Falafel, hummus, baba ganoush, shakshuka: Midden-Oosterse gerechten zoals deze staan tegenwoordig op de menukaart van veel restaurants. Maar zoals ze smaken bij Shakshuka in de Haagse Prinsestraat vind je ze zelden. 
Falafel, hummus, baba ganoush, shakshuka: Midden-Oosterse gerechten zoals deze staan tegenwoordig op de menukaart van veel restaurants. Maar zoals ze smaken bij Shakshuka in de Haagse Prinsestraat vind je ze zelden. 
In de zomer van 2021 openden Johnny en Issam, twee vrienden uit Bethlehem, Shakshuka, een sfeervol ingericht restaurant in hartje Den Haag, gespecialiseerd in de Midden-Oosterse keuken. “We misten het échte authentieke eten uit het Midden-Oosten”, vertelt Issam. “Bij ons kun je dat proeven: wij halen de smaken uit Bethlehem naar Den Haag.”
Bij Shakshuka bereiden voornamelijk vrouwelijke familieleden van de oprichters met liefde en passie de gerechten. Issam: “We werken met veel kruiden en smaken uit de regio en willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de gerechten uit Palestina, zoals ze daar bereid en gegeten worden.”
Bij binnenkomst worden we enthousiast onthaald door Johnny. We kiezen een tafeltje aan de raamkant en hebben een mooi uitzicht over het hele restaurant. Shakshuka is intiem en sfeervol. Aan het plafond hangen oosterse lampen en op de muurplanken staan vele mediterraanse kookboeken ter inspiratie. Door het restaurant staan en hangen diverse gitaren, die regelmatig gebruikt worden tijdens avonden met live muziek.
We trappen de avond af met de mini mezze mix; een kleurrijk plateau dat rijk is aan dipjes en groentegerechten, geserveerd met luchtige, knapperige en huisgemaakte pita. Stuk voor stuk om je vingers bij af te likken.
De baba ganoush, een dip van geroosterde aubergine, is smeuïg en licht bitter van smaak. De granaatappelpitjes zorgen voor een zoete nuance. In de hummus proef je het aardse van de gekookte en gepureerde kikkererwten en het bittere van de tahin en olijfolie. De labneh is vol en romig, maar frisse tomatenblokjes en pittige olijfolie brengen het goed in evenwicht.
Ook de groentegerechten zijn heerlijk. In de fasoulia b’zeit, een van oorsprong Libanees gerecht van sperziebonen in saus van olijfolie en tomaten, proeven we de zachte smaak van de sperziebonen, het zoete van de tomaten en het pittige van de olijfolie. De musaka’a van geroosterde aubergine met tomaten en kikkererwten, niet te verwarren met de “gewone” Griekse musaka, is aards, fris en romig tegelijk.
De geroosterde bloemkool, die overigens geen onderdeel is van de mini mezze mix, is een ware smaakexplosie. De bloemkool is krokant, vol en romig van smaak en heeft een klein zuurtje door het citroensap dat we eroverheen sprenkelen. Het geheim van dit gerecht volgens Johnny? “Gewoon frituren”.
De falafel is een van de lekkerste die we ooit gegeten hebben. Stevig en knapperig van buiten, zacht en smeuïg vanbinnen. Een mix van specerijen brengt de notige smaak van kikkererwten perfect in balans.
Het paradepaardje van de zaak is, hoe kan het ook anders, shakshuka. Shakshuka is een oosters gerecht met gepocheerde eieren in een saus van tomaten en specerijen. Shakshuka biedt dit eenpansgerecht in maar liefst vijf varianten aan, ieder met andere groentes en kruiden.
Johnny raadt ons een van de varianten aan en we begrijpen wel waarom die zijn favoriet is. De “shakshuka mediterranean” is rijk aan smeuïge aubergine, vele verschillende kruiden en pittige pecorino als topping. Niet alleen een feestje om naar te kijken, maar ook een ware traktatie voor je smaakpapillen.
Ruimte voor een toetje hebben we helaas niet meer, wat een extra motivatie is om nog eens terug te gaan. Want dat dat gaat gebeuren, daar valt niet over te twisten. Dit intieme restaurant is geopend vanuit liefde en passie voor de Midden-Oosterse keuken, en dat proef je terug in de kwaliteit. Bij Shakshuka eet je kleine en grote mezze en gerechten zoals je ze niet snel zult proeven. 
Yemeni is een Jemenitisch restaurant op het Almeloplein in Den Haag. Je eet er luchtig brood, mals vlees en lekkere desserts tegen een betaalbare prijs.
Met Luisa opent chef-kok Melissa Lolli haar eigen Italiaanse restaurant in Rijswijk, waar ze laat proeven wat Italië écht is.
Binnen een paar uur sta je in Antwerpen, waar je heerlijk een weekendje kan vertoeven. De Buik geeft een paar goede tips voor en alomvattend weekend.
Geniet van de volgende voordelen: