Bij Karczma Polski Stól op de Rijswijkseweg dompelen we ons onder in de Poolse keuken. Die bestaat uit stevige gerechten, veel vlees en is niet weggelegd voor de kinderachtige eter.
Bij Karczma Polski Stól op de Rijswijkseweg dompelen we ons onder in de Poolse keuken. Die bestaat uit stevige gerechten, veel vlees en is niet weggelegd voor de kinderachtige eter.
Den Haag is de Poolse hoofdstad van Nederland, zo bleek een aantal jaar geleden uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2018 woonden ruim 13.000 Polen in de hofstad, beduidend meer dan elders in het land.
Culinair merken we daar nog weinig van. Er zijn een paar Poolse supermarkten en een enkel Pools restaurant, maar in tegenstelling tot andere eetculturen die zich in rap tempo populair maken (neem bijvoorbeeld de Jemenitische keuken), blijft de Poolse vrij onbekend en dus onbemind. Dat zal tal van verklaringen hebben (bijvoorbeeld dat veel Polen hier werken in de bouw of in de kassen), maar jammer is het natuurlijk wel. Hoog tijd voor een bezoekje aan Karczma Polski Stól.
Karczma Polski Stól zit op de lange sliert die de Rijswijkseweg is en huist in een opvallend pand van donker hout. Binnen oogt het als een oude, gezellige herberg, met houten tafels en banken met een dun schapenvachtje erop, schilderijen vol landschappen en weidse vlakten en een bar met een keurig uitgestalde, ruime selectie aan Poolse bieren, wodka’s en andere dranken.
Aan een tafeltje in de hoek zit een jong gezin, iets verderop een Pools stelletje. Uit de speakers klinkt Poolse radio. Zodra we als enigen over zijn in het restaurant, zet de gastvrouw onmiddellijk Nederlandse muziek aan. Een droevig liedje van Marco Borsato is ook niet direct onze gedroomde dinermuziek, maar het is een lief gebaar.
Naar goed Pools gebruik beginnen we met soep. De soep van de dag is een stevige erwtensoep met zachte wortels en aardappels, spek en worst. Grote pimentbessen geven wat lichtzoete pit.
Ook krijgen we een traditionele żurek (een soep met een prachtige ontstaanslegende), die op tafel komt in een rond brood. Door het direct aan het kookvocht toevoegen van een beetje zuurdesemstarter krijgt de soep zijn zure en uitgesproken smaak. De Polen houden duidelijk van grote smaken. Met witte worst en een gekookt ei erin is de żurek een maaltijd op zich.
Als tussendoortje bestellen we pierogi, gevulde, gekookte dumplings en waarschijnlijk de bekendste exponent van de Poolse keuken. We krijgen zes pakketjes van mooi dun deeg, waarvan de helft gevuld is met een zachte kaas en de andere helft met gehakt varkensvlees. Eroverheen donkerbruine, licht knapperige uitjes. Een welkome verfijnde afwisseling tussen de verder calorierijke gerechten.
De vegetariër moet goed zoeken naar een optie: de menukaart staat vol vleesgerechten en hier en daar wat vis. Wij kiezen golonka, varkenspoot. De gastvrouw zet een langwerpige plank op tafel met een enorme, geurige homp vlees, zuurkool en een portie aardappelpartjes.
Het vlees is vet en heerlijk mals. Genoeg vlees voor één bord, zou je zeggen, maar ook de kool is voorzien van forse reepjes spek. Voor de goed gekruide aardappeltjes zijn er kleine bakjes met grove mosterd en een lel mierikswortel. Bij Karczma Polski Stól hoef je duidelijk geen snoezige liflafjes te verwachten.
De Poolse keuken is dus niet voor de kinderachtige eter en voor de gemiddelde grootstedelijke foodie waarschijnlijk niet Instagrammable genoeg. Maar bij de Buik zijn we natuurlijk gek op traditioneel, boers eten dat met zorg bereid is en met liefde geserveerd wordt. Karczma Polski Stól is een leuke plek om de Poolse keuken te leren kennen, of om eens een stevige, lekkere bodem te leggen voor een lang avondje uit.
De Buik ging langs bij Banhmi & Caphe aan de Prinsestraat voor de bánh mì, de Vietnamese baguette.
Aan de rand van de zee opent eind september een plek waar koken en beleving samensmelten: Selene. Het geesteskind van chef Lorenzo.
Beachclub Manta combineert smaken van de Noordzee en Aziatische lekkernijen: Sushi, mosselen met kokosmelk en curry en rijk aanbod aan cocktails en wijnen.
Geniet van de volgende voordelen: