De Zoute Kater

Foto: Casper van Dort
De Zoute Kater bleek precies waar een hoop Hagenaren trek in hadden het afgelopen jaar. Chef en eigenaar Eva Wijma serveert fijne, creatieve bordjes eten die barsten van de smaak.
In gesprek met de Buik vertelde Eva dat ze in de keuken doet waar ze zin in heeft, maar dat vooral de sauzen extra aandacht krijgen. Ook gebruikt ze graag Aziatische ingrediënten en serveert ze spannende wijnen. Goed eten in een losse setting, da’s een fijne combi, natuurlijk.
Resumé by 6&24

Foto: Casper van Dort
Een wijnbar met mooie wijntjes per fles of glas, met goede snacks erbij of een uitgebreid, hoogwaardig diner. De naam zegt het al: eigenaren zijn Saskia de Kuijer en Rik van de Laar, het stel achter 6&24.
Naast die wat chiquere zaak wilden ze graag een wijnbar openen, waar iedereen, wijnkenner tot toevallige aanwaaier, aan zijn trekken kan komen. Resumé had een mooi eerste jaar, dat beloond werd met de Gouden Pollepel van het Algemeen Dagblad.
Bowie
De opening van Bowie zong al ruim een jaar rond in het Haagse en eind oktober was het dan zover. Bowie komt uit de koker van Bas van der Elst en Jan Willem van der Zee, die ook Café Franklin en Walter Benedict runnen.
Met mede-eigenaar Finn heeft het trio opnieuw een gouden formule in handen, zo ondervond onze blogger: Bowie serveert voor elk moment van de dag een goede hap, de sfeer is er top en de wijnkeuze uitgebreid.
Marius Wijncafé

Foto: Casper van Dort
Nog zo’n zaak waar heel horecaminnend Den Haag reikhalzend naar uitkeek. Marius van der Vliet en een aantal jonge compagnons runden al langer een succesvolle wijnwinkel in de Piet Heinstraat en in de herfst kwam daar een wijnbar annex restaurant bij.
Een van onze bloggers vroeg zich af: is Marius op het bord net zo’n goede vriend als in het glas? Een volmondig ja, bleek het antwoord.
Elea

Nadat Elea in Rijswijk een mooie reputatie had opgebouwd, verhuisde het in 2023 naar het Noordeinde in Den Haag. Daar gingen Bibi Kuyp en Takis Panagakis vrolijk verder met wat ze al deden: moderne fine dining gerechten met Griekse invloeden serveren, in een nette en ontspannen setting.
Bij een blogger van de Buik viel een bezoek aan Elea zo in de smaak, dat ze het met één woord kon omschrijven (maar dat niet deed): weergaloos.
Bar Bea

Foto: Sharman Media
Jammer, dat het altijd gezellige en authentieke Café de Bieb zijn deuren sloot. Maar met Bar Bea kwam er een meer dan waardige vervanger. Bar Bea is na Gastropub van Kinsbergen de tweede zaak van Patrick van Aller (een derde is in de maak) en noemt zichzelf een modern bruin café.
Je kunt er lunchen, borrelen en dineren en met pub quizzen en gezellige feestjes ook tot in de late uurtjes terecht.
Mozza e Mezze

Best even schrikken voor de trouwe schare fans van Grapes & Olives, dat eigenaren Joris en Trisha de deur op de Veenkade voorgoed achter zich dichttrokken. Gelukkig voor die fans – en voor de rest van levensgenietend Den Haag – dat het stel dit jaar Mozza e Mezze opende aan het Prins Hendrikplein.
Bij Mozza e Mezze draait het om vermouth, focaccia en groenten. Die zijn alle drie van goede kwaliteit, en met de informele gezelligheid die we nog kennen van Grapes & Olives is Mozza e Mezze een fijne plek.
Frenchie's
Wanneer chef-koks met een fine dining-achtergrond zich toeleggen op street food, dan kunnen er mooie dingen gebeuren.
Frenchie’s bewijst dat: chef Alexandre Martiano runde al het chiquere Villa Coucou en opende begin van de zomer met compagnon Edouard Gaudin een burgerzaak: Frenchie’s. Frenchie’s staat voor “burgers, sides en vibes”, aldus de mannen: oftewel, keuze uit 4 prima burgers, een lekker snackje ernaast en een leuk sfeertje.
Beso by Simonis
Ook in 2023 groeide het Simonis-imperium verder. Na meerdere viswinkels en restaurants Catch en Encore was het tijd voor een Spaans-georiënteerde vestiging: Beso (kus). Dus staan op het menu onder meer escabeche, calamares en Baskische cheesecake, maar ook visgerechten uit andere delen van de wereld, zoals bacalhau (Portugal) en empanadas (Latijns-Amerika).
Inrichting en stijl zijn zoals we die kennen van Simonis: strak, modern en net wel of net niet over the top, afhankelijk van je eigen smaak. Tijd om snel langs te gaan, want een ding is zeker: de vis bij Beso moet, zoals in iedere Simonis-zaak, wel knettervers en goed zijn.
JAZZ Coffee & Wines

