Hollands Nieuwe in Den Haag
Het haringseizoen is in volle gang en iedereen wil weten: waar vind je nu de beste haring van Den Haag? De Buik ging langs bij kramen, karren en winkels op zoek naar onze favoriete Hollandse Nieuwe.
Haringkraam Buitenhof: let op de meeuwen!

De aftrap van onze “Tour de Haring” vindt plaats bij de beroemdste haringkraam van de Haagse binnenstad. Haringkraam Buitenhof is een kraam op stand. Pal voor het historische Haagse Binnenhof is deze kraam een trekpleister voor alle rangen en standen, politieke gezindten én natuurlijk de meeuwen!
Eigenaar Peter Pronk (53) zoekt elk jaar de beste partijen uit. In juni komen de eerste monsters binnen en dan is het eindeloos keuren en beoordelen tot hij die partij vindt die voor hem perfect is.

“Ik ben heel erg kieskeurig”, zegt Peter terwijl hij met een paar feilloze handelingen de haring fileert. “Je ziet hier een haring die niet te groot is. Ik selecteer een hele lichting van een kleinere maat, geen maat dertigers maar vijftigers. Die vijftigers zijn mals en zacht van smaak.”
“Het mooiste compliment dat ik ooit heb gehad is van een Japanse zakenman. Hij kwam naar me toe en vertelde dat hij het jaar daarvoor hier een haring had gegeten. Dat had zo’n indruk op hem gemaakt. Hij had nu speciaal een vliegticket geboekt om weer die haring-ervaring te beleven.”
Haringkraam Buitenhof
Buitenhof 30 2513 AG Den Haag | Openingstijden: maandag - zondag 10 tot 18 uur | Prijs per haring: €3
Viswinkel de Lange: stil worden van de lichtroze babybilletjes

Ook Viswinkel De Lange in Scheveningen heeft een grote reputatie. Eigenaar Ben de Lange (45) blijkt net als zijn collega’s een zee aan kennis in zijn hoofd te hebben. Ben steekt gelijk van wal als we naar de kleur van haring vragen.
“Een veelgehoord misverstand is dat rood op versheid duidt. Vis werd vroeger gekaakt aan boord van het schip, dan waren ze helemaal blank van binnen. Nu komt 90 % uit Noorwegen. Het is walkaak, waardoor de haringen meer rood zijn. Goede haring heeft aan de binnenzijde een kleur van lichtroze babybilletjes. Tegen het rood aan, maar niet te rood. Bloed smaakt bitter en dat wil je niet hebben.”

Ben geeft nog wat tips mee: “Koop niet eerder dan twee weken na de introductie van de nieuwe haring. Koop ook geen haring die al gefileerd is, maar wacht even op een haring die “vers van het mes” komt. Over dat mes gesproken, zijn mes is er eentje van de buitencategorie. Want met dat speciaal geslepen mesje en zijn geavanceerde fileertechniek – “de Belgische methode” - haalt hij zelfs de kleinste haringgraatjes eruit.
“Weet je wat het grootste compliment is?” zegt Ben: “Als liefhebbers mijn haring proeven. En ze worden stil van de haringen.”
Viswinkel de Lange
Marcellisstraat 37 B 2586 RR Den Haag | Openingstijden: Ma en zondag: gesloten, overige dagen van 8/9 uur tot 17/18 uur | tot 2 september gesloten i.v.m. familieomstandigheden | Prijs per haring: €2,75
Het Haringhuis Scheveningen: een soort culinair orgasme bij haring

Scheveningen heeft natuurlijk een naam hoog te houden op het gebied van haring. Topzaken zoals Roeleveld en Simonis zitten hier op steenworp afstand van elkaar rond de Eerste Haven. Onze keuze valt op de kleinschaligere viswinkel “Het Haringhuis”. Zo’n familiebedrijf waar keihard wordt gewerkt en trots op de stoere kaken van de medewerkers staat.

Tim de Jong (30) houdt van een zilte en malse haring. En met dat zilte bedoelt hij dus een licht-zoute haring. Zeker vroeg in het seizoen, als de haringen nog maar kort in de pekel hebben gestaan, dan proef je de lichte zilte smaak.”
“Om de beste haringen te vinden, proeven we met zijn allen heel veel monsters door. Bij ons valt de voorkeur voor de kleinere haring die heel mals is. Dat is ook bij een schar of een kabeljauw. Kleinere vissen hebben meer smaak.”
En drukt Tim op ons hart: “Koop altijd vers en koud. Soms staan haringen twee uur in een ongekoelde emmer. Veel te warm bewaard, dan zwemmen ze nog net niet weg.” Frappant is dat bij viswinkel De Lange de liefhebbers stil worden bij het happen in een top-haring. Bij Het Haringhuis hebben ze andere ervaringen. Tim: “Dan horen we ze kreunen van genot. Een soort culinair orgasme.”
't Haringhuisje
Vissershavenweg 66 2583 DL Den Haag | Openingstijden: 8 tot 17 uur, ma - dinsdag gesloten | Prijs per haring: € 3
De haringkar van Alex: een gezellige zaterdaghobby

