Umbrië staat bekend om zijn eenvoudige, robuuste keuken die sterk seizoensgebonden is. Bij Trattoria Umbra proeven we dat. Delia en Stefano serveren heerlijke familiegerechten uit het Italiaanse groene hart.
Umbrië staat bekend om zijn eenvoudige, robuuste keuken die sterk seizoensgebonden is. Bij Trattoria Umbra proeven we dat. Delia en Stefano serveren heerlijke familiegerechten uit het Italiaanse groene hart.
We fietsen de Badhuisstraat uit richting zwembad De Blinkerd en de Marcelisstraat. Net om de hoek bij EVO Pizza & Cafe nemen we plaats bij Trattoria Umbra. Waar vroeger De Eetkamer van Scheveningen zat, kan je nu genieten van streekgerechten uit de Italiaanse regio Umbrië.
Delia ontvangt ons alsof we vrienden van vroeger zijn en elkaar na jaren weer zien. Ze is warm, rustig en straalt ervaring uit. Na jaren werken bij onder andere Impero Romano, ontvangt ze haar gasten nu in haar eigen trattoria. Fier kijkt ze de wereld in. Net als haar man Stefano, die ons met acht bordjes en een glimlach doet verlangen naar een eet vakantie naar Umbrië.
Het menu is opvallend overzichtelijk: zes antipasti, vijf primi, vier secondi en vijf dolci. Delia brengt ons de amuse: coquilles met linten van groene asperge, zwarte truffel en uitgebakken plakjes capocollo (vleeswaar gemaakt van het spiergedeelte van de nek en bovenste schouder van een varken). Het is aangenaam starten.
Van de antipastokaart kiezen we bruschetta al tartufo nero fresco (bruschetta met verse zwarte truffel). Brood, olijfolie en zwarte truffel vormen een delicaat en smaakvol gerechtje.
Sformatino di patate is een aardappelflan uit de oven met krokante capocollo, overgoten met pecorinolava. Verwar flan niet met flammkuchen: Stefano verwerkt de aardappel in dit gerecht als puree.
De sformatino is boers en werkelijk zalig. Wat een briljant idee om “lava” te maken van pecorino. Dit is een bordje robuust comfort. We drinken er een glas San Giovanni bij en neuzen enthousiast in de kaart voor het vervolg.
Tijd voor primi. We zien huisgemaakte gnocchi met Italiaanse worst, gebakken uien en pecorino. Het bordje gnocchi pakt door waar de sformattino ons achterliet. In handgemaakte gnocchi met fluweelzachte saus proeven we de ervaring van Stefano.
Als we eten uit Umbrië, willen we natuurlijk verse pappardelle met saus van langzaam gegaard wild zwijn proeven. Ook het bordje pappardelle maakt ons blij. Verstopt onder een royale portie tomaat-wild-zwijn-saus is het precies wat we willen proeven én waarin we willen bijten als we verse pasta bestellen.
Na alles wat we geproefd hebben, springt één hoofdgerecht eruit: jagersstoof met kip, tomatensaus, knoflook, rozemarijn en zwarte olijven. De stoof wordt geserveerd met goed aangemaakte bladspinazie.
Zoals verwacht is de saus pittig en vol van smaak. Stefano hakte de kip bruut in stukken zodat we gekliefde botten tegenkomen. Met het brood dat in huis gebakken wordt, vegen we onze borden schoon zoals thuis of bij vrienden.
Delia ziet ons genieten en glimlacht verlegen als we haar betrappen terwijl ze vrolijk meezingt met de Italiaanse muziek.
We willen de hele kaart wel proeven, maar het is tijd voor dessert. We bestellen tiramisu en zucotto. Umbra presenteert tiramisu in een cilindervormig glas met een krokantje erop. We lepelen het glaasje gulzig leeg.
Zuccotto is een klassiek Italiaans dessert dat zijn oorsprong vindt in Florence. Het is een halfbolvormige, met room gevulde cake, vaak rijk aan likeur en chocolade. De naam komt van het Italiaanse woord zuccotto, wat “kleine pompoen” betekent en verwijst naar de vorm van het dessert.
De zucotto is een grote portie. We eten het dessert voor de eerste keer: het is een kruidige krachtpatser en totaal anders dan de klassieke tiramisu. Het bolvormige dessert is gevuld met ricotta, bekleed met in likeur gedrenkte pan di Spagna (Italiaanse biscuitcake) en overgoten met warme pure chocoladesaus.
In de likeur proeven we kruiden en kersen. Of we het de volgende keer opnieuw bestellen, weten we nog niet. Umbrisch, robuust en uniek is het zeker. En het is een mooie brug naar het glaasje L’Orvietan: een Umbrisch digestief sinds 1603 gemaakt van 25 medicinale kruiden.
Trattoria Umbra heeft een buurtfunctie tussen strand en stad. Stefano maakt alles zelf en vers en dat proeven we. Zo gemoedelijk gastvrij en ervaren als Delia is, maken we niet vaak meer mee.
Trattoria Umbra is een perfecte aanvulling op EVO en Café Constant die op loopafstand van elkaar liggen. Het kan niet anders dan dat steeds meer Scheveningers, Hagenezen en Hagenaars deze plek gaan ontdekken en koesteren.
Dankzij Stefano en Delia, ligt de eenvoudige, robuuste keuken van Umbrië in Den Haag binnen handbereik.
Beachclub Manta combineert smaken van de Noordzee en Aziatische lekkernijen: Sushi, mosselen met kokosmelk en curry en rijk aanbod aan cocktails en wijnen.
Hito, het Baskisch-geïnspireerde restaurant is te vinden op het strand van Scheveningen. De retro look en permanente locatie maken het daar een unieke plek.
Weingut dönnhoff presenteert zijn mooiste wijnen en Bouzy restaurant zorgt voor een smakelijk, bijpassend menu voor de wijnmakerslunch aan de Mauritskade.
Geniet van de volgende voordelen: