Begin augustus opent Mozza e Mezze in de Zoutmanstraat. De eigenaar is een oude bekende van de Buik: Joris van der Poel, die met zijn vriendin Trisha de Wever tot voor kort het populaire Grapes & Olives runde. Bij Mozza e Mezze draait het om focaccia, vermouth en groenten. En echte gastvrijheid, niet te vergeten.
De eerste borrel
Het nieuws dat Mozza e Mezze in de Zoutmanstraat zou openen, zong al langer rond in Den Haag. Maar, zegt Joris van der Poel lachend, we hebben toch een primeur: “Wij drinken hier samen de eerste borrel!” Met een glas rosé van de buren van restaurant De Zoute Kater proosten we op de opening en vertelt Joris over zijn nieuwe zaak.
Italiaanse en Libanese hapjes

Bij Grapes & Olives serveerde Joris vooral Italiaanse en andere mediterrane gerechten. Daar wilde hij een smaak aan toevoegen: “Mezze zijn van oorsprong Libanese kleine hapjes, die smaken uit allerlei Midden-Oosterse keukens combineren. Het leek ons heel leuk om die in een soort borrel-setting te serveren. Mozza staat voor de Italiaanse gerechtjes, Mezze voor de Libanese.”
De afgelopen maanden hebben de koks in een productiekeuken op de Veenkade veel geëxperimenteerd met nieuwe gerechten. Op het menu staat onder meer huisgemaakte focaccia, delicatessen als mozzarella en burrata en huisgemaakte dips. “Niet je standaard pesto of aioli, maar bijvoorbeeld zoete aardappel met een pepertje erin of een mooie walnotencrème. We hebben een klein aantal gerechtjes op het menu, maar als je er eentje proeft, wil je die andere gelijk ook proberen.”
Vermouth en drankjes met kruiden

In de gerechten van Mozza e Mezze komen veel delicate, lichte kruidencombinaties voor, legt Joris uit. “Daardoor kun je het heel goed combineren met dranken, waarbij we ons voornamelijk willen richten op vermouth, een versterkte wijn met kruiden en botanicals. Om daar meer over te leren, hebben we een trip gemaakt naar Turijn, waar een aantal van de oudste vermouth-producenten van de wereld zitten.”
“We willen een beetje de volgende fase van een wijnbar zijn, waar je mooie vermouth kan drinken, maar ook huisgemaakte frisdrank. Met natuurlijk iets lekkers te eten erbij. Seizoensgebonden groenten, huisgemaakte focaccia en drankjes met kruiden, is het waar bij ons om draait.”
Gastvrijheid staat op nummer een
Minstens zo belangrijk als het eten en drinken is de gastvrijheid die Joris wil bieden bij Mozza e Mezze. Hij meent dat er drie niveaus van bediening zijn. “Je kunt spullen van A naar B brengen en de rekening op tafel leggen. Of je praat heel veel over wat je doet, wat heel leuk is, maar ook bijna een belemmering voor je gast. Wat wij willen doen, is echt nagaan wat de wensen van de gast zijn, zonder ingewikkeld of chique te doen. Dat durven we te vragen omdat we heel veel antwoorden kunnen geven.”
Om dat niveau van gastvrijheid te bereiken, heeft Joris een aantal oude bekenden teruggehaald. Oude assistent-bedrijfsleider Timothy Hamid wordt bedrijfsleider, Roberto Illari opnieuw chef-kok. Zelf gaan Joris en Trisha vooral aan de zaak werken, en minder erin. “Ik heb de afgelopen jaren vooral in de zaak gewerkt, dan ben je toch minder aan het ondernemen. Daar willen we hier meer tijd voor hebben.” Joris drinkt zijn laatste drupje wijn. “We hebben heel veel zin om hier iets moois neer te zetten.”