Aan de Scheveningse kust is het binnenkort een komen en gaan van bouwverkeer. De rum vijftig seizoensgebonden strandtenten worden elk jaar in maart opgebouwd en verdwijnen dan in het najaar weer. Een paar zaken blijven – ook in de winter. Een daarvan is het nieuwe HITO: “We gaan echt iets gaafs neerzetten waardoor je zin hebt om aan het strand te komen dineren, ook als je de dag hier niet hebt doorgebracht.”
Het hele jaar door bij HITO
Geen geïmproviseerde keuken in een container, geen tent die na oktober weer verdwijnt. Nee, een plek waar je het hele jaar door kunt eten. “We zijn niet zomaar een strandtent, we worden een restaurant aan het strand”, vertelt Koen, eigenaar van HITO. “We bouwen niet alleen voor toeristen, dit is een plek voor de Hagenees.”
Architectonisch kunststuk

Na drie jaar vergunningentrajecten, discussies over stikstof en natuurvriendelijke bouwmaterialen is het bijna zover. “Het is een intens duurzaam pand,” zegt Koen. “We willen meer natuur, maar we willen ook blijven.”
Dat zie je aan alles. Het pand is er het hele jaar door dus, wat betekent dat er ook écht geïnvesteerd kon worden: een serieuze keuken, stijlvol interieur en een heerlijke warme sfeer die je ook in de winter naar de kust trekt. “Veel staal, veel glas – want uitzicht – en geen strakke lijnen. “Het oogt Japans, maar dat is het verre van,” lacht Koen. “Graniet, beton, handgemaakte Portugese tegeltjes. Kleine designcadeautjes overal verstopt.”
‘Mooiste keuken van Europa’

Koen praat met een aanstekelijk enthousiasme. “We willen de Zuid-Europese keuken naar het strand brengen.” Koen en chef Rogier zijn met name geïnspireerd door de Baskische keuken. “We hebben de kennis, de leveranciers en de Josper-grill in huis om dat perfect te maken.
Denk aan heerlijke gegrilde groente, verse zeebaars of een perfect gegaarde ‘txuleton’.” Met de chef klikte het zo goed dat de conceptmenukaart meteen raak was. “Maar wat daarop staat houden we nog even spannend.”
Wie aan Baskenland of Spanje denkt, denkt al gauw aan tapas of pinxtos. “Maar dat gaan we niet doen”, zegt Koen. “Die borrelcultuur in Bakenland is geweldig, maar die hebben we in Nederland wat minder.” Koen focust liever op mooie voor- hoofd- en nagerechten met echt goede ingrediënten.
Ontbijt en feest

Ook de wijnen hebben een mooie Middelandse basis en komen dus vooral uit Zuid-Europa, met ook hier weer af en toe een kleine knipoog naar Baskenland. Koen schenkt geen standaard pilsje maar Stella Artois. “Zie je net wat minder vaak en past goed bij Baskisch eten. Ook schenken we Baskisch speciaalbier in van die leuke lage bierglazen die je daar veel ziet.” De ‘topbarman’ die de zaak komt versterken gaat ook wat mooie signature cocktails maken. “Maar niet te veel poespas hoor”, zegt Koen.
In juni gaan de deuren open. Vanaf half negen ’s ochtends kunnen vroege vogels hier terecht voor een stevig ontbijt en goede koffie. “Mensen sporten hier, doen yoga, crossfit. Daar hoort een fijne plek bij om de dag te beginnen.” En als de zon ondergaat? Dan kan het zomaar omslaan in een feestje. De dj-booth staat al klaar.