Op het Noordeinde serveert Elea sinds februari 2023 in een prachtig pand moderne gerechten van hoog niveau. De Griekse roots van chef-kok Takis Panagakis komen duidelijk terug in het menu. Gastvrouw Bibi Kuyp en haar spontane personeel zorgen voor een avond vol verwennerij.
Meer dan gyros

De Griekse keuken kent voor ons weinig geheimen. Aangezien één van ons een relatie heeft met een Griek met culinair talent en een schoonmoeder heeft met een eigen restaurant, is Grieks eten zo goed als dagelijkse kost. Wij weten dus al dat de Griekse keuken veel meer te bieden heeft dan gyros en mixed grill. En vaak veel gezonder en gevarieerder is dan men aanvankelijk denkt. Grieks eten betekent vaak Bourgondisch en uitgebreid genieten.
Goede verhalen over verfijnde gerechten bij Elea doen al enige tijd de ronde in Den Haag en omstreken. Wij zijn dan ook benieuwd naar de moderne draai die chef-kok Takis Panagakis geeft aan de Griekse keuken.
Griekse gastvrijheid

De locatie draagt in ieder geval bij aan een chique sfeer. De inrichting is onberispelijk in aardse tinten en met moderne, comfortabele meubels. Het personeel is vriendelijk, gastvrij en deskundig. Zo is er een Griekse sommelier die zorgt dat alle gerechten vergezeld worden door heerlijke bijpassende wijnen. Wij kiezen voor het vijfgangenmenu. Het ritme tussen de gangen is goed. De overgangen zijn soepel en de wachttijden niet te lang of te kort.
Fraaie start

Nu naar het belangrijkste onderdeel van de avond: het eten. Daar kunnen we kort over zijn, maar dat gaan we natuurlijk niet doen. Mocht je in tijdnood zijn en heb je liever aan één woord genoeg? Weergaloos.
Nu het uitgebreidere verslag: we beginnen de avond uiteraard met een bubbeltje, waarbij ook de mocktails zeer de moeite waard zijn. Daarin zijn Griekse bergkruiden, die komen van de Sideritis plant, en ook kamille verwerkt, zorgend voor een fris en romig drankje. Ook de amuses zijn een fraaie start. Een van de amuses is een variant op de dolmadakia, rijst in wijnbladeren. De andere is de bekende, gezonde Griekse bonensoep, fasolada, gevat in een krokant hapje.
Boze oog

De eerste gang doet denken aan het Griekse boze oog, waarbij de pupil bestaat uit een perfect ronde aardappel die uiteen valt in ringen. De iris is een heerlijk romige saus en daaronder is een bijzondere variant van arakas te vinden. Arakas zijn doperwten op z’n Grieks. Door de dille en de andere kruiden is de smaak fris, maar toch kenmerkend Grieks kruidig en vol van smaak. De tweede gang is zeebaars. De vegetarische optie is avocado met peulvruchten met een aangename bite.
Daarna volgt de bloemkool met trachana en hazelnoot. Trachana is een Griekse, kazige polenta. Waar polenta nogal eens kruimelig en weinig smaakvol uitvalt, is deze trachana zacht, maar toch vast van structuur en de kaassmaak is vol, zonder te overheersend te zijn.
De bloemkool is heel knapperig gebakken en het gerecht is mooi opgemaakt. Onder een schuimende laag komen de bloemkool, de polenta en de hazelnoot als een zalige verrassing tevoorschijn. Voor de vierde gang nemen we de kreeft en de procureur (varkensnek) met gerookte spek, cantharel en selinato. De procureur is heel mals en niet te vet.
Dry aged eend

De volgende gang is het hoofdgerecht: dry aged eend met spetseriko (een Grieks specerijenmengsel), biet, gefermenteerde blauwe bes en een overheerlijke vleesjus. Absoluut de hoofdact van de avond. Het is een smaak die je niet snel vergeet. De zoetige smaak van de eend in combinatie met de hartige touch van de kruiden en volle smaak van de bosbessen werkt goed.
Verrassende verwennerij

Je zou denken dat alles na zo’n succesvol hoofdgerecht daarna in het niet valt. Niets is minder waar. Wij kiezen als nagerecht voor een zoete variant op tzatziki. Dat is normaal gesproken een scherpe salade van komkommer, yoghurt en heel veel knoflook.
Verrassend is daarom de zoete variant met meringue, omdat toch al de gebruikelijke hartige ingrediënten zijn gebruikt in het gerecht. Die bekende ingrediënten zijn nu alleen totaal anders van smaak. Zoete komkommer is een uitvinding die indruk op ons maakt. Ook de optisch perfecte knoflook is heel grappig, want die is eigenlijk van witte chocolade met een kleine kern van knoflook. Een bijzondere afsluiting van een bijzondere avond.
Bij de koffie en Griekse bergthee krijgen we ook nog wat speciale traktaties om het af te leren: een kleine bougatsa (Griekse bakkersroom) met een kaneelstokje gemaakt van speculaas, een roosje van rozengelei en walnotenbonbons. Wat een verwennerij bij Elea!