Sinds kort is Den Haag een nieuwe speakeasy-bar rijker: Dorian. In een historisch pand in de binnenstad serveren Sergej Platanov en Vitaly Alekseyev de lekkerste cocktails, zowel vergeten klassiekers als eigen, moderne creaties.
Sinds kort is Den Haag een nieuwe speakeasy-bar rijker: Dorian. In een historisch pand in de binnenstad serveren Sergej Platanov en Vitaly Alekseyev de lekkerste cocktails, zowel vergeten klassiekers als eigen, moderne creaties.
Stammend uit 1587 en gelegen achterin een van de oudste panden van de stad is Dorian net een kerker, vertelt Sergej. “Dorian is mysterieus, donker en gothic, maar niet eenzijdig. Van het interieur tot de menukaart: alles is een clash van stijlen. We draaien vooral muziek uit de roaring twenties en willen een bar zijn voor iedereen die van lekkere cocktails houdt.”
Sergej runde een kleine tien jaar geleden nog een cocktailbar in Londen, waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht. “Maar dat was het klassieke verhaal van met de verkeerde persoon een bar openen,” lacht hij. Dus toen hij een aanbod kreeg om manager te worden van een cocktailbar in Amsterdam, twijfelde hij niet en was hij een week later al verhuisd.
In de hoofdstad ging het hard. Na voor meerdere zaken te hebben gewerkt, opende Sergej begin 2020 met zakenpartner Vitaly Law & Order. Law & Order won meerdere prijzen, waarna het eind 2021 tijd was om uit te breiden. Met Tap Room openden de twee Letten aan het Haagse Kerkplein een bier- en burgercafé.
Achterin Tap Room zit sinds kort ook Dorian, de nieuwste speakeasy van Sergej en Vitaly. De naam hebben ze van het boek Het portret van Dorian Grey, door Oscar Wilde. “In het boek maakt een schilder een perfect portret van Dorian,” legt Sergej uit. “Daardoor leidt hij als het ware twee levens: een in het echte leven, een op het portret. Die dubbelstructuur komt terug op ons menu.”
Daar vindt een gast vergeten klassiekers, maar ook cocktails met een moderne twist. De paloma cocktail (traditioneel bestaande uit tequila, limoensap en grapefruit) maken ze bij Dorian van tequila, bietensap, witte chocola en eucalyptus. “Het karakter van de klassieke cocktail blijft behouden, maar we maken hem met een paar aanpassingen veel gekker en spannender,” vindt Sergej.
In Den Haag gaat het er anders toe dan in Amsterdam, merkten de compagnons. “Je moet hier eerst onderdeel worden van de locals, voordat mensen je vertrouwen,” weet Sergej. “Als je niet hier vandaan komt, moet je eerst laten zien dat je het waard bent. Dat was een uitdaging, maar inmiddels is business booming.”
Voorlopig is Dorian geopend van donderdag tot en met zaterdag. In sommige speak easy’s krijgen gasten alleen toegang als ze het wachtwoord kennen, maar bij Dorian is het genoeg om van het bestaan af te weten. “We zijn geen geheim,” lacht Sergej. “Het gaat van mond op mond: goede mensen brengen andere goede mensen met zich mee. Iedereen is welkom.”
Foto's: Martin Bobok
Aan de rand van de zee opent eind september een plek waar koken en beleving samensmelten: Selene. Het geesteskind van chef Lorenzo.
Hito, het Baskisch-geïnspireerde restaurant is te vinden op het strand van Scheveningen. De retro look en permanente locatie maken het daar een unieke plek.
De Buik bracht een bezoekje aan Restobar Moos in het Statenkwartier en proefde van de veelzijdige gerechten uit verschillende Zuid-Europese landen.
Geniet van de volgende voordelen: