Parijs ligt met de Eurostar werkelijk 'om de hoek' (opstappen in Rotterdam, 2,5 uur later uitstappen op Gare du Nord. Er is een overdaad aan restaurants, bars, cafés, brasseries, bistro's, caves en nog veel meer. Dat maakt kiezen ingewikkeld.
Daarom zet oprichter van de Buik Gijsbregt Brouwer zeven opvallende restauranttips voor Parijs op een rij, allemaal op wandel/fiets/stepafstand van elkaar en dichtbij Gare du Nord. Afsluitend een dubbele bonustip om betaalbaar ‘echt’ Frans te eten.
Over Gijsbregt en Parijs
Er was een tijd dat Gijsbregt Brouwer, oprichter van de Buik, soms twee keer per week in Parijs was. Hij werkte als verslaggever bij Eurosport en sprak zijn programma’s in vanuit de studio in het ‘mediapark’ van Frankrijk, aan de zuidwest kant van de stad. Dat waren andere tijden, waarin hij kennismaakte met sushi, couscous en banh mi. Ook al is het continu pendelen veranderd in een of twee jaarlijkse bezoeken, de stad van de liefde heeft zijn hart nooit meer verlaten.
Hieronder schetst Gijsbregt zeven van zijn – recente – favorieten. Deze tips vallen in het spectrum van lunchen en dineren, maar zijn wel wars van sterren en pompeus gedoe. Ze staan voor de internationale en openminded stad die Parijs is anno 2024. Alles in het 10e en 11e Arrondisement en op elektrische-step-afstand van elkaar.
La Maison Bleue

De trein vanuit Amsterdam komt aan op Gare du Nord en daar was nooit zo veel te beleven. Je moet even langs Terminus en kon (en kan) naar Brasserie Flo (even lopen) en sommigen zweren bij plateau met fruits de mer bij Terminus Nord. Maar dat is meer voor liefhebbers van traditie.
Wil je een fijne neobistrot op nog geen 300 meter van het station, ga dan bij La Maison Bleue langs. Deze frisse zaak met een hint van Friends’ Central Perk inrichting wil de buurtbistro anno nu zijn en daar slagen ze wonderwel in. Wisselend menu, maar ik had de mimosa-eitjes (aanrader) en de Paris-Brest, een keuze waarvan de ogen van bediening – terecht – helemaal oplichtten.
7 Place Franz Liszt, 10e Arrondisement - https://www.lamaisonbleue.paris/
Le Servan

Le Servan is een begrip in Parijs, dus we trappen niet af met een verrassing hier. De zussen Tatiana en Katia Levha hebben twee zaken om de hoek bij elkaar (de ander heet Double Dragon), maar dit is hun eerste, die alweer tien jaar oud is. Le Servan bevindt zich in een licht en minimaal maar warm ingericht hoekpand en ook het menu is maar beperkt.
Maar elke hap is raak. Wij laafden ons alle zakouskis, (bites, zie boven), waarvan vooral de bloedworst wontons fenomenaal waren, maar bewaar ook ruimte voor het dessert. De wijnkaart is op en top progressief Frans. Onze tip, ga voor een bier gemaakt van (gamay)druiven. Reserveren is een must, maar zeker met de lunch kom je er nog wel tussen.
32 Rue Saint Maur, 11e Arrondisement - https://www.leservan.fr/
Restaurant Eels
Dit stukje van het 10e Arrondisement is op het eerste oog wat minder aantrekkelijk, maar laat je hierdoor niet weerhouden, want bij Eels eet je modern Frans zonder fratsen in de setting van een oude kledingwinkel/kleermaker, met kleine bar annex pas en open keuken.
Inmiddels hebben Michelin en zelfs ‘Worlds 50 best’ chef Adrien Ferrand ook ontdekt, dus het zal wat meer moeite kosten om te reserveren. Je eet er à la carte of het chefs menu waarop de signature dish met – uiteraard – paling niet mag ontbreken.
27 Rue d'Hauteville, 10e Arrondisement - https://www.restaurant-eels.com/
BAMBINO

