Of je nu wat gezonder wil eten, duurzamer, liever geen dieren op je bord hebt of gewoon zin hebt in een kleurrijk bordje groente, een vegetarisch diner is altijd een goed idee. De tijd dat je het als vegetariër moest doen met een kartonachtig stuk tofu of een saaie kaassoufflé is gelukkig voorbij. In Den Haag zijn een hoop goede vegetarische restaurants te vinden en koks in het hogere segment laten meer en meer hun creativiteit zien door ook zonder vlees een mooi bordje op tafel te zetten. De Buik zet 10 adressen op een rijtje waar je heerlijk vegetarisch kunt dineren.
Ethica

Veel restaurants zeggen dat ze duurzaam zijn, Ethica is het. In dit fijne restaurant van Robin en Joske draait het om drie waarden: duurzaam, lokaal en zelfgemaakt. Het duurzame en lokale zit bijvoorbeeld in de eigen moestuinen, het zelfgemaakte in het eigen bier en huisgemaakte kimchi en sojasaus. Bij Ethica kun je lekker borrelen met kimchi-kaasbitterballen of uitgebreid dineren met bijvoorbeeld salade van aardpeer, gevulde puntpaprika en een tarte tatin van winterpeen toe.
Café Loft
Nog zo’n fijne plek waar duurzaamheid meer dan een slogan is. Café Loft in de oude Jeruzalemkerk is een ontmoetingsplek om te vergaderen, tot rust te komen met yoga en te genieten van kunst. Maar het restaurant zou hier niet staan als je er niet ook goed zou kunnen eten. Bijna alles op de kaart is vegan of vegetarisch, van de knapperige gyoza tot de romige quiche.
HUmmUS

Midden-Oosterse keukens zijn ook van die typische keukens waar je vlees geen seconde mist. HUmmUS is daar een mooi voorbeeld van. In dit gezellige zaakje in het Zeeheldenkwartier eet je frisse salades vol kruiden, romige baba ghanoush, falafel en natuurlijk luchtige broden.
Shakshuka
We blijven met Shakshuka even in dezelfde regio. De Palestijnse vrienden Issam en Johnny staan aan het roer bij Shakshuka, dat gerechten uit Midden-Oosterse keukens serveert, zoals foul madumas (dip van tuinbonen), licht pittige labneh (kaas van yoghurt) en een geweldige veganistische moussaka van aubergine. Aan de muur hangen kunst en gitaren, de bediening is vriendelijk en de sfeer altijd warm.
De Vegetarische Toko

In een lijstje met vegetarisch eten kan de Vegetarische Toko natuurlijk niet ontbreken. De Vegetarische Toko is het eerste (en voorlopig enige) plantaardige Indonesische restaurant in Nederland. Je kunt hier al je Indonesische en Indische klassiekers afhalen – zoals een rijsttafel, smoor of een lemper – maar dan zonder dierlijke producten. Niet alleen sympathiek en vernieuwend, maar ook lekker.
Krishna Vilas
Rijk, romig, pittig, vet. Wie houdt er niet van de Indiase keuken? Natuurlijk, Indiase vleesgerechten kent iedereen en zijn erg lekker, maar als er een keuken zonder vlees kan, is het wel de Indiase. Krishna Vilas op de Hooikade levert daar het bewijs voor. Je proeft daar alle romige rijkdom van de Indiase keuken, maar dan zonder het vlees.
Hooikade 56
Bøg

Ben je op zoek naar vegetarische fine dining? Dan is een bezoekje aan Bøg de moeite waard. Bøg kookt volgens de principes van de New Nordic Cuisine, wat simpel gezegd neerkomt op lokaal, natuurlijk en seizoensgebonden eten. Bij Bøg kun je kiezen uit een vlees- en vismenu of een volledig vegetarisch menu. Met dat laatste menu werd Bøg al meerdere malen genomineerd voor prijzen voor de beste groenterestaurants van Nederland.
Capriole Café

Capriole Café is een prachtig restaurant in de Binckhorst, pal aan de Vliet. Het is van oorsprong een koffiebranderij, maar sinds een aantal jaar ook een goedlopend restaurant. Je kunt er meerdere gangen eten, met voor iedere gang de keuze uit een creatief veganistisch gerecht, met bijpassende vegan wijn. Zo at de Buik er ooit een millefeuille van gekaramelliseerde koolrabi, met seizoensgroenten, crème van kruisbesjes en zachte gepofte knoflook. Klinkt niet slecht, toch?
Ali's Incredible Lebanese Sandwiches
Een lekkere naam en al even lekkere gerechten: dat moet Ali’s Incredible Lebanese Sandwiches op het Regentesseplein zijn. Bij Ali’s kun je lekkere schalen met mezze (kleine hapjes) halen, vol gegrilde en ingelegde groenten, romige hummus en knapperige falafel. Ook de wraps van platbrood, bijvoorbeeld met halloumi of baba ghanoush, zijn een aanrader.
Het Puntje

Het strandseizoen zit er bijna op, dus als je dit jaar nog naar het Puntje wil, moet je haast maken. Maar lukt dat niet meer, dan is deze fijne strandtent een goede om voor de volgende zomer in gedachten te houden. Bij het Puntje krijg je allerlei goede vegetarische en veganistische gerechten, van shakshuka tot zeewierkroketten. De sfeer in deze meest noordelijke strandtent van Scheveningen is altijd gemoedelijk en relaxed.