Psst! Ken je de nieuwste speakeasy-bar van Den Haag al?

Cocktailbar Dorian heeft zijn deuren geopend in Den Haag. In deze speakeasy bar met gothische stijl serveren ze heerlijke en creatieve cocktails.

25 Jun 2023 Jelle van der Meulen

blogger Culinair journalist en voormalig kok

Psst! Ken je de nieuwste speakeasy-bar van Den Haag al?

Sinds kort is Den Haag een nieuwe speakeasy-bar rijker: Dorian. In een historisch pand in de binnenstad serveren Sergej Platanov en Vitaly Alekseyev de lekkerste cocktails, zowel vergeten klassiekers als eigen, moderne creaties.

Clash van stijlen


Stammend uit 1587 en gelegen achterin een van de oudste panden van de stad is Dorian net een kerker, vertelt Sergej. “Dorian is mysterieus, donker en gothic, maar niet eenzijdig. Van het interieur tot de menukaart: alles is een clash van stijlen. We draaien vooral muziek uit de roaring twenties en willen een bar zijn voor iedereen die van lekkere cocktails houdt.”

Cocktails in Londen

Sergej runde een kleine tien jaar geleden nog een cocktailbar in Londen, waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht. “Maar dat was het klassieke verhaal van met de verkeerde persoon een bar openen,” lacht hij. Dus toen hij een aanbod kreeg om manager te worden van een cocktailbar in Amsterdam, twijfelde hij niet en was hij een week later al verhuisd.

Tap Room

In de hoofdstad ging het hard. Na voor meerdere zaken te hebben gewerkt, opende Sergej begin 2020 met zakenpartner Vitaly Law & Order. Law & Order won meerdere prijzen, waarna het eind 2021 tijd was om uit te breiden. Met Tap Room openden de twee Letten aan het Haagse Kerkplein een bier- en burgercafé.

Cocktails met een twist


Achterin Tap Room zit sinds kort ook Dorian, de nieuwste speakeasy van Sergej en Vitaly. De naam hebben ze van het boek Het portret van Dorian Grey, door Oscar Wilde. “In het boek maakt een schilder een perfect portret van Dorian,” legt Sergej uit. “Daardoor leidt hij als het ware twee levens: een in het echte leven, een op het portret. Die dubbelstructuur komt terug op ons menu.”

Daar vindt een gast vergeten klassiekers, maar ook cocktails met een moderne twist. De paloma cocktail (traditioneel bestaande uit tequila, limoensap en grapefruit) maken ze bij Dorian van tequila, bietensap, witte chocola en eucalyptus. “Het karakter van de klassieke cocktail blijft behouden, maar we maken hem met een paar aanpassingen veel gekker en spannender,” vindt Sergej.

Vertrouwen winnen


In Den Haag gaat het er anders toe dan in Amsterdam, merkten de compagnons. “Je moet hier eerst onderdeel worden van de locals, voordat mensen je vertrouwen,” weet Sergej. “Als je niet hier vandaan komt, moet je eerst laten zien dat je het waard bent. Dat was een uitdaging, maar inmiddels is business booming.”

Voorlopig is Dorian geopend van donderdag tot en met zaterdag. In sommige speak easy’s krijgen gasten alleen toegang als ze het wachtwoord kennen, maar bij Dorian is het genoeg om van het bestaan af te weten. “We zijn geen geheim,” lacht Sergej. “Het gaat van mond op mond: goede mensen brengen andere goede mensen met zich mee. Iedereen is welkom.”

Foto's: Martin Bobok

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Buik tipt: deze wijnadventskalender voor de winterse maanden

De Buik tipt de Wijnbeurs adventskalender als een origineel cadeau voor de feestdagen om te geven (of te krijgen). 12 kleine flesjes om te ontdekken.

Uit ons magazine: holistische cuisine: high-end cateraars veroveren de horeca (en al jouw zintuigen)

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over de holistische cuisine.

Van rechtsgeleerde tot pretzelbakker: het verhaal achter Warme Pretzel

De Buik ging op bezoek bij Warme Pretzel aan de Weimarstraat, daar waar Poolse Joanna achter het geheim van de perfecte pretzel kwam.