Brute Bonen zet romige en krachtige koffie

Brute Bonen is een espressobar op het Binckeiland in Den Haag, opgericht in 2023. Eigenaren Jop en Pieter-Paul schenken krachtige, romige, duurzame koffie.

4 Aug 2023 Maarten van der Jagt

blogger Maarten heeft een rijke carrière in de culinaire journalistiek achter de rug. Hij was redacteur voor IENS, auteur van kookboeken en recensent voor het AD.

Brute Bonen zet romige en krachtige koffie

Bij het proeflokaal van koffiebranderij Brute Bonen zijn de koffiebonen verser dan vers. Branderij en bar delen namelijk dezelfde unieke locatie aan het water op het Haagse Binckeiland. In korte tijd is het uithangbord van de branderij uitgegroeid tot een geliefde plek voor koffie-aficionados uit Voorburg, Rijswijk en natuurlijk de wijk Binckhorst.

Een eigen branderij

Met Brute Bonen hebben eigenaren Pieter-Paul en Jop al hun kennis voor koffie samengebracht. Jop: “Pieter-Paul brandde zelf zijn koffie thuis op een kleine brander en kreeg van al zijn vrienden enthousiaste reacties, waardoor het plan rijpte om een eigen koffiebranderij te starten. Dat is zeker niet van de ene op de andere dag gegaan en we hadden het geluk dat allerlei zaken op het juiste moment samen kwamen.”

“Pieter Paul, die espressomachines verkoopt, kon bij iedere machine een zakje ‘brute bonen’ meeleveren. Het enthousiasme van deze trouwe groep espressoliefhebbers vormde ook een mooie basis voor onze plannen voor een branderij. Het maakte het mogelijk van een website met postorder de stap te zetten naar ons eigen koffie-walhalla. We kunnen nu jaren vooruit met onze state-of-the Loring brander waarmee we heel consistent kunnen branden.”

Geen zure koffie


“We onderscheiden ons zeker met de stijl van de koffie,” vervolgt Jop. “We zetten ons niet af tegen de zure koffies die je de laatste jaren bij branderijen ziet. Ook vers, zeker! Maar wij, en blijkbaar heel veel koffieliefhebbers met ons, houden niet zo van die stijl. Wij houden van romig en krachtig. Een dikke espresso met een kruidige volle smaak en een siroopachtig mondgevoel. Als je een slokje proeft moet je dan ook direct denken: dat zijn brute bonen! En dat is ook precies hoe onze blend is ontstaan. We proefden het en we hadden dat eureka moment toen we de perfecte blend hadden gevonden: dit zijn brute bonen.”

Die brute blend bestaat uit 3 componenten, legt Jop uit. “De basis is een krachtige, kruidige monsooned Malabar. Geteeld in boslandbouw – echte junglekoffie – in West-India. Als contrast en smaakverbinder hebben we een vrolijk stemmende top-noot toegevoegd met bonen uit Guatemala en Bolivia.”

Proeflokaal met koffieplanten


“Met Brute bonen is de keten zo duurzaam mogelijk, en dat laten we graag zien,” vertelt Jop. “Bij de inrichting van de espressobar was dit een leidend uitgangspunt. Je vindt het terug in het gebruik van hout en bijvoorbeeld de koffieplanten die in hun eigen mini-jungle voor het groen in de bar zorgen.”

“Onze keuzes passen bij ons streven naar een groene wereld. De biologische rauwmelkse kaas is van Kaasboerderij Vierhuizen uit Leidschendam. Hun koeien grazen op graslanden waar geen kunstmest of pesticiden worden gebruikt. We kopen zo lokaal mogelijk in, maar smaak staat altijd voorop. Dus op onze tosti met zuurdesembrood van Menno zorgt de kimchi van de Voorburgse Kimchizusters Sophie en Tessa voor een fris scherp accent.”

Unieke locatie aan het water


Met twee kookgekken aan het stuur blijken er meer dan voldoende ideeën te zijn voor de koers die Brute Bonen gaat varen. Jop: “We zijn nog steeds aan het ontdekken hoe we deze unieke locatie aan het water op de kaart kunnen zetten. Op het water is het in het weekend met de vele pleziervaart een drukte van belang.”

Een aanlegsteiger is er nog niet. “Maar met een bestel-appje en een stok met een mand gaan we ervoor zorgen dat we de stuurlui op het water van koffie, de croissant met Normandische boter of de huisgemaakte appeltaart kunnen voorzien.”

Barbecuesaus met espresso

Werp je een blik op de menuaart dan zie je de hand van kookgekken Jop en Pieter-Paul in alles terug. Wij zijn in ieder geval heel benieuwd naar het langzaam gegaarde rundvlees van Schotse Hooglanders uit Brabant met een Brute Bonen espresso-barbecuesaus. Wel of geen aanlegsteiger, wij meren graag weer aan bij Brute Bonen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Wijnmakerslunch Weingut Dönnhoff bij Bouzy Restaurant

Weingut dönnhoff presenteert zijn mooiste wijnen en Bouzy restaurant zorgt voor een smakelijk, bijpassend menu voor de wijnmakerslunch aan de Mauritskade.

Moos: het hippe buurtrestaurant waar voor iedereen iets op de kaart staat

De Buik bracht een bezoekje aan Restobar Moos in het Statenkwartier en proefde van de veelzijdige gerechten uit verschillende Zuid-Europese landen.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.