Mozza e Mezze haalt de zomer in huis

Osteria en aperitivobar Mozza e Mezze vind je sinds september 2023 op een hoek van het charmante Prins Hendrikplein. Ze hebben heerlijke drankjes en eten.

30 Jul 2024 Niels van Laatum

blogger Niels is een wijnman in hart en lever. Proeft, ervaart en schrijft. Van content voor wijnimporteurs en artikelen in magazines tot zijn eigen boek.

Mozza e Mezze haalt de zomer in huis

Osteria en aperitivobar Mozza e Mezze vind je sinds september 2023 op een hoek van het charmante Prins Hendrikplein. Drijvende kracht: de eigenaars van de voormalige wijnbar Grapes & Olives, dat onder die naam tegenwoordig in catering en kookworkshops doet. Ze lijken hun nieuwe draai gevonden te hebben.

Zonnig


We nemen plaats aan een van de tafeltjes aan het raam, vlak bij de bar. De inrichting is een ontspannen combi van cocktailbar, deli en café-restaurant met een zonnige uitstraling. Kijk, zo haal je de zomer naar binnen – zelfs als het weer het laat afweten.

Uitstekende ingrediënten, pure smaken


Veel Italiaans, van aperitief tot wijn tot gerechtjes (mozza komt van mozzarella). Aangevuld met invloeden uit de Libanese keuken (mezze). Dat betekent meestal: niet te ingewikkeld, uitstekende kwaliteit van de ingrediënten en pure smaken. Zo blijkt ook later. De muziek staat wat hard, maar vooruit. De vrolijkheid spat van de speakers. Het is een zomers swingende mix van mediterraan en Caribisch. Goed gekozen.

Nooit meer van de kaart


Eerst een aperitief, daar zijn ze bij Mozza e Mezze in gespecialiseerd. Je geeft aan wat je lekker vindt, bijvoorbeeld: licht, citrus, bitter, en de barman gaat aan de slag. Dan heb je wat bijzonders, op maat gemaakt, van ambachtelijk gemaakte dranken uit de omgeving van Turijn op basis van wijn. De Capo Tonico en de Amaro zien er goed uit en zijn gevaarlijk lekker.

We laten ons verrassen met een wandeling door de menukaart: kiezen jullie maar. Als eerste komt er Sardijns flatbread (pane carasau) met een parmezaan-truffeldip op tafel. Dit mag nooit meer van de kaart, vinden de vaste gasten. En terecht. Hoewel het als start best een heftige smaak is.

Ook nog eens in mooi glaswerk


We hebben zicht op het plein waarboven de wind met de wolken speelt en zorgt voor afwisselend wel of geen zon. Met het raam op een kier eten we toch nog een beetje al fresco. Zo naast elkaar zitten heeft wel wat, hoewel je moet oppassen dat je niet op je kleding morst. We spreken uit ervaring.

Een volgend gerecht is de crostini met tomaat, basilicum en knoflook. Simpel en heerlijk. Erbij een fles friulano uit 2018 van Amandum uit Friuli. Voor de liefhebbers: tot voor kort noemden de Italianen friulano ‘tocai’, maar dat mag sinds 2007 niet meer van de Hongaren, want hun tokaij is die wereldberoemde zoete wijn. En daar moet je vanaf blijven. Hoe dan ook, deze friulano gaat met eten écht shinen, ook nog eens in mooi glaswerk. Worden we blij van.

Fantastische producten


De volgende ronde is een bordje met prosciutto di San Daniele, provoloncino (een provolone met Amalfi-citroen), gegrilde groenten en zelfgemaakte focaccia met bijpassende dips. Stuk voor stuk fantastische producten, van het brood is het lastig afblijven. De muziek gaat naarmate de avond vordert iets meer richting poppy-funky-jazzy. Maar altijd met die zomerse swing. Lekker, hoor.

Is er dan geen enkele kritische noot te kraken? We missen een spiegel op de wc en misschien een fles heerlijke olijfolie op tafel. Nou ja, als dat het is.

Heerlijk halfje pizza


We zijn er nog niet. Koekjes van courgette met hangop, rucola, gekonfijte tomaat en een parmezaanbiscuitje. Salade van pompoen, courgette, aubergine en burrata met walnoot. Een lappendeken aan smaken op ons bord, bij elkaar gehouden door de friulano. Fijn.

“Ik hoorde dat jullie eigenlijk wel genoeg hadden gegeten, maar dit moet je nog even proeven!”’ Een heerlijk halfje pizza wordt ons tafeltje op geschoven. Van zelfgemaakt deeg, simpel belegd met passata, mozzarella en basilicumolie, en een slinger zoete balsamico. Dat laatste leidt tot discussie aan tafel. De één wel, de ander niet. Over smaak…

Een bezoek waard


Afsluiten doen we met zoet: cannolli met citroen en met chocola. En goeie koffie. We proosten op de laatste ronde met Amaro di Torino van Doragrossa en een gekruide Vermouth Amaro van Cocchi uit Asti.

Bij Mozza en Mezze, randje Zeeheldenkwartier, wordt vaak gereserveerd en is later op de avond wat meer spontane aanloop. Deze zaak is een bezoekje meer dan waard. Ongeacht of je langer wilt tafelen of alleen voor een drankje komt. Salute!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bakkers Bartine: ‘Wij hebben het lekkerste zuurdesembrood van Den Haag’

In een nieuwe serie gaat de Buik op zoek naar de bakkers achter de lekkerste broden en patisserie van Den Haag. In deel 1: Nils en Olivier van Bartine.

Pizza Beppe aan de Denneweg: Napels op z’n Haags

Op een zwoele zomeravond, op een sfeervol terras en met een glas wijn in de hand bezoekt de Buik de Pizza Beppe vestiging aan de Denneweg.

Geselecteerd door Wijnbeurs.nl: Midnight Fever Rouge

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als derde de rode, coole wijn uit Frankrijk: Midnight Fever Rouge.