Zweedse lekkernijen bij bakkerscafé Norvolk

Aan de tweede haven in het voormalige clubhuis van de jachtclub Scheveningen vinden we sinds kort het Scandinavische bakkerscafé Norvolk met heerlijk eten.

10 Jul 2023 Nancy Visser

blogger Nancy houdt van eten, er is niets dat zij niet lust. Ze is verliefd op reizen en zoekt graag de wereldkeukens op in Haagse restaurants of op de Haagse markt om zelf achter de pannen te kruipen.

  • 10 Jul 2023

Zweedse lekkernijen bij bakkerscafé Norvolk

Aan de tweede haven in het voormalige clubhuis van de jachtclub Scheveningen vinden we sinds kort het Scandinavische bakkerscafé Norvolk. Daar kun je elke dag terecht van ontbijt tot de late middaghap voor Zweedse lekkernijen.

Unieke aanwinst


De naam Norvolk verwijst niet alleen naar het Noorse volk, maar heeft ook te maken met de ligging van het restaurant, dat zich bevindt aan de rand van het voormalige Norfolk-terrein. Dit bakkerscafé is een unieke aanwinst voor Den Haag, want Scandinavische lekkernijen zie je niet in overvloed in onze hofstad. Er zijn heerlijke Zweeds broden, maar ook uit de vele zoete specialiteiten is het moeilijk kiezen. Om nog maar niet te beginnen over de smörgåstårta (sandwichtaart).

Koffie with a view

Bij binnenkomst in de frisse, eigentijdse zaak is de vitrine met heerlijkheden niet te missen. Er is een breed assortiment broodjes, chocolade, koek en taart. Je bestelt bij de bar. Wel zo handig, want je moet al dat lekkers even zien om de juiste keuze te maken.

Bij mooi weer is het terras de beste plek, het uitzicht op de bruisende haven is prachtig. We misten wel wat plekken met schaduw, maar gelukkig zijn parasols besteld, horen we. Ook binnen is het licht en luchtig door de vele ramen die allemaal op de haven neerkijken. Er hangt een relaxte sfeer.

Scandinavische fika


Wij lieten ons verrassen met een grote fika. Deze moet je net als de smörgåstårta wel even van tevoren bestellen. Fika is in Zweden en Finland een begrip. Het laat zich het makkelijkst vertalen als een koffiepauze, al dekt dat niet helemaal de lading. Het neigt meer richting een Engelse high tea. De fika was een feest van delicatessen, een proeverij uit het hoge noorden.

Smushi

De zalm smushi was onze favoriet, een hippe combinatie van smörgås en sushi. De pure Noorse zalm met het versgebakken zachte brood is een fijne smeuïge combinatie. Ook de zoete kaneelbol, de bekendste lekkernij van Zweden, was heerlijk. Deze Scandinavische lekkernij is zo populair in Zweden, dat ze er een feestdag voor hebben ingeluid. Vier oktober is het ‘Kanelbullens’-dag. Ik zou niet wachten en gewoon snel eens bij Norvolk binnenlopen om er één te proeven.

Carla’s Smaak

Eigenaresse Carla Visch heeft jaren in Zweden gewoond, waar haar liefde voor de Zweedse keuken en haar ondernemerschap begon. Terug in Nederland zette ze beide voort. De Zweedse bakkerij Carla’s Smaak die ze 4 jaar geleden op Scheveningen begon, zet ze met Norvolk op een nieuwe locatie voort, met als welkome aanvulling een cafégedeelte. Ze bereidt alles elke dag vers en met liefde. De broden zijn gemaakt op basis van biologisch meel en zuurdesem en worden gebakken in een steenoven.

Het is te zien dat interieurstyling een andere passie van Carla is. Norvolk is een goede mix van eenvoud en stijl met prachtige Scandinavische elementen. Vergeet niet om even omhoog te kijken, want het plafond is kleurrijk gedecoreerd.

Sunny side up


Er zijn heel veel redenen om naar Norvolk te komen. Zelfs of misschien wel juist als je met het verkeerde been uit bed bent gestapt. Je neemt gewoon lekker een espresso met een ‘sunny-side up’ slof en het leven lacht je weer toe. Verwar het lekker uitziende eitje niet met een abrikoos.

Scandinaviërs staan bekend als gezonde en gelukkige mensen en om hun liefde voor het buitenleven. Wanneer je zo net achter het strand vanaf het heerlijke terras op de zeilboten kijkt met geurende koffie en een niet te versmaden fika, kan je je even onderdompelen in dat Scandinavische gevoel.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Beleef de Vietnamese cultuur bij BanhMi & Caphe

De Buik ging langs bij Banhmi & Caphe aan de Prinsestraat voor de bánh mì, de Vietnamese baguette.

Selene: een nieuwe sterrenplek aan zee, op het ritme van de maan

Aan de rand van de zee opent eind september een plek waar koken en beleving samensmelten: Selene. Het geesteskind van chef Lorenzo.

Sushi op Scheveningen: beachclub Manta verrast

Beachclub Manta combineert smaken van de Noordzee en Aziatische lekkernijen: Sushi, mosselen met kokosmelk en curry en rijk aanbod aan cocktails en wijnen.