In Scheveningen lekker lunchen op een terrasje in de zomerse zon? Blogger Maarten van der Jagt streek neer tussen de surfdudes op het terras van Papan. 
In Scheveningen lekker lunchen op een terrasje in de zomerse zon? Blogger Maarten van der Jagt streek neer tussen de surfdudes op het terras van Papan. 
Met de wasbordjes van de gebeeldhouwde surftorso’s om me heen, fluistert er toch even een stemmetje in mijn hoofd: “Neem de salade, niet de hamburger”. Maar ja, de weg naar het goddelijke lichaam kent vele dwaalsporen en verleidingen.
En er is ook altijd nog dat argument dat je toch voor “de Buik” schrijft?  Dus sluit ik een compromis. Van de compacte kaart met bewezen succesnummers als een “Sunny side up” en een “baguette caprese” valt de keuze op de cheeseburger en salade met mozzarella en rucola. 
Daarbij kies ik natuurlijk koffie. Want Papan heeft een naam hoog te houden met zijn fenomenale koffies.
Papan is een van de beste specialty coffee adressen van Den Haag. Op het terras zit je dus niet alleen tussen de surfers; Papan is een magneet die barista’s en branders uit de specialty coffee scene aantrekt.
Zo krijgen we een tip van barista Timme van koffiebranderij Ief & Ido: een gesha van de brander Friedhats. Maar dat is maar een van de vele koffies die Papan serveert. De keuzestress slaat dus opnieuw toe, totdat brander Beau Meijer van Schot Coffee Roasters ons toefluistert eigenaar Jean Renzen gewoon de vrije hand te geven.
Beau: “Ik woon hier om de hoek. Papan is een beetje het verlengstuk van mijn huiskamer. Jean verrast me keer op keer met zijn doordachte filterkoffie recepten. Hij daagt me uit om te raden welke koffie hij serveert. Een soort koffiequiz."
Jean komt heel bescheiden over. Zeker bij het eerste contact lijkt het of hij de kat even uit de boom kijkt. Maar eenmaal op bedrijfstemperatuur is Jean net een dieselmotor. Met de woorden die hij weet te vinden om koffiesmaken te omschrijven, kun je Scrabble wedstrijden winnen.
Als ik vraag of er ook nog een partner is in zijn leven waarmee hij zijn koffie-geluk deelt, glimlacht hij. Jean zegt met een veelbetekende blik. “Koffie is niet echt de interesse van mijn vriendin. Ze laat mijn mooiste latte art koud worden en ze drinkt zelfs Nespresso! Maar we vinden elkaar gelukkig in andere tegeltjeswijsheden zoals: “Geluk is samen op de bank kijken naar het tv-programma ‘B&B, huis vol liefde’.”
"Met de woorden die hij weet te vinden om koffiesmaken omschrijven, kun je Scrabble wedstrijden winnen." Jean
Papan is niet alleen koffie en zeker ook niet alleen Jean. Want in de keuken staat zijn moeder Jeanine die vanuit de keuken de mooiste zaken tovert. Ik ben heel benieuwd naar de legendarische cheeseburger, waar tout Scheveningen voor langskomt.
Het is inderdaad een heel eigen versie van de hamburger. Qua presentatie zal die het niet winnen, maar alles bij dit stoere burgermannetje heeft smaak. Zelfs het brood, met zijn licht vanilleachtige toon. Je proeft het vlees, je proeft de tomaat en je proeft de kaas. Deze cheeseburger heeft smoel en heeft de dooreetfactor.
De salade met mozzarella is minder indrukwekkend door de neutraal smakende mozzarella. De revanche komt in de vorm van een nog zelfs lauwwarme cheesecake.  De cake is zo lekker dat ik naar het recept ga vissen. Maar Jean is onvermurwbaar en vertelt diplomatiek dat zijn moeder altijd een eigen draai geeft aan de recepten en er dus niets op papier staat.
Is er nog een andere tip die hij zou willen delen? “Ja, als je de volgende keer komt, neem dan de Spicy chicken." Zowel als baguette als de salade, echt lekker! En natuurlijk wil ik dat je dan de washed koffie van “Friedhats” of die natural Colombia La Cristalina van “Rush Rush Coffee roasters”proeft. Die tonen van kersen en mandarijn zijn heel bijzonder.”
Bij Papan kom je terug, en welk spel je ook speelt, Scrabble of een koffiequiz, je gaat zeker genieten.
De Buik bezocht Triptyque en beleefde een avond vol culinair speelplezier met amuses, klei, en jonge koks die gerechten aan tafel toelichten.
Met Luisa opent chef-kok Melissa Lolli haar eigen Italiaanse restaurant in Rijswijk, waar ze laat proeven wat Italië écht is.
ONI Japanese Dining in de Prinsestraat is al 25 jaar een naam in Den Haag. De Buik ging weer langs voor de complete herkenbare beleving.
Geniet van de volgende voordelen: