Bistro Jules: betaalbare Franse klassiekers en liefde voor wijn

Bistro Jules is een zaak waar vakmanschap hoog in het vaandel staat. Betaalbare Franse klassiekers, liefde voor wijn - wat wil je nog meer?

26 Apr 2024 Niels van Laatum

blogger Niels is een wijnman in hart en lever. Proeft, ervaart en schrijft. Van content voor wijnimporteurs en artikelen in magazines tot zijn eigen boek.

Bistro Jules: betaalbare Franse klassiekers en liefde voor wijn

Dinsdagavond is het nieuwe weekend. Niet echt, maar we eten steeds vaker doordeweeks uit dan vroeger. Vroegâh. Horen we je denken. Als er al iets open is natuurlijk. Bistro Jules is dat wel en dat heeft zijn voordelen.

Aandacht

Het is, ten eerste, niet overvol in het restaurant aan de Koningin Emmakade. De sfeer is gezellig, rustig, overzichtelijk. En ook mooi, er is aandacht voor de gast. Dat wil rond het weekend nog weleens anders zijn. Vanavond geen kippenhok. Muziek niet te hard. Je kunt zowaar een goed gesprek hebben, tijdens het eten en drinken.

Aanvallen op brood en knoflookboter


Na een allervriendelijkst ontvangst een tafeltje aan het raam alstublieft. Want tja, die foto’s. Maar eerst een knap glas bubbels als aperitief. Mooi droog en iets zilt, deze Crémant de Bourgogne van Domaine du Bicheron. Krijg je er trek van, dan zit je goed. En dat doet ‘ie. Verleidelijk om aan te vallen op het stevige brood en de huisgemaakte knoflookboter die direct op tafel komen. Fijn.

Zwitserse twist


We pluizen met aandacht de verrassend uitgebreide en duidelijk met liefde samengestelde wijnkaart uit. Om in de sfeer te blijven van een onlangs gemaakte trip naar Zuid-Afrika kiezen we alvast de Reserve Chenin Blanc 2020 van DeMorgenzon uit Stellenbosch.

Daarna scheiden de wegen, menu-technisch. Eenmaal à la carte, en eenmaal het driegangen verrassingsmenu. De keuken van Bistro Jules is Frans met een Zwitserse twist. Wij zijn letterlijk de laatsten die het wintermenu genieten, inmiddels is daar het lentemenu voor in de plaats gekomen.

Bijzondere keuze


Een blik om ons heen. De zaak lijkt een organisch tot stand gekomen inrichting te hebben. Niet van dat té bedachte gedesign dat alleen voor Instagram is verzonnen. Toepasselijk in bistro-stijl, een riante bar, schitterende trap, kleuren variërend van groen tot bruin, met speelse honingraattegeltjes op de vloer. Charmant, ontspannen, sfeervol.

“Zijn er nog wensen, heren? Moeten we ergens rekening mee houden qua allergieën en dergelijke?” Niet per se, antwoorden we. Hooguit liever geen overbeviste waterfauna zoals paling of tonijn. “Check.”

Kies je verrassing, dan krijg je die. In de zin van: eens iets wat je anders zelf niet zo snel gekozen had. Een klassieke carpaccio van ossenhaas, met kapperappels, frisse sla en… tonijnmayonaise. Ach, dan maar een keertje zondigen. Maar bijzonder is de keuze wel. Aan de overkant van de tafel bisque. Een goed gemaakt gerecht, niet te intens – dat kan kreeft nog wel eens zijn – hooguit mocht het bord warmer. Soit. Het servieswerk is overigens prachtig, niets op aan te merken.

Voor wakker maken


Onze gastvrouw is eigenaresse Margot Juray, een spontane en openhartige dame. “Ik ga even sporten, mag ik jullie in de goede handen van een collega geven?” Uiteraard. 

Volgende gang: een gevulde rode ui en boeuf bourguignon. Vreemd, ineens is ons mandje brood van tafel. Dat had nou net heerlijk geweest om in de rijke saus van de boeuf te dopen.

De ui is een briljante vondst. Knap gedaan en heerlijk: warm, romig met een kruidige gratin van kaas bovenop – zou dat de Zwitserse twist zijn? Het is hoe dan ook regelrecht comfort food.

Vakmanschap


Als desserts verschijnen de bestelde profiteroles met chocola van Bossche bollen en de evergreen crêpe Suzette uit het verrassingsmenu. Kun je ons voor wakker maken. Zeker als het zoals hier niet te zoet is, in een riante saus met een goed gemaakt bolletje ijs op een crispy kruimelbedje.

Bistro Jules is wat het pretendeert te zijn. Een sfeervolle, gezellige zaak waar mensen werken die hun vak verstaan, of het nu in de keuken is of ervoor. Waar je komt voor een Franse klassieker en daar niet te veel voor betaalt. En belangrijk, een zaak met liefde voor wijn.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Uit ons magazine: mind the tourist traps: dit zijn de beste adresjes vlakbij toeristische hotspots

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over per stad de beste adressen in de buurt van toeristische hotspots.

De Buik tipt: deze wijnadventskalender voor de winterse maanden

De Buik tipt de Wijnbeurs adventskalender als een origineel cadeau voor de feestdagen om te geven (of te krijgen). 12 kleine flesjes om te ontdekken.

Cru in Den Haag: waar wild écht wild mag zijn

De Buik at bij Restaurant CRU, waar chef Alan de Vries zijn keuken rechtstreeks vanuit het bos heeft meegenomen naar Scheveningen.