Bambino – niet te verwarren met het chiquere Bambini – is de ideale restobar inclusief het gigantische op Japanse leest geschoeide platenspeler-platenkast-manshoge-speakers-meubel. Je drinkt er natuurwijn en eet er kleine gerechtjes die goed met de natuurwijn gaan. Iedereen die er werkt is er aardig van de afwasser tot de chef en van de sommelier tot kelner (die later op de avond DJ wordt).
Hier werken ze, geheel on trend, zonder reserveringen, dus kom gewoon voordat de Fransen komen, rond een uur of 6-7 en blijf hangen tot en met het dansen in de nacht.
25 Rue Saint-Sébastien, 11e Arrondisement - https://bambinoparis.com/
Le Comptoir Géneral

Het Canal Saint Martin vormt met zijn sluizen en komische hoge bruggetjes een fijne afleiding voor de volle stad Parijs. Deels ligt het kanaal onder de grond (Boulevard Richard Renoir, ga daar bij de schitterende klassieke kroeg Le Monsieur langs voor ultieme Parijs vibes) en waar het kanaal boven de grond komt, vind je de trendy zaken voor de horeca-bezoeker die veel gewend is.
Een daarvan is het ingenieuze doolhof/minipretpark Le Comptoir Géneral, met winkel, bioscoop, museum, bar, restaurant en vooral veel geweldig aangeklede gangen. Wees Indiana Jones voor een paar uur en laaf je aan de klassieke cocktails in een spectaculaire jungle setting. Een andere optie is Gros Bao, met een heerlijk barretje aan de pui buiten en goede - je raadt het al - baos.
84 Quai de Jemmapes, 10e Arrondisement - https://lecomptoirgeneral.com/en/
Bar Aux Deux Amis

De bar is het nieuwe restaurant. Al blijft dit klassiek-Franse café bovenal een bar. Maar toch, hoe kan het hier zo ontzettend hip zijn, terwijl er werkelijk niks veranderd lijkt ten opzichte van de oude kroeg die het eerder was? Zou het – alweer – de natuurwijn zijn? Of die met veel aandacht vervaardigde kleine gerechten voor bij je natje?
Ook hier reserveer je niet, de bar heeft zelfs niet eens een website. Ofwel, zoek het zelf maar uit, loop langs en als je geluk hebt dan pik je een tafeltje in of beter nog: een kruk aan de bar. Wij waren hier voor apéro en hadden kaas en charcuterie. Later op de avond zijn er de eerder genoemde kleine gerechten.
45 Rue Oberkampf, 11e Arrondisement
La Buvette

Deze miniscule cave à manger is een tip van Hans van de Meeberg, onze hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en een wijnliefhebber pur sang. Naast de fijne eigenwijze selectie wijnen (deels uitgestald in stellages aan de muur) is er een kleine kaart vol sublieme barsnacks. Zie hierboven bijvoorbeeld de grote witte bonen met citroenzest, de droge worst en de gemarineerde eieren.
67 Rue Saint Maur, 11e Arrondisement - https://labuvette.paris/
Bonustip: Bouillon Pigalle en Bouillon République

De klassieke bouillon (een soort fastfood restaurant avant la lettre) maakt een comeback in Parijs. De gigantische zaken (400+ stoelen) naast metrostation Pigalle en om de hoek bij Place de la République zijn van dezelfde eigenaar en liggen op een steenworp afstand van de bovenstaande tips.
Je eet hier klassieker dan klassiek Frans, drinkt wijn vanuit de (halve) karaf, staat met drie kwartier weer buiten en betaalt nauwelijks meer dan je bij de grote gele M neerlegt. Er zijn goede vegetarische opties, maar wij kozen eend, steak frites en vooraf natuurlijk voor gevulde eitjes.
Bouillon Pigalle: 22 Boulevard de Clichy, randje 9e/18e Arrondisement - https://bouillonlesite.com/
Bouillon République: 39 Boulevard du Temple, 3e Arrondisement