Alex Harteveld is het buitenbeentje onder de haringverkopers. Hij ziet het zelf een beetje als een hobby. Want naast zijn kantoorbaan is hij op de zaterdagen in Duinoord te vinden achter de haringkar op de hoek van de Reinkenstraat en Obrechtstraat. Maar dat geeft hem wel een enorm voordeel. Want op zaterdagen worden de haringen bijna onder zijn handen vandaan getrokken. “Vers van het mes, kan ik dus makkelijk garanderen”, zegt Alex met een lach.
Is haring op zijn best als die als primeur op de markt komt? Alex: “Rond de derde week in juni is er nieuwe haring. Maar door de moderne conserveringsmethodes kun je tegenwoordig het hele jaar goede haring leveren. De vis zelf wordt wel in een hele korte periode gevangen. Zeg zes weken vanaf eind mei tot eind juni. Als ik inkoop, let ik op hoe een haring aanvoelt. Een goede vette haring fileert fijn, je haalt ‘het zilver’ er makkelijker af.”
Alex is overigens bescheiden over het onderscheid in haring. Het is volgens hem ook het plaatje en het praatje. Alex: “Het zijn vier of vijf dezelfde leveranciers in de haven waar de lokale haringverkopers haring inkopen. Dus dan komt de klant hier niet alleen voor de haring zelf. Het is ook de traditionele houten haringkar met rood-wit-blauwe vlaggetjes en de gezelligheid.”
“Zelf eet ik trouwens met de lunch met alle plezier mijn haring op een broodje met uitjes hoor! En weet je wat ik de opmerkelijkste reacties vind? Als klanten hier komen en het eerlijk toegeven dat ze vegetariër zijn, maar toch mijn nieuwe haring niet kunnen weerstaan.”
Scheveningse Haringkar Harteveld
Reinkenstraat 40 – Hoek Obrechtstraat 2517 TV Den Haag | Openingstijden: Za: 10:00 - 17:00, vanaf 23 augustus 2025 weer open | Prijs per haring: € 2,50
Van Eeden: verslavend lekkere haring

“Natuurlijk, de kwaliteit moet altijd goed zijn”, zegt eigenaar Kevin van Eeden (35). “Maar wij hebben goud in handen omdat we vriendelijk zijn én werken met goede producten.”
Mede-eigenaar Iris van Eeden (30) haakt in en zegt: “We ontvangen hier wekelijks zo’n 3.000 klanten. Ik durf te stellen dat we zeker 80% van onze klanten en hun voorkeuren kennen. Als het om haring gaat, hebben mensen duidelijke voorkeuren.”

“De één houdt van een wat groenere haring – dat is vroeg in het seizoen, als de haring nog maar kort in de pekel heeft gelegen. De ander wil juist een wat zouter exemplaar. Maar je hoeft hier niet aan te komen met haring in stukjes, zoals de Amsterdammer hem graag eet.”
Kevin vult aan: “Ook wat betreft de structuur zijn de voorkeuren van onze klanten heel eenduidig. Wij kopen kleinere, malse maatjes. En ook onze uitgesproken stijl wordt gewaardeerd: onze haring ligt in een heldere pekel, zonder bloed. Dat zorgt voor die kenmerkende frisheid.”
Iris: “Smaakverschillen zijn vaak regionaal. Ik noemde al Amsterdam – daar houden ze juist van groot en stevig, en ze eten de haring met uitjes en een augurk van Kesbeke erbij.”
Het aantal fans van Van Eeden is groot, maar de loyaliteit is misschien nog wel groter. Iris: “In september gaan we weer met vakantie, en dat kondigen we natuurlijk van tevoren aan. Nou, je moet ze dan horen! ‘Wat moeten wij nou?' ‘Waar moeten we naartoe?’ ‘Wanneer zijn jullie weer open?’ Ze zeggen zelfs: ‘Jullie mogen nooit meer op vakantie!’ Tijdens onze vakantie gaan ze dus echt niet naar een andere winkel. Ze zijn verslaafd aan onze haring.”
Visspecialist van Eeden
Loosduinse Hoofdstraat 198 2552 AL Den Haag | Openingstijden:10.00 -18.00 uur, zondag en maandag gesloten | Prijs per haring € 2,75 per stuk