Haagse klassieker Wox bestaat 25 jaar. Blogger Maarten van der Jagt at er sinds de opening in 1999 vele malen. Als fan van het eerste uur proefde hij, aan het Lange Voorhout, de classics uit het speciale jubileum menu. Is WOX nog steeds zo spraakmakend vernieuwend en energiek als 25 jaar geleden? Lees met ons mee.
Een sprong terug in de tijd naar het WOX van 1999

Bijna 25 jaar geleden was WOX ‘the talk of town’. In het keurige ambtenaren-dorpje schrok de Haagse bandplooi- en ruitrok clientèle op van WOX. Wat moesten ze daar nu van vinden? Zelf was ik als jonge hond verrast van een restaurant waar je in alle opzichten anders at.
Misschien maak je het in je gedachten altijd mooier - het Woodstock effect - maar als ik mijn woorden herlees in een eigen eet-gids uit ‘99 dan word ik weer enthousiast:
“Wox doet heel warm en een tikje Londens aan. Het menu is klein maar de formule komt je hierin tegemoet. De jonge Bahija Bastiaan die bedient, in een Diesel-outfit die ongetwijfeld deel is van het concept, schuift gezellig aan en stuurt duidelijk aan op het surprise menu. Hierbij deel je telkens een schotel van de kaart met je tafelgenoot.”
En niet alleen met de losse sfeer, de Buddha-bar-muziek op dans-volume en het delen van gerechtjes maar ook met de fusion van de Frans en Aziatische keuken plaatste Wox zich op de kaart.
Wat je op het menu ziet, krijg je op je bord bij Wox

Chef-kok Lucien Bastiaan zorgde er vooral ook voor dat je ook proeft wat je wordt beloofd. Dus staat er ‘zeebaars’, dan krijg je een stevige moot en proef je ook zeebaars. Wox verdoezelde niets onder sauzen en onsamenhangend getrut op de borden.
En de stijl was toch helder, een frisse Frans-Aziatische fusion. Kortom: herkenbaarheid van ingrediënten en herkenbaar in stijl.
Terug naar het Wox van 2024

En hoe staat Wox er anno 2024 voor? Het welkom is nog steeds van een on-Nederlandse allure. Bahija Bastiaan glimlacht en zegt: “Dat heb ik van huis uit meegekregen. Het is typisch Marokkaans. Ook bij een onverwacht bezoek zet je de tafel vol met gerechten uit eigen keuken. Je fêteert altijd, ja echt altijd, je gasten.”
Waag het niet om niet uit te pakken. Als mijn moeder over een ontvangst met alleen een kop thee hoorde, dan kreeg ik direct een standje Bahija Bastiaan
De magie van je de enige gast voelen

Bij Wox voel je dat Bahija er plezier in heeft om je in de watten te leggen. Tel daarbij op dat ze een goed geheugen heeft voor details en voorkeuren van haar gasten. Zo heb je haast het gevoel dat je haar enige gast bent die avond.
Maar dat is schijn. Als je ziet hoe de tafel naast ons wordt ‘ingepakt’ door haar collega Kit, dan krijgen we een soort van ‘plaatsvervangende trots’ voor haar gastvrijheid. Zo attent, inlevend en kenmerkend is het gastheerschap van het team van WOX dat ze er zo patent op zouden kunnen aanvragen.
Verfijnde en contrasterende oesters

Wij vangen direct aan met een favoriet - goed onthouden! - Gillardeau oesters met een komkommer-limoen dressing. “Hemels” noteerde ik 25 jaar geleden. En dat is het in alle eenvoud nog steeds. Het is zelfs nu een fractie verfijnder.
De dressing wordt er nu naast geserveerd zodat je zelf de dosering kan bepalen. En hoe mooi is het contrast met één duo oesters met Osciëtra kaviaar en wat crème fraîche. En beiden stijlvast, je proeft vooral de oester in deze zilte kusjes van de zee.
Een certificaat van wow-factor erbij graag

En wat zijn we blij dat klassieke Wox gerechten de revue passeren. Telkens is er die wow-smaak op het hoofd-ingrediënt met een frisse twist uit de Aziatische of Frans-Indochinese keuken. De tartaar van Schotse zalm is met wasabi-mayonaise, ingelegde biet en wakamé een mooie introductie op de stijl.
Spannender wordt het met de Balfegó blauwvintonijn met blokjes appel, mayonaise van Taggiasche olijven en een bieslookolie. Bij de vis zit een certificaat van duurzaamheid maar wat ons betreft kan er nog een certificaat van “wow-factor” bij.
Dit is de smaak van zeebaars

Hoogtepunt is de een wilde zeebaars die Lucien in Scheveningen bij Hollandvis haalt. De smaak van zeebaars is voor ons in zekere zin confronterend. Want dit is dus de smaak van zeebaars én niet dat laffe dunne kweekvis-filetje waar je bij gebrek aan beter gewend aan bent geraakt.
Dit is een prachtige dikke moot met knisperend zout en een Aziatische spinazie salade. De chiliboter zet het gerecht niet alleen op scherp, het boterige van de saus zorgt voor een heerlijk ongrijpbare clash. De knapperige huid van de vis onder de salamander (grill), maakt het helemaal af.
Dat Wox na 25 jaar nog steeds actueel en succesvol is, wordt door elk gerecht onderstreept. Of dat nu bij de gewokte ossenhaas met kimchi is, of de waanzinnig lekkere koningskrab met een dragonmayonaise en gele curry.
Dit is dus de smaak van zeebaars én niet dat laffe dunne kweekvis-filetje waar je bij gebrek aan beter gewend aan raakt
Wox: een smaakambasseuder van herkenbare smaak

Het lijkt allemaal schijnbaar eenvoudig, maar zo ongecompliceerd lekker koken met een beperkt aantal ingrediënten die zo herkenbaar blijven, en dan toch trefzeker te verrassen, dat maakt Wox naast het buitengewone gastheerschap bijzonder.
Wox staat op een stevig fundament van kwaliteit van ingrediënten, waarmee je WOX als een smaakambassadeur van echte herkenbare smaak kan bestempelen.
Restaurant WOX viert haar 25-jarig bestaan. Om dit te vieren heeft Wox een speciaal jubileum menu samengesteld met alle fameuze klassiekers. Het menu kost € 75 p.p. (vanaf 2 personen). En geen zorgen, het vaste menu is er ook nog steeds!