Bij Café de Florèz in de Annastraat vind je zo’n beetje alle hoogtepunten uit de Franse keuken, maar met een moderne twist. De foie gras met gerookte paling is een regelrechte hit. Ook voor een aperitief of een cocktail in het charmante Hofkwartier ben je hier aan het juiste adres.
Gezellige Oude Molstraat

In een zijstraat van de gezellige Oude Molstraat vind je Café de Florèz. We arriveren welbewust aan de vroege kant op een donderdag, omdat we “Cocktail Thursday” niet willen missen. Buiten aan de ronde Franse bistrotafeltjes met een whisky sour in de hand wanen we ons direct op vakantie. Gelukkig kan de bediening ons gewoon in het Nederlands alles vertellen over hun grote assortiment gin & tonics, cocktails en aperitieven. We vergeten bijna dat we hier komen om te eten.
Intieme en persoonlijke sfeer
Onze gastvrouw is niet alleen erg enthousiast, ze blijkt ook haar gasten goed aan te voelen. Met een blik op de kaart weten we dat dit moeilijk kiezen wordt, omdat de kaart bestaat uit vrij veel kleine gerechten die je kan delen. Ze biedt aan ons te verrassen en vraagt ons van wat voor eten we houden.
Het is een overdonderend komen en gaan van lekkere bordjes
Helemaal ontzorgd gaan we naar binnen om aan te schuiven aan onze prachtig gedekte tafel. Het interieur van Café de Florèz is als een Franse bistro, maar dan wat strakker. In het restaurantgedeelte staan zo’n acht tafels en een open keuken, wat zorgt voor een intieme en persoonlijke sfeer. In het andere gedeelte van het café vind je de lobby, waar de Cocktail Thursday wordt voortgezet.
Hoog tempo, hoge kwaliteit

We drinken een volle en fruitige Sancerre, die goed zou passen bij wat er allemaal aankomt. En dat blijkt: we krijgen goede vlezige oesters, waarvan een deel gegratineerd is met Gruyère-kaas en Pernod. Ziltig, vettig en met een fruitige wijn; zalig!
Hierna is het een overdonderend komen en gaan van bordjes. Verrassend is de afwisseling van klassieke Franse gerechten met hier en daar wat Aziatische smaken. Zo wordt de steak bereid volgens de Japanse tataki-techniek; zacht, dun gesneden vlees dat slechts kort is dichtgeschroeid. Ook proef je duidelijk de mierikswortel in de steak tartare.
Coquilles met kumquat

Een absolute hit is de huisgemaakte foie gras met gerookte paling. De ganzenlever is ongelofelijk zacht en bijna zoet, wat geweldig smaakt met het rokerige van de vis. Ook het bord coquilles met pompoen-fudge, kumquat, basilicum en chili-olie is een feest. Er gebeurt veel, maar het klopt. Bovendien ziet dit gerecht er erg spectaculair uit.
De allerdunste frietjes

We schrikken even als we horen dat dit pas de voorgerechten waren, en nu de hoofdgerechten worden bereid. Zodra ze echter op tafel staan, ontstaat er als vanzelf ruimte voor. Eerst komen een mooi rode en stevige rib-eye met gepofte knoflook, huisgemaakte kruidenboter en little gem op tafel.
Daarnaast een dubbel gevlinderde makreel, wat inhoudt dat hij overdwars open is gebakken waardoor hij een knapperige huid heeft en zacht vlees. Als bijgerecht krijgen we zogenaamd ‘steppegras’, de allerdunste en knapperige frietjes die we ooit hebben gezien.
Een avond in Parijs
We hebben eigenlijk een pauze ingelast om bij te komen van alle intense smaken, maar toch vragen we al snel naar de dessertkaart. We kiezen een assortiment van vier Franse kazen, gevolgd door enkele bekende Franse klassiekers: de crème brûlée en de moelleux au chocolat.
De crème brûlée is perfect op temperatuur en je proeft dat hij vers is. De moelleux komt met huisgemaakt vanille-ijs, dat heel lekker is met de licht bittere chocolade. Uiteraard hoort hier weer iets speciaals te drinken bij. De grappa Nonino Chardonnay sluit zo krachtig een avond af die we niet snel zullen vergeten. De grote diversiteit aan smaken, de bourgondische setting en een geweldige gastvrouw hebben ons echt het gevoel gegeven even op vakantie te zijn geweest.