemde wordt zonder eieren gemaakt, waardoor deze ondanks zijn stevige karakter toch erg luchtig van smaak is en niet zo zwaar op de maag valt.
Een smaakvolle afsluiter van een mooie en zeer appetijtelijke avond. De Zuidas is wat ons betreft een authentieke en fijne Italiaanse tent rijker, waar pizza de hoofdrol speelt, maar je zeker ook terecht kan voor ander lekkers.