Waroeng Padang Lapek in de Schoolstraat serveert heerlijke gerechten uit de Sumatraanse keuken. Die staat bekend om zijn pit, rijkelijk vloeiende kokosmelk en vele vlees.
Waroeng Padang Lapek in de Schoolstraat serveert heerlijke gerechten uit de Sumatraanse keuken. Die staat bekend om zijn pit, rijkelijk vloeiende kokosmelk en vele vlees.
Een aantal jaar geleden hadden de Indonesische en Indische keuken (lees hier meer over het verschil tussen die twee) het zelfs in Den Haag moeilijk. Grote namen van weleer – Garoeda, Toko Toet, The Raffles, om er maar een paar te noemen – vielen om. Sommigen maakten een doorstart, anderen lijken voorgoed gesloten, waarmee een rijk stukje Indisch-Haagse culinaire geschiedenis ten einde is gekomen.
Gelukkig zijn andere, nieuwe zaken in het gat gesprongen dat daardoor ontstond. De afgelopen jaren openden onder meer een tof vegetarisch Indonesisch restaurant, een fijne Molukse zaak en een Sumatraans eethuis (waroeng). Bij die laatste zitten we vandaag: dat is Waroeng Padang Lapek, dat in 2019 opende in een klein zaakje in de Schoolstraat en twee jaar later vanwege succes al verhuisde naar een tegenover gelegen, veel groter pand.
In de ruime eetzaal nemen we plaats aan een tafeltje in de hoek, met rondom ons vooral families en stelletjes die al lekker aan het eten zijn. Luttele minuten nadat we een bestelling hebben gedaan, komt onze saté kambing op tafel. Die is meestal van geitenvlees, maar hier maken ze 'm met lam. Dat smaakt prima, vooral door de ketjap, die een vleugje rook heeft. Een ijskoud biertje zou niet misstaan, maar Sumatra is islamitisch, dus serveert Waroeng Padang Lapek geen alcohol. We drinken een koude, lekker sterke citroenthee.
Vervolgens krijgen we nasi padang komplit, het gerecht bij uitstek om van alles wat te kunnen proeven. Rondom een torentje zachte rijst vinden we een beetje knapperige dendeng (rundvlees), rendang met nog wat bite, telur balado (gekookt ei in sambal), kikil (gestoofde rundervoet), tempeh, jackfruit, jengkol (wat bittere bonen in romige, kruidige saus) en tauco padang (boontjes).
Een voor een gaan we het bord rond. De kikil heeft een hele zachte structuur, maar deinst ook wat terug (zonder rubberachtig te worden), in de rendang proeven we telkens weer iets nieuws en de sambal die we erbij krijgen voorziet alles van een goede dosis hitte. Die laatste is gemaakt van geroosterde groene pepers, vertelt manager Theodora, waardoor ze ook een fijne grillsmaak hebben.
Alles smaakt goed, waarbij het bijzonder is dat grote, uitgesproken smaken (flink pittig, goed zout, stevig gekruid) afwisselen met kleine nuances. Misschien wel het beste voorbeeld daarvan zit in het bordje cassavebladeren. Die zwemmen in een rijke saus van garnalen en kokosmelk. We proeven het licht bittere van het cassaveblad, het fris-romige van de kokos, de diepe smaak van garnalen: heerlijk.
Ook het vlees van onze gegrilde kippenboot is prima bereid. Knapperig waar het kan, sappig waar het moet. Ernaast liggen een plichtmatig blaadje ijsbergsla, wat cherrytomaatjes en een paar schijfjes komkommer. Niet aangemaakt kun je die wat ons betreft beter weglaten.
Het is een kleine valse noot tijdens een verder uitstekend diner. Bij Waroeng Padang Lapek eet je een goed, stevig bord eten en wil je blijven proeven. Voor de vis die ons werd aangeraden – zeebaars of dorade – komen we dan ook snel terug.
De Buik zet veertien van de beste adresjes voor Indisch en Indonesisch in Den Haag op een rijtje.
De Buik ging langs bij de Scheveningse boulevard voor Xiringuito, waar ze met inspiratie uit Barcelona en Mexico kwaliteit en een intieme sfeer laten zien.
In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.
Geniet van de volgende voordelen: