Onthaasten en genieten bij Villa Ockenburgh

Villa Ockenburgh is een plek om te onthaasten en culinair te genieten. Aan de rand van Den Haag dineren wij er in de prachtige, vintage ingerichte villa.

14 Dec 2023 Nancy Visser

blogger Nancy houdt van eten, er is niets dat zij niet lust. Ze is verliefd op reizen en zoekt graag de wereldkeukens op in Haagse restaurants of op de Haagse markt om zelf achter de pannen te kruipen.

  • 14 Dec 2023

Onthaasten en genieten bij Villa Ockenburgh

Villa Ockenburgh is onderdeel van landgoed en buitenplaats Ockenburgh. In het restaurant in de villa eten we lekkere seizoensgebonden maaltijden, deels uit eigen moestuin.

Natuur in de stad


Ben je dol op de rust van de natuur of word je ontspannen van lekker eten? Op landgoed Ockenburgh komt het samen. Daar eet je in de natuur, een succescombinatie aan de rand van Den Haag die tot stand is gekomen door een unieke samenwerking tussen de buurt en de gemeente. Van vervallen villa is Villa Ockenburgh omgeturnd tot stijlvol restaurant. Wij nemen een kijkje op een winterse zondagmiddag.

Genieten in een bubbel


Er staat een tafeltje inclusief naambordje op ons te wachten. Samen met de lach van de serveerster geeft dat een warm welkom. Het is druk, veel groepjes die iets te vieren hebben, zo lijkt het. We zien prachtige hoge ramen rondom, een lange bar en verschillende zithoekjes met een vintage inrichting. Het geheel creëert een ongedwongen sfeer.

Gastheer en sommelier Charles zegt dat hij gastvrijheid heel belangrijk vindt in de horeca. Een lach geven (en krijgen) is waar hij het voor doet, zeker in deze toch wat donkere tijden. Een soort bubbel creëren waar mensen kunnen genieten, zo legt hij uit.

Luxe winterkost


De goedlachse bediening voorziet ons van drankjes terwijl wij de menukrant doornemen. We zien mooie gerechten zoals gelakte bloemkool, gepocheerd henneneitje en tartelette met stoofvlees. Een aantal gerechten zijn vegan en voor het wisselende weekmenu is er een vegan variant.

Wij kiezen parelhoen. Het vlees is sappig en de buitenkant mooi gebruind, maar kan iets krokanter. Erbij krijgen we spruiten, eronder ligt een fluweelzachte pastinaak- en een champignoncrème. Bij de groene spruiten liggen ook een paar paarse broertjes. Ze smaken beter dan ze eruitzien, beetgaar en niet te bitter. Het verschil in smaak tussen de groene en paarse spruiten is te verwaarlozen vandaag, al is de algemene stelling dat de paarse wat zoeter zouden moeten zijn.

In ons glas hebben we een biologische rode wijn uit de Rhône. De Grangeneuve Tentation de la Marquise is soepel, fruitig en vol.

Moestuin


De keuken werkt met kwaliteitsproducten van lokale leveranciers. Zo komt de vis uit Scheveningen en het vlees van Van der Burg en Bol in Den Haag. Groenten en fruit gebruikt Villa Ockenburgh zoveel mogelijk uit eigen moestuin. In de zomer is de oogst veel groter, inclusief eetbare bloemen, zo vertelt Charles. Helaas, het is nu winter en de oogst is minimaal.

De kruiden komen het hele jaar door uit de moestuin, dus wij nemen een kruidensalade bij de parelhoen. Deze bestaat, naast verschillende kruiden en sla, uit stukjes zachte, stevige venkel, droog geroosterde krokante tuinboontjes, radijs en ingelegde ui. Bij elkaar heerlijk fris, met een beetje pit van de radijs.

Dubbelop dessert


We sluiten af met koffie en nemen er een citroenmeringuetaartje bij. Deze smaakt prima, maar is niet spectaculair. Misschien is een lichte teleurstelling op ons gezicht te zien, want Charles biedt ons het dessert van het weekmenu aan dat volgens hem buitengewoon lekker is.

Het begint met visueel genieten. Als een parel in een oester ligt een kogel van witte chocolade in een schaaltje, met daaronder een crumble van matcha en stukjes matcha-sponscake en daarbij een quenelle (bolle ovale vorm) van perensorbetijs.

De niet zoete, een beetje umami smaak van matcha brengt het gerecht goed in balans met het zoet van de witte chocolade en de gekonfijte peer die in de chocolade zit. Het sorbetijs zorgt voor frisheid. Charles heeft niets te veel gezegd.

Boswandeling

​Twee toetjes bij een lunch is een beetje te veel van het goede, dat vraagt om wat beweging. Nadat we hebben afgerekend, maken we een wandeling door het bos op het landgoed. Een perfecte afronding van een relaxte middag.

Wat fijn en indrukwekkend dat een burgerinitiatief deze ontmoetingsplaats heeft weten te realiseren. Naast het restaurant is er ook een kas met een kleine kaart en met enige regelmaat worden er culturele activiteiten georganiseerd. Villa Ockenburgh, omringd door natuur, is zowel een plek om te onthaasten als om culinair te genieten.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Sushi op Scheveningen: beachclub Manta verrast

Beachclub Manta combineert smaken van de Noordzee en Aziatische lekkernijen: Sushi, mosselen met kokosmelk en curry en rijk aanbod aan cocktails en wijnen.

HITO, Baskische eenvoud met vintage allure op het strand

Hito, het Baskisch-geïnspireerde restaurant is te vinden op het strand van Scheveningen. De retro look en permanente locatie maken het daar een unieke plek.

Wijnmakerslunch Weingut Dönnhoff bij Bouzy Restaurant

Weingut dönnhoff presenteert zijn mooiste wijnen en Bouzy restaurant zorgt voor een smakelijk, bijpassend menu voor de wijnmakerslunch aan de Mauritskade.