Eetwinkel Vork: culinaire hotspot in Fahrenheitstraat

Eetwinkel Vork mixt koffie, kookkunst en karakter in de Fahrenheitstraat en is een culinaire huiskamer waar elke vork naar meer smaakt.

1 Aug 2025 Maarten van der Jagt

blogger Maarten heeft een rijke carrière in de culinaire journalistiek achter de rug. Hij was redacteur voor IENS, auteur van kookboeken en recensent voor het AD.

Eetwinkel Vork: culinaire hotspot in Fahrenheitstraat

Vork noemt zichzelf een ‘eetwinkel’, maar is veel meer dan een traiteur. Een jaar na de opening in augustus 2024 is het uitgegroeid tot een culinair kruispunt van de Bomenbuurt en de Vogelwijk. Vork is van alle markten thuis. Je schuift aan voor een koffie, fantastische broodjes, maar ook voor een kookworkshop of inderdaad voor die heerlijke maaltijd voor thuis.

​Een culinaire staat van dienst 

Dat Vork zo’n succes is geworden, mag helemaal niet verbazen. Eigenaren Lisanne Bommer (42) en Udo Borns (40) hebben een culinair track record waar je 'u' tegen zegt. Ze blikken inmiddels terug op meer dan 25 jaar ervaring in de horeca in binnen- en buitenland.

In 2019 had Lisanne alleen al tien restaurants onder haar hoede in de provincie Utrecht. Met drie opgroeiende kinderen werd dat uiteindelijk te veel van het goede. Na de coronatijd vestigde het stel zich in Den Haag, de geboorteplaats van Udo, om daar hun droom te verwezenlijken, een eigen horecazaak.

​Geen standaard inrichting bij Vork 

Zelfs als je voor het eerst bij Vork binnenstapt, zie je direct dat dit een eigen zaak is. Vork staat met zijn interieur ver af van een standaard franchise-inrichting. Het ontwerp is van de hand van het jonge Haagse architectenbureau Global Architects en heeft een heel open karakter.

Door de lange zichtlijnen word je verleid naar binnen te gaan en door te lopen naar de werkzaamheden in de open keuken achter in de zaak. In de werkelijk brandschone zaak staat een selectie uit hun heel uiteenlopende verzameling kookboeken.

Het “Funky Vegan” bakboek staat hier broederlijk naast het BBQ-kookboek “Smokey Goodness” van wereldkampioen barbecueën Jord Althuizen. Het geeft aan hoe breed de culinaire interesse is van Lisanne en Udo.

​Eigenzinnige broodjes

“We maken zo veel mogelijk in eigen keuken”, legt Udo enthousiast uit. “Lisanne heeft zich toegelegd op de zoetigheden en ik focus op de hartige zaken. Als we het niet zelf maken, dan werken we zo veel mogelijk met lokale vakmensen.”

“We bakken de focaccia’s zelf, maar het onovertroffen zuurdesembrood kopen we in bij Bro. Onze koffies laten we branden door specialty coffee-branderij IEF & IDO in de Prinsestraat.”

​Kampioensbroodje 2.0

Het is op zijn zachtst gezegd een understatement als we opmerken dat Vork met zijn broodjes afstand neemt van het doorsnee aanbod van formulezaken. In het eerste broodje herkennen we zelfs een kampioensbroodje dat bij restaurant La Ruche van de Bijenkorf op de kaart stond.

Udo licht toe dat hij bij La Ruche werkte. “Bij La Ruche werd het prijswinnende pitabroodje uit 2004 gevuld met sla, reepjes kippendij, gepekelde citroen, gerookte amandelen, gedroogde vijgen, tomaat en arganolie, en geserveerd met knoflooksaus.”

Als we onze vork prikken in Udo’s creatie, zijn we nog steeds onder de indruk van die kenmerkende frisheid van ingelegde citroen en de kruidigheid van kaneel en koriander waarmee het vlees is gekruid.

Eigenlijk overtreft dit broodje – Kampioensbroodje 2.0 – met zijn Noord-Afrikaanse smakenpalet onze verwachtingen. Dat is op het conto van het inderdaad fantastische zuurdesembrood en de frisse granaatappelpitjes te schrijven.

​Mooie smaak van mortadella 

Met het broodje mortadella, stracciatella en pistachepesto en paprika proeven we opnieuw superverse ingrediënten die goed op elkaar zijn afgestemd. Enerzijds speelt het met je verwachtingen bij een Italiaans stijl broodje, maar juist de aangebrachte contrasten van pesto en paprika tillen het naar een ander niveau.

Toch is het meest opvallende dat juist de smaak van de mortadella zelf zo mooi naar voren komt.

​Meerdere vorkjes bij Vork 

Bij de Ethiopische koffie van IEF & IDO snoepen we van een cheesecake van Lisanne. We hebben maar van één ding spijt: we hadden niet één cheesecake met die heerlijke krokante bodem moeten bestellen.

Nu kijken we teleurgesteld hoe klein een groot stuk taart kan zijn, als je hem deelt met meerdere vorkjes bij Vork!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van worteltartaar tot prei in klei: culinair speelplezier bij Niven Kunz

De Buik bezocht Triptyque en beleefde een avond vol culinair speelplezier met amuses, klei, en jonge koks die gerechten aan tafel toelichten.

Luisa: Italiaans met hart en ziel in Rijswijk

Met Luisa opent chef-kok Melissa Lolli haar eigen Italiaanse restaurant in Rijswijk, waar ze laat proeven wat Italië écht is.

ONI biedt herkenbaar Japans voor een geslaagde avond

ONI Japanese Dining in de Prinsestraat is al 25 jaar een naam in Den Haag. De Buik ging weer langs voor de complete herkenbare beleving.