Saté en saoto bij Warung Mini XL

Warung Mini XL op de Amsterdamse Veerkade heeft alle gerechten waar de Surinaamse keuken bekend om staat. We proeven rijke saoto soep en prima bakkeljauw.

26 Jan 2024 Jelle van der Meulen

blogger Culinair journalist en voormalig kok

Saté en saoto bij Warung Mini XL

Warung Mini XL op de Amsterdamse Veerkade heeft alle gerechten waar de Surinaamse keuken bekend om staat. We proeven rijke saoto soep, prima bakkeljauw en een fijn huisgemaakt kippasteitje.

Iconisch Surinaams

Iconisch. Het woord wordt op een dag niet door een, maar door twee mensen uitgesproken wanneer we het hebben over Warung Mini XL. Best gek dus, dat we er nog nooit zijn geweest. Zeker wanneer je bedenkt dat dit Surinaams-Javaanse restaurant 30 jaar bestaat en vestigingen heeft in Den Haag, Rijswijk en Berkel en Rodenrijs.

Gezellige lunch


Het is rond lunchtijd op vrijdagmiddag dringen om een tafeltje te bemachtigen. Ook voor afhaal staat een flinke rij. Broodjes en gerechten worden in hoog tempo in zakjes en op borden de keuken uitgelopen.

Het interieur is eenvoudig, maar comfortabel, met zachte stoelen en tafels die dicht tegen elkaar aan staan. Dat zorgt voor een losse sfeer. In het uurtje dat wij er zitten, praten we met een buurvrouw over de saoto-soep van haar moeder (“die is echt de beste, maar ze doet me ook wat aan als ik dat niet zou zeggen”) en met een ander stel over de gradaties pit in de flesjes saus op tafel (van pittiger naar pittigst).

Saté en saoto


Ondanks de saoto-voorkeuren van onze buurvrouw is ook die van Warung Mini XL dik in orde. De soep is goed op smaak, rijk gevuld met flink wat kip en de frietchippies zijn (in ieder geval aan het begin) nog knapperig.

Erbij eten we vlokkige, goed zoute bakkeljauw met eronder een berg telo (friet van cassave), die we dippen in een kommetje huisgemaakte, bonkige satésaus. De saté zelf is stevig, maar ook net wat te gaar, en de smaak van het vlees is aan de flauwe kant.

Goed gevulde kippastei


Tot slot zetten we nog onze tanden in een kippasteitje, met een mooi gebruind, op het oog huisgemaakt deeg. De vulling is goed plakkerig en stevig gekruid, een kuipje pittige saus maakt het goed af.

De zaak loopt langzaam leeg, tafeltjes worden in orde gemaakt voor het diner ’s avonds. Dertig jaar is een lange levensduur voor een restaurant, maar Warung Mini XL is duidelijk nog lang niet uitgespeeld.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Indonesisch eten met pit bij Waroeng Padang Lapek

Bij Waroeng Padang Lapek in de Schoolstraat eten we de Sumatraanse keuken. Die staat bekend om zijn pit, rijkelijk vloeiende kokosmelk en vele goede vlees.

Wijnmakerslunch Weingut Dönnhoff bij Bouzy Restaurant

Weingut dönnhoff presenteert zijn mooiste wijnen en Bouzy restaurant zorgt voor een smakelijk, bijpassend menu voor de wijnmakerslunch aan de Mauritskade.

Moos: het hippe buurtrestaurant waar voor iedereen iets op de kaart staat

De Buik bracht een bezoekje aan Restobar Moos in het Statenkwartier en proefde van de veelzijdige gerechten uit verschillende Zuid-Europese landen.