In de Professor Kaiserstraat openden Ziggy Douw en Clotilde Darras in de zomer van 2022 Birdflower. Bij deze sfeervol ingerichte eetgelegenheid vind je huisgemaakt brood en patisserie en veel heerlijke vegetarische gerechten voor ontbijt, lunch en borrel.
Duurzame kwaliteit
‘Lokaal en seizoensgebonden eten is gewoon écht lekkerder en leuker!’ Deze uitspraak van eigenaar en kok Ziggy illustreert wat er bij Birdflower centraal staat: duurzaamheid en kwaliteit. Op de kaart staan smaakvolle, creatieve gerechten, bereid met lokale ingrediënten uit het seizoen. Daarbij kun je denken aan ongewone tosti’s en burgers op huisgemaakt brood, smaakvolle zoetigheden, spannende (borrel)snacks, sterke bakkies en lekkere wijnen en biertjes.
Creatief met de seizoenen

Foto: Sara van der Borg
Na een gastvrij onthaal zoeken we een plekje achterin. We krijgen direct een kan water aangeboden, die, net zoals alle borden en kopjes, gemaakt wordt door eigenaresse Clotilde. Onder het genot van een kop koffie bekijken we de kaart. Het valt meteen op: alle gerechten bevatten één of meerdere ingrediënten die dit seizoen van het land komen. Zo maken maïs en bloemkool onderdeel uit van de ontbijtplank en bevat de zomerse salade onder andere venkel en seizoenskruiden.
Omdat ze bij Birdflower met de seizoenen meekoken, wisselt de menukaart vier keer per jaar. ‘De basis van de kaart blijft hetzelfde: we hebben tosti’s, burgers, een salade, een zoet gerecht en een ontbijtplank. Per seizoen kiezen we een aantal seizoensgroenten als uitgangspunt en daar omheen stellen we met zorg de gerechten samen,’ vertelt Ziggy.
Lokaal lekkers

Ook lokale producten spelen een belangrijke rol op het menu van Birdflower. Zo ook bij het gerecht dat ik bestel: de tosti met tempeh, miso, kimchi en venkel. De tempeh en kimchi komen van een Rotterdams bedrijf, de venkel wordt geteeld door een agrariër uit Rhoon.
De keuze voor dit gerecht heeft lang geduurd, omdat we het liefst de hele kaart wilen uitproberen. Maar spijt krijgen we zeker niet: Ziggy heeft in de tosti een perfect palet aan smaken samengesteld.
De tempeh is rokerig, de kimchi zuur, de miso een zoute toevoeging. De venkelsalade zorgt voor het beetje extra frissigheid dat het nodig heeft. De romige, huisgemaakte veganistische mayonaise is lekker om in te dippen en de gele bloemetjes als garnering vormen de figuurlijke kers op de taart. Een absolute aanrader en zeer geschikt voor veganisten.
Inhuis-bakkerij

Bij Birdflower maken ze zo veel mogelijk producten en ingrediënten zelf. Zo ook het brood. Dagelijks worden er zo’n 60 baguettes en boerenbroden gebakken in de kleine broodoven achterin de keuken. Net zoals de overige gerechten op de kaart, verandert ook het assortiment aan brood regelmatig. ‘We blijven de recepturen ontwikkelen en veranderen’, aldus Ziggy.
De tosti met tempeh is gemaakt van een combinatie van volkoren- en roggebrood. Het brood is, in vergelijking met het andere lekkers, minder sprekend en verrassend. Maar erg is dit niet; het zorgt ervoor dat de smaken van de tempeh, kimchi, miso en venkel op de tosti extra goed naar voren komen.
Zoete verleiding

De lunch liet net genoeg ruimte over om nog een van de vele zoetigheden te proberen. Het aanbod aan huisgemaakte (veganistische) koeken, cakes, taarten, gebak en viennoiserie staart ons sinds de binnenkomst al aan.
Op aanraden van een van de medewerkers proberen we de vegan, glutenvrije chocoladekoek. En ja, de hoge verwachtingen worden waargemaakt. De koek is vol en romig door de chocolade, maar tegelijkertijd fris door de huisgemaakte aardbeienjam die erin zit. De geraspte amandel en gedroogde framboos als topping zorgen voor een notige en zurige bite. Samen met een goede kop koffie (die overigens niet in de decaf-variant te verkrijgen is) een perfecte afsluiting van de lunch.
De ontbijt-, lunch- en borrelgerechten zijn creatief en smaakvol, de patisserie om je vingers bij af te likken en de focus op duurzaamheid geeft Birdflower een bijzonder karakter. Ons bezoek smaakt dus naar meer.