Osaka-stijl sushi bij Sushi Morikawa

Sushi Morikawa had al een goede reputatie en won dit jaar de prijs voor beste Aziatische restaurant van Nederland. Kan het de hoge verwachtingen waarmaken?

14 Mrt 2024 Sakura Gunawardhane

blogger Sakura is geboren in Japan en (met name Aziatisch) eten speelde bij haar thuis altijd een grote rol. Ze heeft een enorme passie voor koken, die ze via kookfilmpjes deelt via Instagram. Sakura houdt van reizen, vooral omdat ze dan nieuwe keukens kan ontdekken.

Osaka-stijl sushi bij Sushi Morikawa

Het kleine Sushi Morikawa had al een goede reputatie, maar sinds het de prijs van beste Aziatische restaurant won van Gault Millau, is die nog groter geworden. Dat schept hoge verwachtingen, die Sushi Morikawa niet op alle punten waar weet te maken.

Sushi van Osaka


Het restaurant is simpel ingericht met wat Japanse accenten, zoals muurdecoraties en flessen sake. Achter in de zaak is een bar waarachter de chef voorbereidingen treft voor het diner. Sushi Morikawa serveert onder meer sushi in de stijl van Osaka. Dat houdt in dat rijst en toppings worden samengedrukt, en de sushi iets zoeter smaakt dan gewoonlijk.

Arima en Semba


Nadat we een plek hebben uitgekozen krijgen we allemaal een oshibori. Dit is een warm handdoekje waarmee je je handen kan schoonmaken voor het eten. De kaart bestaat uit verschillende menu’s en gerechten die je à la carte kan bestellen.

Wij gaan voor Arima (het chef’s menu) en Semba (het sushi menu). Bij allebei de menu’s krijgen we vooraf een heldere visbouillon met kombu (zeewier), boontjes, daikon (een soort radijs) en zalm. De soep is heel licht op smaak en de zalm perfect gaar. Het smelt zo in je mond.

Bij het Arima menu krijgen we vervolgens twee voorgerechtjes. Op de kaart noemen ze het sunomono (gerechtjes op basis van azijn). Het eerste voorgerechtje is garnaal met komkommer en een miso dressing. Een simpel gerechtje met cleane smaken.

Coquille en azijn


Het tweede voorgerechtje is een coquille met geraspte daikon, komkommer, kombu en citroen met een lichte saus op basis van azijn. De rijke smaak van de coquille met het frisse van de azijn passen goed bij elkaar. Ons frisse Japanse bier (Asahi) en zachte sake (Junmai Ginjo) smaken er goed bij.

Sushi en sashimi


Vervolgens krijgen we de sashimi: tonijn, ama ebi (zoete garnaal) en ika (inktvis), op een bedje van shiso en fijngesneden wortel, geserveerd met sojasaus en wasabi. De sashimi van inktvis is vettig en mals, heerlijk bij de sake die we drinken.

We eindigen het diner met sushi. Bij het Arima menu krijgen we acht soorten nigiri (rauwe vis op een bedje van rijst) en drie maki (medium grote rollen). Voor de kleine eters is het mogelijk om de rijst weg te laten, waardoor je sashimi krijgt.

Bij het Semba menu krijgen we een groter assortiment aan sushi: 10 soorten nigiri, 2 verschillende soorten maki’s (acht stuks) en tamagoyaki (opgerolde zoete ei). De vis is van goede kwaliteit en bij de meeste nigiri’s heeft de chef al wasabi aangebracht. Op de traditionele manier eten we sushi met onze handen. We dippen de sushi (de viskant) in een beetje sojasaus en smullen maar. Tussendoor maken we onze vingers schoon met de oshibori.

Eten staat centraal


Ondanks het lekkere eten zijn we toch een beetje teleurgesteld. Misschien hadden we door de prijs van Gault Millau ook wel hele hoge verwachtingen.

Bij Sushi Morikawa staat het eten duidelijk centraal, waardoor andere aspecten net niet genoeg aandacht krijgen. Tijdens het diner is het stil in het restaurant, op een kapotte ventilator na die de stilte af en toe verbreekt. Het personeel is aan de zakelijke kant en de prijzen hoog. Logisch, gezien de vele verse vis, maar we hopen daarvoor op meer dan “gewoon” lekker eten.

Als je authentieke Japanse sushi zoekt van goede kwaliteit, is Sushi Morikawa het proberen waard. Ga puur voor het eten, maar verwacht niet te veel qua sfeer.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bijzonder en betaalbaar Japans eten bij SET

In een zijstraat van de Grote Markt vind je SET. Set is een Japans restaurant waar je voor een kleine prijs authentieke, bijzondere gerechten kunt eten.

De lekkerste haring achter de duinè!

Ontdek waar je in Den Haag de lekkerste Hollandse Nieuwe vindt en leer van experts hoe je haring van topkwaliteit herkent.

Nomon: nieuw tussen duinen en strand van Scheveningen

Nomon is het nieuwe restaurant in het Carlton Beach Hotel Scheveningen, waar zeezicht, zon en verrassende gerechten samenkomen tussen duinen en strand.