Bowie, klassieker vanaf dag één

Bowie heeft direct vanaf de opening de allure van een grand café op een Parijse boulevard. De menukaart staat vol met lekkers voor ieder moment van de dag.

25 Okt 2023 Maarten van der Jagt

blogger Maarten heeft een rijke carrière in de culinaire journalistiek achter de rug. Hij was redacteur voor IENS, auteur van kookboeken en recensent voor het AD.

Bowie, klassieker vanaf dag één

Bowie is de langverwachte “nouveau venu” van het Regentessekwartier. Compleet nieuw maar het heeft nu al die klassieke allure van een grand café op een Parijse boulevard. De grote zaak met terrazzovloer, grote ramen en zonovergoten terras vervult elke wens op elk moment van de dag.

Lees hier ons eerdere interview met mede-eigenaars Jan Willem van der Zee en Bas van der Elst.

David Bowie

Bowie? David Bowie? Mede-eigenaar Finn Puntman legt het uit: “Nee, het heeft niets met David Bowie te maken. We vonden het gewoon goed klinken.” Dat de heren achter Bowie (bekend van Walter Benedict en Café Franklin) overigens meer dan gemiddelde interesse in goede klank hebben, blijkt ook uit het groot aantal luidsprekers. “Met meer speakers, goede versterkers, heb je zuiver geluid. Dat is nooit opdringerig voor je gasten.”

Tijdloze schoonheid


Het antwoord van Finn karakteriseert Bowie. Hier is attention au détail tot in perfectie doorgevoerd. Waar je ook kijkt, overal zie je die verfijnde detaillering terugkomen. Het knappe van interieurontwerp van Hubert Crijns en Floris Koch is dat het helemaal niet als een ontwerp aanvoelt.

De inrichting, met een dikke knipoog naar la douce France, lijkt wel organisch te zijn gegroeid. Alsof Bowie hier decennia zit. De vintage stoeltjes, de ronde houten tafelbladen, de facet spiegels, het glas-in-lood en de klassieke bar, ja zelfs de toiletdeur met glas is van een opvallende tijdloze schoonheid.

In de watten


Bowie lijkt dus er altijd al geweest te zijn en dat geldt ook voor het team gastheren en -vrouwen die “de voorkant” perfect draaien. Zelfs bij ons première-bezoek – pal na opening – voelen we ons helemaal in de watten gelegd. De deur wordt attent opengehouden, het verplaatsen van het terras naar een tafeltje blijkt ook geen enkel probleem. Er verschijnt heel gastvrij een fles water op tafel. Kortom, je voelt je welkom en als gast gewaardeerd. Natuurlijk zijn er bij Bowie nog zaken die nog niet af zijn. De grote wijnkaart liet nog even op zich wachten, maar ook deze is inmiddels beschikbaar.

Frans mediterraan


De kaart steekt slim in elkaar. Voor elk uur en voor elke trek is wel wat lekkers te vinden. We kunnen de verleiding van de Brioche Eggs Benedict en de toast met zalm met brood van Meneer Leffers maar net weerstaan. We kiezen uiteindelijk voor één van de “snacks”: gegrilde sardines met salsa verde. Wow! Knettervers comfort food, perfect gegrild.

Ook het diepe bord venusschelpen, kokkels, Nduja-boter en brood van Meneer Leffers valt zeer in de smaak. Al smaakt het naar meer, het is niet voor de grote eter. De combinatie van Italiaanse Nduja (pittige varkensworst) en zeevruchten is eerlijk, stoer en boers.

Met Bowie heeft niet alleen het Regentessekwartier een zaak van allure gekregen. Bowie is een zaak die Den Haag weer eens goed op de kaart zet. Je merkt dat achter Bowie een team staat dat heel wat horeca-kilometers heeft gelopen. Het is zo professioneel opgezet dat het voelt alsof het al jarenlang bestaat. Bowie is volwassen vanaf dag één.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen