Beleef de Vietnamese cultuur bij BanhMi & Caphe

De Buik ging langs bij Banhmi & Caphe aan de Prinsestraat voor de bánh mì, de Vietnamese baguette.

25 Sep 2025 Maarten van der Jagt

blogger Maarten heeft een rijke carrière in de culinaire journalistiek achter de rug. Hij was redacteur voor IENS, auteur van kookboeken en recensent voor het AD.

Beleef de Vietnamese cultuur bij BanhMi & Caphe

Hij is inmiddels ingeburgerd in Nederland. De bánh mì, de Vietnamese baguette. Maar ook de oorsprong van het broodje is een mooi voorbeeld van assimilatie. Het knapperige broodje werd bekend over de hele wereld tot in de Prinsestraat bij BanhMi & Caphe.

Bánh mì: van Vietnamese fusion tot in de Prinsestraat

De baguette kwam in de 19e eeuw met de Fransen naar Vietnam. Brood was een luxeproduct, bedoeld voor de koloniale elite en rijke Vietnamezen. Maar al snel begonnen Vietnamese bakkers te experimenteren.

Omdat tarwe schaars en duur was, mengden ze deze met rijstmeel. Zo ontstond een lichter, luchtiger krokanter brood met een dunnere korst dan de Franse baguette. Na de Franse overheersing kreeg het brood een volledig Vietnamese identiteit.

Het werd gevuld met ingelegde groenten, koriander, chili en lokaal vlees of paté. Zo werd de baguette getransformeerd tot bánh mì: een kleurrijke mix van culturen in één broodje. In het Vietnamees betekent ban “gebak/brood” en mì “tarwe”.

Na de Vietnamoorlog (1975) namen Vietnamese migranten hun bánh mì mee en werd het knapperige broodje bekend over de hele wereld tot in de Prinsestraat bij BanhMi & Caphe.

​Interessante mix bij BanhMi & Caphe

Ook Frans van oorsprong is het Vietnamese woord “Caphe”. Het is rechtstreeks ontleend aan het Franse café, toen de Fransen koffie naar Vietnam brachten. Met beide woorden staan we dus midden in de typische Vietnamese culinaire cultuur met zijn Europese en Aziatische invloeden. 

En dat is ook precies de charme en kwaliteit van BanhMi & Caphe.

Die interessante mix zie je terug in de inrichting. BanhMi & Caphe is een Europese eigentijdse zaak met open keuken, veel roestvrijstaal en voorin een grote tafel en wat losse zitjes.

Zitten in het magazijn

Vanuit de koelvitrine kijken de broodjes en de garnituren je verleidelijk aan. Zelfs een grapje wordt niet geschuwd: op de toiletdeur hangt een bordje met “Thinking room”.

In het voorste deel staan links en rechts stapels dozen opgestapeld – je zit feitelijk in het magazijn. En dat ze last hebben, of beter gezegd ‘hadden’, van vliegen is duidelijk: boven de balie hangen vliegenvangstrips vol stille getuigen van een laatste kleverige landing.

Het draagt bijna bij aan het Aziatische sfeertje. Met de poppy muzak uit de speakers droom je zomaar weg naar een cruise bij zonsondergang in Ha Long Bay.

​Het culturele cross-over menu bij BanhMi & Caphe

Ook op de menukaart is de culturele cross-over onmiskenbaar. Dat begint al bij het brood zelf. Je zou verwachten dat BanhMi het typische Vietnamese brood met rijstmeel zelf bakt, maar een vriendelijke medewerker vertelt eerlijk: “We kopen de broodjes bij de Turkse bakker. Dat brood heeft de dunne korst die lijkt op de Vietnamese variant.”

De kaart is klein, maar met vier soorten broodjes (drie vlees en één vegan) en loempia’s toch gevarieerd.

Vooral de veganversie is bijzonder gelaagd en geslaagd: met rijstnoedels, zalig zoetzuur van witte rettich, gefrituurde tofu, chili en natuurlijk veel aromatische koriander. Een extra accent is de geroosterde rijst, die met zijn aroma een warme, nootachtige twist geeft.

​Vietnamese koffiecultuur

Wil je de bijzondere Vietnamese koffiecultuur ervaren? Dan mag je de bekendste Vietnamese (ijs)koffie met gecondenseerde melk, cà phê sữa đá, niet missen.

BanhMi serveert ook gezouten koffie, cà phê muối, waarin zoet en zout verrassend samenkomen. De koffies die we proeven zijn gemaakt van donker gebrande Vietnamese robusta. Jammer genoeg ontbreekt de beroemde arabica uit de centrale hooglanden van Da Lat, een idee voor de toekomst?

BanhMi & Caphe laat je in alle opzichten de typische Vietnamese culinaire cultuur beleven, waarin Europese en Aziatische invloeden elkaar ontmoeten. De knapperige, luchtige broodjes met hun kruidige Aziatische twist maken een bezoek aan de Prinsestraat meer dan waard.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Selene: een nieuwe sterrenplek aan zee, op het ritme van de maan

Aan de rand van de zee opent eind september een plek waar koken en beleving samensmelten: Selene. Het geesteskind van chef Lorenzo.

Sushi op Scheveningen: beachclub Manta verrast

Beachclub Manta combineert smaken van de Noordzee en Aziatische lekkernijen: Sushi, mosselen met kokosmelk en curry en rijk aanbod aan cocktails en wijnen.

HITO, Baskische eenvoud met vintage allure op het strand

Hito, het Baskisch-geïnspireerde restaurant is te vinden op het strand van Scheveningen. De retro look en permanente locatie maken het daar een unieke plek.