Op het Noordeinde opende in 2023 JAZZ Coffee & Wines. Met zo'n naam verbaast het niet dat er iedere donderdag en zondag jazzconcerten zijn, maar je kunt daar naast een drankje ook een lekker bordje bij eten. Vroeg in de ochtend zijn er broodjes, later op de dag snacks, bites en hapjes.
Petit by Sam

Begin november opende Petit by Sam in het Zeeheldenkwartier. Petit by Sam is een bakkerij waarin alle baksels vegan, glutenvrij of allebei zijn. Eigenaar Sam Raheja wil echter niet “gewone” ingrediënten vervangen door “mindere”: ze wil gewoonweg de allerbeste patisserie maken. Dus of je nou een paar uurtjes achter je laptop kruipt met een vegan brownie of wil ontbijten met goede koffie en bananenbrood, het is sowieso leuk eens langs te gaan bij Petit by Sam.
Norvolk
In het voormalige clubhuis van de jachtclub van Scheveningen opende in de lente van dit jaar Norvolk. Norvolk is een Scandinavische bakkerij, gerund door de Nederlandse Carla, die jarenlang in Zweden woonde. Wij aten er fika en eitjes met de sunny side up.
Xian Rougamo

Als je van Chinees eten houdt, ken je Xi’an Delicious Foods vast al. Met Xian Rougamo kwam daar in de herfst van dit jaar een nieuwe zaak bij, die zich richt op street food. Je kunt er rougamo eten (een broodje gestoofd vlees) of lekkere dumplings. Ideaal voor een snack of een supersnel staand diner tussendoor.
Buza

Op deze plek stond eigenlijk Mosa, dat opende in februari van dit jaar. Maar Mosa sloot na driekwart jaar alweer de deuren. Waarom is niet helemaal duidelijk, maar voor broers Iulian en Alexandre Buza maakte het weinig uit: zij namen het restaurant op het Valkenbosplein over en runnen dat nu samen. Ze serveren mediterraanse gerechten en Moldavische wijn, vertelde Iulian aan de Buik.
Sababa
Na drie vestigingen in Amsterdam waagde Sababa dit jaar de sprong buiten de hoofstad. Het opende in de Haagse Prinsestraat, waar het niets minder wil dan een fast foodrevolutie ontketenen, door fast food te serveren dat gezonder en duurzamer is dan de gemiddelde snelle hap. Een van onze bloggers at er een goed gevulde pita en mooi knapperige falafel.
Dorian
Ook voor cocktailliefhebbers opende een leuke zaak: Dorian. Dorian huist in een van de oudste panden van Den Haag (gebouwd in 1587) en is ingericht als een kerker, met gotische elementen.
Op het menu staan klassiekers en moderne brouwsels. Wat dacht je bijvoorbeeld van een paloma gemaakt met tequila, bietensap, witte chocola en eucalyptus? Juist, tijd om te gaan proeven.
JoeJoe
De opkomst van specialty coffee volgde een oude Haagse horecawet, door een aantal jaar later achter te lopen op Rotterdam en Amsterdam. Maar inmiddels kunnen liefhebbers van koffie van hoogstaande kwaliteit ook in Den Haag hun hart ophalen.
Bijvoorbeeld bij JoeJoe op de Brouwersgracht. Daar nemen ze koffie bloedserieus: van elke boon die je er drinkt kun je lezen waar hij vandaan komt, door welke boer hij is geteeld en welke smaakaspecten je kunt verwachten. Met een kleine lunch of een zoet bakseltje erbij zit je bij JoeJoe de hele dag goed.
Ief & Ido

We blijven even bij de specialty coffees. Bij Haagse koffiekenners kwamen de naam van Ief en Ido bekend voor: het duo brandde immers sinds 2018 koffie in een oud pand in Den Haag Zuid-West. In 2023 was het tijd voor een eigen zaak, en wel op de plek waar vroeger BOON zat. Het bijzondere aan Ief & Ido: je kunt het hele assortiment proeven, omdat elk shot uit de espressomachine apart voor je gemalen wordt.
Brute Bonen Espressobar

Met de Binckhorst volop in ontwikkeling, is het natuurlijk wachten op nieuwe horeca. Brute Bonen Espressobar opende op het mooie Binckeiland, pal aan het water. Eigenaren Jop en Pieter-Paul houden van romige, krachtige koffie, dus dat is wat je bij Brute Bonen krijgt.
Mr NonNo

We sluiten af met een restaurant waar je de hele dag kunt ontbijten: Mr NonNo. Vincent en Lianne, broer en zus, openden hun Haagse filiaal van Mr NonNo in de zomer van dit jaar, nadat twee zaken in Rotterdam al goed liepen. Bij Mr NonNo krijg je comfort food en de hele dag ontbijt, vertelde Vincent aan de Buik.