Zodra wij de Buiksloterweg pont afstappen, zien we het direct liggen: café/restaurant Tolhuistuin. Inmiddels 5 jaar een begrip in Amsterdam. Op deze zomerse avond in augustus is het restaurantmanager Thomas die ons hartelijk verwelkomt bovenaan de trap van het enorme en gezellig ogende terras, waar hij ons brengt naar een van de tafeltjes in de Tolhuistuin. Met een prachtig uitzicht over het IJ staat ons een mooie culinaire avond te wachten.
Chefkok Rob is er al vanaf het begin bij en heeft het opkomende succes van Tolhuistuin van dichtbij mogen volgen. En als je Rob vraagt naar het geheim van dit succes, is het mede te danken aan het shared-dining principe wat Tolhuistuin biedt. Want, “middels deze manier van dineren komt er simpelweg altijd wel iets wat men lekker vindt op tafel”, aldus Rob.
Shared dining

Shared dining, hoe werkt dat nu eigenlijk precies en misschien nog wel belangrijker, wat valt er allemaal te delen bij Tolhuistuin? Rob neemt ons mee door de menukaart en alle kleine deelbare gerechten die daar opstaan. Dit zijn er ruim 30, zowel warm als koud met daarnaast vier zogenoemde ‘specials’. De specials wisselen elke maand, de rest van de kaart ongeveer twee keer per jaar. Rob bekijkt graag samen met zijn ruim 20-koppige koksteam welke gerechten er op de kaart komen. Bijzonder hierbij is dat de verschillende nationaliteiten uit zijn team terug te zien zijn op het menu. De mogelijkheid een gerecht uit het land waar de roots liggen op de kaart te brengen, omarmt de chefkok ten volste. En ja, zo kan het dus zomaar zijn dat er een heus familierecept op tafel wordt getoverd.
Gemiddeld eten gasten zo’n 2 tot 3 gerechten per persoon. Je hoeft de gerechten overigens niet in één keer te kiezen, het kan ook in verschillende rondes. En dat kiezen blijkt helemaal niet zo’n makkelijke opgave want oh wat is de keus enorm.
Alle gerechten zijn onder de 10 euro waarmee ook aan de kleine portemonnee wordt gedacht. Dit maakt Tolhuistuin tevens een perfecte locatie voor een snelle hap. Bijvoorbeeld voor gasten die op doorreis zijn naar een ander cultureel event op hetzelfde terrein, waar zoveel meer te beleven is dan alleen eten.
Vegan bij Tolhuistuin

Terug naar de kaart, waar streekproducten en groene vis (MSC- en/of ASC-gecertificeerd) ruim zijn vertegenwoordigd. In de keuken wordt veelal gewerkt met biologisch ingrediënten. Met uitzondering van de groentes. “Dat is helemaal niet nodig”, aldus Rob, “want biologische groentes zijn niet per definitie gezonder”. Een aparte allergenen kaart ontbreekt uiteraard niet bij dit café-restaurant, net als vegan gerechten. Staat er niets lekkers bij voor de vegan eters onder ons, dan bereiden de koks met veel plezier gerechten van de standaard kaart met een kleine aanpassing om tot een veganistisch gerecht.
Onze favoriet bij uitstek: burrata met aardbeien

Tijd voor ons om te starten met de eerste ronde; een Nikkei ceviche van heilbot, een gebakken wrap met krokante kip en jalapeno, en, onze favoriet bij uitstek, burrata met aardbeien in twaalf jaar oude balsamicoazijn en mandarijnenjam. Met een speciaal bier en een overheerlijke framboos-mint kombucha van Kraanvogel Amsterdam erbij, is het genieten eerste klasse.
In de tweede ronde besluiten wij wat verder de grens over te gaan en eten wij zeer malse rendang op frites van cassave, Javaanse tahoe telor met pindacrumble, vegetarische dumplings gevuld met rode curry en een verrassende pittige Surinaamse faja lobi hotdog.
Rondleiding

Dan is het tijd voor een rondleiding van Thomas en begeven wij ons naar het binnengedeelte van Tolhuistuin. Van het feit dat hier tot een jaar of 10 geleden Shell medewerkers de lunch nuttigden, is niets meer terug te zien. Het interieur binnen ademt een fantastische retro sfeer uit. Tot in de details over nagedacht. De groene plantenwand is een heuse eyecatcher.
Brownies en pavlova

De ruime opstelling en verschillende zitjes en hoekjes doen ons dan ook besluiten hier de avond af te sluiten en te genieten van onze nagerechten; brownie met noten, gezouten caramel en chocolade ijs en een Pavlova met pistache, amandel en een saus van mango en passievrucht.
Onze buiken zijn gevuld en we zijn een zeer gastvrije ervaring rijker. Tijd om gedag te zeggen tegen Tolhuistuin en zijn fantastische crew. Althans, voor deze avond dan. Want er is nog zoveel te proeven en beleven bij Tolhuistuin, dat wij snel terugkomen.
Foto's eten: Bonny Melcherts