Vier jonge ondernemers reisden af naar Tel Aviv, waar ze zich te goed deden aan de klassieke Israëlische keuken. Ze proefden tientallen soorten pita's, hummus, baba ganoush en gegrilde halloumi. Terug in Nederland probeerden ze de Israëlische streetfood te combineren met oer-Hollandse groenten. En zo kreeg Amsterdam-West er een nieuwe zaak bij: Sababa (Hebreeuws voor 'geen probleem') opende deze zomer haar deuren. Wij gingen proeven en werden niet teleurgesteld.
Sfeervolle pijpenla

We vinden Sababa aan de Kinkerstraat 230. De zaak is als een pijpenla, maar het is fris en sfeervol ingericht. Aan de rechterzijde zien we een indrukwekkende muurschildering met kleurrijke dieren en groenten. Aan de linkerzijde staan huisgemaakte ingelegde groenten hoog opgestapeld in glazen potten.
Gasten kunnen bestellen aan de bar, eten mee naar huis nemen of plaats nemen aan een van de kleine tafeltjes in de zaak. Wij kiezen een tafel met uitzicht op de keuken.
Sababa’s mezze

Op de kaart staan diverse pita's met gegrilde of ingelegde groenten, falafel of biologische kippendij. Behalve de ingelegde groenten blijken ook de broodjes, falafel, harissasaus, tabouleh en zeewiermayonaise zelfgemaakt. De meeste gerechten zijn vega(n).
We kunnen moeilijk kiezen en bestellen daarom Sababa's mezze: een borrelplank met een selectie van zoete aardappelfriet met citroenmayonaise, pita's, falafel, hummus, gerookte boontjes en 'sababaganoush'.
We krijgen een royale plank, meer dan genoeg voor twee personen. De pitabroodjes zijn precies zoals we ze graag zien: gemaakt van zuurdesem, knapperig van buiten, luchtig en warm van binnen. We zijn onder de indruk van de perfect gebakken falafel, maar missen hier een frisse dipsaus of zoetzure groenten.
De hummus is prima van smaak, maar weet de falafel niet voldoende te complimenteren. De zoete frieten maken daarentegen een hoop goed en vooral de citroenmayonaise is een mooie vondst. De gerookte boontjes hebben wij nog niet eerder geproefd. We eten er met gemak een hele bak van weg.
Pico bello piccalilly

We besluiten nog een salade te bestellen met gegrilde halloumi, volkoren couscous, gerookte bloemkool en tomaat, spinazie, piccalilly, granaatappel, zonnebloempitten, peterselie en een tahinidressing. De salade is fraai opgemaakt en wederom goed gevuld. De halloumi en bloemkool zijn lekker, maar vooral de friszure piccalilly springt eruit. Die hadden we ook graag teruggezien bij de falafel.
Originele streetfood
In een stad waar nieuwe falafelsnackbarretjes als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten, zal menig Amsterdammer niet vreemd hebben opgekeken van de komst van Sababa. Maar vergis je niet: Sababa is geen vreugdeloze snackbar waar je staand in enkele minuten een kleffe pita achter de kiezen hebt. Gerechten worden hier met aandacht klaargemaakt.
Bij Sababa kun je terecht voor gezonde, originele streetfood met een Hollandse knipoog. Wij komen graag nog eens terug.