Veronicaschip zet koers

Circulair koken bij Veronicaschip aan de NDSM-pier waarbij duurzaamheid en smaak elkaar vinden in vis- en vegan gerechten.

14 Dec 2018 Dick Mommers

blogger Een bourgondische Brabander die voet aan de grond heeft gezet in Amsterdam. Hij heeft de missie om alle culinaire hotspots te ontdekken en neemt je graag mee op deze reis.

  • 14 Dec 2018

Veronicaschip zet koers

Naast een groot terras in de volle zon en een goede dansvloer, kun je nu ook aanschuiven voor een diner bij het Veronicaschip. Het iconische schip dat dobbert bij de NDSM-pier is een ideale plek voor de vis- en veganliefhebber. Wij enteren met witte zolen en gaan op onderzoek uit. 

Een icoon

Het silhouet van de Norderney is er een die de meeste Amsterdammer wel zullen herkennen. Het schip dat bekendheid vergaarde door vijftien jaar lang radio Veronica uit te zenden vanaf de Noordzee, ligt al enkele jaren trouw in Amsterdam. Daarbij komt dat je het 50 meter lange gevaarte ook moeilijk over het hoofd kunt zien. Sinds november heeft het schip nog functie gekregen en zijn de deuren van het restaurant geopend. Passend in de nautische omgeving serveren ze hier alleen vis- en vegangerechten. Dat dit niet alleen is weggelegd voor de gemiddelde Amsterdamse hipster, bewijst een avond bij het Veronicaschip.

Nooit meer naar huis

Sinds afgelopen zomer is het groots opgezette terras al open. Met een wijds uitzicht over het IJ en slechts een paar minuten van Centraal Station verwijderd, is dit een plek die het onthouden waard is. In de weekenden was het al mogelijk om na een lange en vermoeiende dag terrashangen je benedendeks af te laten glijden. Lekker met je zeebenen op de dansvloer van club Noorderling dansend op zwoele deuntjes. Met het openen van restaurant Veronicaschip hoef je dus echt nooit meer naar huis. 

Nu het hele concept volledig is uitgerold, wordt verwacht dat het schip weer de juiste koers kan varen. Om dit te bewerkstelligen, wordt er weinig aan toeval overgelaten. Zo hebben de ondernemers achter het schip, die onder andere bekend zijn van de Kopstootbar, JAJEM en het Mediacafé, chef-kok Bryce Steba aangetrokken. Zijn cv verraadt dat hij niet onbekend is met het bereiden van vis. Bryce is namelijk de voormalig chef-kok van Pesca, een visrestaurant gevestigd aan de Rozengracht. 

Karakter

Het schip is begin dit jaar verbouwd en heeft een aardige metamorfose ondergaan, zonder daarbij karakter te verliezen. Door het relatief lage plafond en het vele zichtbare metaal laat het er geen twijfel over bestaan dat je op een boot bent. Vanuit het middendek kijk je neer op de dansvloer, wat zorgt voor een speels en open karakter. Door de subtiele belichting wordt er een gevoel van intimiteit overgebracht wat treffend is voor de binnenzijde van een boot. We nemen plaats aan een ronde tafel en worden verwelkomd met bubbels, dat is lekker binnenkomen. 

Balans


We steken van wal met oesters, waarbij we zelf nog aan het werk mogen om deze los te maken. Ons wordt verteld dat dit ten goede komt aan de smaak, omdat deze dan het verst is. Met een beetje werken voor je eten is niks mis. De oesters worden geserveerd met gel van citroen en mignonette saus, waardoor een mooie schakeling tussen zuur en zoet wordt gecreëerd. Daarbij blijft de smaak van de subtiele oester mooi overeind. Dit zie je wel eens anders. 

De ceviche van zeebaars die volgt heeft alles wat je wilt in een gerecht. Het geeft een prettig mondgevoel door de fijne structuur van de vis, maar toch met de bekende kenmerkende stevigheid van een zeebaars. In combinatie met de zoete, witte chocolade, het zure van de kiwibes en het zoute krokante zeewier kunnen we niet anders stellen dan dat dit gewoon erg goed is. 

Een ander hoogtepunt deze avond is de pulpo. Deze balanceert met een saus van schol en sofrito tussen romig en zuur, waarbij de geroosterde paprika en rode ingelegde ui dit gerecht mooi samenbrengen. Het is deze balans die in elk van de gerechten is terug te vinden. De balans maakt het spannend zonder onnodig complex te worden. 

Duurzaam


De goedlachse en enthousiaste chef Bryce neemt de tijd voor ons en vertelt gepassioneerd over de kaart en de filosofie achter het circulair koken. Wij kunnen jullie verzekeren, niks wordt hier zomaar weggegooid. De ingrediënten worden zo lokaal mogelijk ingekocht. Daarbij werken ze actief samen met onder andere Instock, een bedrijf dat zich inzet tegen voedselverspilling. Elk deel van de vis wordt gebruikt en dat vergt soms wat creativiteit, creativiteit die je terug proeft in de gerechten.

Dat duurzaamheid niks af doet aan smaak, bewijzen Bryce en zijn team. Wij zijn aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van de gerechten, de goede service en de bijzondere locatie. Was het maar elke dag visdag. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Een nieuwe wind bij Copain

De Buik ging langs bij Copain om een hernieuwd kennismaking te doen wegens de nieuwe chef Ivan Arauz Beusink.

De Heineken Hoek Bistro voor het perfecte pre-theater diner

De Heineken Hoek Bistro op het Leidseplein is de perfecte plek voor een pre-theater diner met een sfeervol en chique interieur en een betaalbaar menu.

Catch of the day: het vistheater Pesca voor een avondje uit

De Buik ging langs bij 'Theatre of Fish' Pesca: hier draait alles om beleving, sfeer en natuurlijk: ontzettend goede vis.