De Zoute Kater in de Zoutmanstraat serveert heerlijk, creatief eten in een losse, café-achtige sfeer. Chef Eva Wijma heeft in korte tijd een nieuwe Haagse horecafavoriet gecreëerd. We genieten onder andere van een fantastisch bordje witte asperges en een spectaculaire Spaanse Garnacha.
Spannende Haagse horeca

Er was een tijd, niet eens zo heel lang geleden, dat je voor spannende horeca de stad meestal moest verlaten. Enkele toppers en klassiekers daargelaten gebeurde er in culinair Den Haag maar weinig vernieuwends. Dan opende hier weer een franchise, dan daar weer een concept dat in andere steden allang op z’n retour was, en moesten Haagse fijnproevers met pijn in het hart uitwijken naar Rotterdam, Amsterdam en andere delen van het land.
Maar die tijd lijkt gelukkig voorbij. De laatste jaren openden meerdere jonge, ambitieuze Haagse chefs zaken waar je goed en spannend eet. Een restaurant dat dat illustreert is De Zoute Kater in de Zoutmanstraat van chef Eva Wijma.
Gezelligheid en goede wijn

De Zoute Kater puilt uit wanneer wij er op donderdagavond binnen stappen. Buiten drinken stelletjes een glas wijn in de zon, binnen zijn alle tafels en de hoge zitjes aan de bar volledig bezet. Uit de speakers klinkt funk en disco. Terwijl we op het menu zien dat we kunnen kiezen tussen negen gerechtjes van de kaart of een viergangenmenu van de chef, drinkt een van de obers gezellig een shotje mee bij het verjaardagsfeestje dat een tafel naast ons wordt gevierd.
De losse en ontspannen sfeer gaat gepaard met heerlijk eten en goede wijnen. Uitschieters in die laatste categorie zijn een mooi volle, Franse Chardonnay en een spectaculaire Spaanse Garnacha, vol van fruit en met een afdronk van donkere, haast koekachtige kruiden. “Die is goed, hé,” zegt onze amicale ober, terwijl hij ons nog eens bijschenkt. “Ik word lijp van die al te troebele natuurwijnen, maar dit is echt een mooie.”
Feestje van ingrediënten en smaken

We beginnen met zachte burrata met gepofte boekweit, in een mooie, heel licht rokerige olie van salie en dunne blaadjes jonge koriander, die subtieler smaakt dan wanneer ‘ie volgroeid is. Daarna komt procureur, mooi krokant en zacht varkensvlees, met aardappelschuim, ingelegd mosterdzaad en fris-pittige pistou van daslook, die samen een soort overweldigende kebab deluxe maken.
Fijne borden eten, net als de rauwe dorade met karnemelk, myoga (Japanse, zacht smakende gember), partjes sinaasappel, tobiko (Japanse viskuit, zoals je ook wel tegenkomt op sushi), red meat radijs (een felroze soort) en een enkel jalapeño-pepertje. Fris, met wat zoet, lichte pit en net een beetje romigheid: opnieuw een uitgebalanceerd en ontzettend lekker gerechtje.
Witte asperges met lardo en gerookte boter

We eten teveel om op te noemen, maar alle gerechten kenmerken zich door die goede balans van smaken en texturen en hier en daar gebruik van een wat minder bekend ingrediënt. Hoogtepunt is wat ons betreft het bord witte, gekaramelliseerde asperges onder een flinterdun vel lardo (een hele vette speksoort), met daarbij gepofte, knapperige quinoa, zoetige doperwtjes, tuinboontjes en schuimende gerookte boter. Dat is nog eens een manier om het witte goud te laten stralen.
Proeven van het zomermenu
Om een uur of tien verlaten we tevreden het pand, terwijl de zaak alweer volstroomt met nieuwe gasten die naar de bar togen voor een glas. De Zoute Kater is in korte tijd uitgegroeid tot een Haagse topper. Chef Eva is net begonnen met een nieuw zomermenu, dus we staan te popelen om terug te gaan.