Café Brasserie Nationaal maakt zijn naam waar. De ode aan Belgische gastvrijheid pakt goed uit. Of je hier nu voor een pintje aan de bar komt of aanschuift in het restaurant op de vide, hier proef je de Belgische keuken zoals bij je Brusselse familie thuis.
Fin de siècle

De eigenaren van Nationaal zijn bij de verbouwing van het 17e-eeuwse rijksmonument op de hoek van de Prinsegracht en de Boekhorststraat bepaald niet over één nacht ijs gegaan. “Ruim twee jaar na aankoop konden we pas open”, vertelt gastheer Charlie Merle wanneer hij de glazen met een Domaine Coudolet Viognier uit de Pays d’Oc bijschenkt.
Je kunt je van alles voorstellen bij de duur van de verbouwing als onze ogen langs alle details van het interieur gaan. Het restaurant op de vide oogt als een typische fin-de siècle brasserie. Mooie materialen als eiken vloerdelen, Thonet-stijl stoelen, grote kroonluchters, hoge ramen en details als tafels met ingelegd linoleum. Het oogt chique, voornaam, maar robuust tegelijkertijd.
Chique van de Oriënt Express

Ook het cafégedeelte beneden, met zijn hoge ruimte, art-nouveau zuilen en een prominente Stella Artois-reclame heeft een klassieke uitstraling. Een beetje de chique van de Oriënt Express, maar tegelijkertijd helemaal van nu als je naar het publiek kijkt, dat een dwarsdoorsnede van Den Haag laat zien. Nationaal is rond borreltijd de plek voor een jasje met een wijntje of een T-shirt met printje en een pintje.
Toast kannibaal

De menukaart van de brasserie noemt typische klassiekers als een uiensoep, tournedos frites en een toast kannibaal. Over die omschrijving ‘toast kannibaal’ verzucht gastheer Charlie: “Die hadden ze dus echt beter steak tartaar kunnen noemen, niemand die weet wat een toast kannibaal is.” De brasseriekaart heeft ook enkele vegetarische opties, zoals ‘tarte tatin rode ui’ of ‘coquilles’ van duinvoet paddenstoelen.
Degelijke keuken

De kwaliteit van de keuken laat zich het best omschrijven als degelijk. Het is precies wat je verwacht, zonder dat het echt verrast. Proef je de klassiekers als coq-au-vin of de kalfswang dan zijn dat typische rijke volle smaken, maar de keuken heeft niet de ruimte genomen om er net wat meer eigenheid aan te geven.
Die eigenheid komt juist wel naar meer naar voren in het vegan gerecht met duinvoet paddenstoelen. Met de lichte accenten van citrus en truffel in saus en crème is het een verfijnd gerechtje. De tournedos, een ruime portie ossenhaas met frites is eigenlijk het enige gerecht dat iets tegenvalt. Het vlees, dat zijn status vooral aan de zijdezachte structuur ontleent, is voor dit deel van het rund ronduit stug. Gelukkig is de pepersaus precies goed op smaak en niet overpowered.
Ouderwetse cafésfeer
Café Brasserie Nationaal lijkt in korte tijd zijn plek te hebben gevonden. Het is vooral de uitnodigende bar met een ouderwetse café-sfeer die Nationaal bijzonder maakt. De brasserie ligt in het verlengde hiervan. Voor het café ga je naar Nationaal, naar de brasserie ga je als je al bij Nationaal bent.